REUTERS/Carlos Barria
PUŠU NA HLADNO

JEDAN OD NAJVEĆIH HRVATSKIH STRUČNJAKA OBJASNIO SITUACIJU SA STRINIĆEM 'Po onome što sam čitao iz medija, Taliijani očito, sumnjaju na teži oblik...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. kolovoz 2018. 10:15

Dr. Ivica Smodek, specijalist za sportsku medicinu i k tome Dinamov liječnik, jedan je od najvećih stručnjaka, između ostalog, i za srčane probleme sportaša, odličan sugovornik i za problem s kojim se sad susreo Ivan Strinić. Viđao je i on već u karijeri takve nalaze, naglašava da treba razlikovati srčanu hipertrofiju i hipertrofijsku kardiomiopatiju. Velika je razlika, ne samo u simptomima već i u posljedicama za profesionalnu karijeru sportaša.

- Prvo bih želio reći da je Italija među najboljima na svijetu kad su u pitanju liječnički pregledi sportaša, poglavito nogometaša. Oni rade preglede svakih šest mjeseci, a dodatno su pojačali kontrole nakon smrti Davidea Astorija. Siguran sam da oni nakon toga pušu i na hladno, pa su Striniću zabranili igranje čim su uočili i najmanju promjenu na srčanom mišiću. No ne mora značiti da je ta promjena strašna i katastrofična, niti da će imati posljedice na daljnju Strinićevu karijeru - rekao je dr. Smodek pa onda pojasnio:

- Dakle, to je razlika između hipertrofije srčanog mišića i hipertrofijske kardiomiopatije. Obična je hipertrofija zadebljanje mišića, koje može biti normalno, tzv. sportsko srce, koje se uobičajeno pojavljuje kod sportaša. Ako se pokaže da je to uzrok zadebljanja mišića i kod Strinića, onda nema nikakve opasnosti za njegovo daljnje bavljenje sportom, onda će se na tim idućim testovima pokazati da Strinić nema hipertrofijsku kardiomiopatiju i on će moći nastaviti normalno igrati nogomet.

Domena sportskog srca

Znači, talijanski su liječnici iz predostrožnosti Striniću zabranili igrati, iz straha da se ne radi o toj težoj dijagnozi, hipertrofijskoj kardiomiopatiji?

- Po onome što sam čitao iz medija, oni, očito, sumnjaju na taj oblik. Zato su mu rekli da mjesec dana ne smije igrati ni trenirati, da bi mogli obaviti sve nalaze i uvjeriti se u ozbiljnost njegove dijagnoze. Međutim, ja se nadam i vjerujem da na kraju neće biti dijagnosticirana hipertrofijska kardiomiopatija, nego fiziološko zadebljanje lijeve klijetke, koje je normalno za sportaše i ulazi u domenu sportskog srca.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Ivan Strinic of Croatia stands dejected during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

Svi bismo to voljeli, naravno, ali ako se pokaže da je riječ o hipertrofijskoj kardiomiopatiji, tada Strinić više neće igrati nogomet?

- U većini država osobama kojima je dijagnosticirana hipertrofijska kardiomiopatija zabranjeno je bavljenje sportom kao takvo, i profesionalno i rekreativno. Otprilike polovica iznenadnih srčanih smrti u bolesnika s hipertrofijskom kardiomiopatijom događa se tijekom težih tjelesnih napora ili neposredno nakon težih tjelesnih napora. Zbog toga se bolesnicima savjetuje da se ne bave natjecateljskim sportskim aktivnostima.To je srčana bolest koja je u većini slučajeva genetski uvjetovana, bitna je obiteljska anamneza.

Ako netko u obitelji ima hipertrofijsku kardiomiopatiju, djeca takvih osoba moraju redovito raditi ultrazvuk, a konačnu dijagnozu potvrditi i genetskim testiranjima.

Imao je, kaže, dr. Smodek već slučajeva u svojoj praksi kad je morao djeci i roditeljima reći tužnu istinu da je daljnje bavljenje sportom opasno po život.

- Imao sam nekoliko slučajeva problema sa srcem, gdje sam kontaktirao i kardiologe iz Juventusa i Barcelone. Recimo, u Barceloni je najpoznatiji svjetski fiziolog za srce, prof. Brugada. Nažalost, imao sam i slučajeva kada sam morao zabraniti igraču bavljenje sportom, što je velika trauma za cijelu obitelj. Igrači s tom dijagnozom počnu se bojati za svakodnevni život, tako da nerijetko potraže i stručnu psihološku pomoć.

Naglašava dr. Smodek da to što je Striniću sad pronađen problem sa srcem ne znači da je netko dosad pogriješio u dijagnozi ili da su pregledi bili neadekvatni.

Naši liječnici jako paze

- Prema UEFA-inim standardima treba raditi UZV srca svake dvije godine, a ta se bolest ne mora odmah uočiti. Znam koliko dr. Zoran Bahtijarević i liječnici hrvatske reprezentacije paze na takve stvari, rade po svim standardima, čak i bolje i preciznije. Da su mogli nešto ranije uočiti, sigurno bi već uočili. Moguće je da se nalaz promijeni u samo nekoliko mjeseci, zato i treba često kontrolirati srce, ali zato se i nadam da ipak nije riječ o hipertrofijskoj kardiomiopatiji - zaključio je dr. Ivica Smodek.

Linker
26. travanj 2024 15:16