Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
VATRENI FOTOFINIŠ ZA RUSIJU

JOŠ JE SAMO MALO OSTALO DO SPEKTAKLA U RUSIJI, ALI KAKO DIŠU VATRENI KANDIDATI Strinić počeo igrati u Sampdoriji, velika nada na mukama u Njemačkoj

HRVATSKA Pred vatrenim reprezentativcima posljednji je mjesec klupske sezone uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, za neke možda i presudan što se tiče pozivnica hrvatskog izbornika Zlatka Dalića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. svibanj 2018. 15:10

Ni mjesec dana do starta priprema za Svjetsko prvenstvo Hrvatska je na pragu da u oba europska finala ima svoje igrače, naši vodeći asovi odavno su od hita postali evergreen, svaki sudac koji drži do sebe i nada se delegiranju za završne oglede vjerojatno je prošao kratki tečaj hrvatskog jezika jer to može igrati golemu ulogu u Kijevu, Lyonu, ma gdje da se nađu...

No, Zlatko Dalić nije u prilici printati ili izrezivati naslovnice i lijepiti ih po svlačionici da bi poentirao - sada to napravite i s Vatrenima! Njegov je posao daleko zahtjevniji jer glamurozne scene nisu jedina slika igrača i pogotovo momčadi.

Dok će pojedinci pod traumom čekati 14. svibnja i objavu 30 imena, kamoli kresanja liste do konačnih 23, na izborniku je procjena koja vrijedi milijune - kako sastaviti kadar i pripremiti ga da igra pobjednički. Ovog časa na popisu drži imena čija je istina od prekrasne do sumorne.

BERLIN, GERMANY - MAY 27: Ante Rebic of Frankfurt celebrates after scoring his team's first goal during the DFB Cup final match between Eintracht Frankfurt and Borussia Dortmund at Olympiastadion on May 27, 2017 in Berlin, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Na listi za Ameriku imao je 29 igrača, u međuvremenu Badelja i Rebića ozljeda je držala aut, privremeno Mitrovića i Leovca, te za jednu utakmicu Subašića koji je preskočio Guingamp, ali najavljen je na vratima već danas s Ameinsom. Strinić je u zadnja dva ogleda bio u ekipi, Rog dobiva sitniš od minutaže, a Vida u Bešiktašu ne kotira kao negda u Dynamu iz Kijeva. Pašalić nije zadovoljan u Spartaku i uporno gleda kako se vratiti u neku od liga Petice, no njegov status i povjerenje trenera su izvrsnu u usporedbi s nekima drugima. Tin Jedvaj uskače da zakrpa rupe, a Marko Pjaca je nakon polufinala Kupa, u kojem je poslan pod tuš u 52. minuti, izletio iz planova Schalkeova trenera Domenica Tedesca. Ispod njegova vizira kružila su neka druga imena...

MUNICH, GERMANY - FEBRUARY 20:  Domagoj Vida of Besiktas leaves the pitch after recieving a red card during the UEFA Champions League Round of 16 First Leg  match between Bayern Muenchen and Besiktas at Allianz Arena on February 20, 2018 in Munich, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Mnogi hrvatski reprezentativci pamte Mundijale i Eura, to može biti samo dobra vijest. Jer tko god blistao ili se mučio u klupskim nastupima od dana kad navuče državni dres kreće od početka.

Zdravlje pa minutaža

Jedan Paulo Rossi vratio se u prvih jedanaest Juventusa tik pred Svjetsko prvenstvo 1982. pa dohvatio slavu najboljeg na Globusu. Nakon pauze zbog afere s namještanjem utakmica...

Ilija Lončarević, iskusni stručnjak, komentira konkretno i bez dlake na jeziku:

- Još je dovoljno rano da bi se trenutačna forma igrača mogla uzimati za nešto što će se preslikati u lipnju. Najvažnije je zdravlje, potom minutaža. Držim da će od svih naših igrača u završnici europskih natjecanja jedino Modrić i Lovren možda biti izraubani, a forma kod nogometaša koji su tridesetogodišnjaci ili imaju iza sebe desetak sezona ozbiljnih liga ne igra gotovo nikakvu ulogu. Oni će biti spremni kad počne prva utakmica. To je jedan kroz jedan.

Ćorluka i Pjaca imali su duge stanke, ali dokapetan je dohvatio mjestu u Lokomotivu i ide prema tituli prvaka Rusije, a koliko Pjaca može biti od koristi?

- Zbilja je iz problematične situacije u Juventusu došao u još lošiju u Schalkeu. Nadam se da će ići na SP jer mislim da je potencijal, i sadašnji, a da za budućnost ne govorim. Tako je s igračima koji su imali lom križnog ligamenta. Međutim, ključni posao je da do Nigerije do kraja istaknemo naša najjača oružja, a sakrijemo najslabije točke.

Moćni u pojedincima

O tome svaki trener mašta. Gdje je Hrvatska jaka, a u čemu slaba?

- Moćni smo u pojedincima, možda ne na razini najjačih na svijetu iako se s njima volimo uspoređivati, premda nekad treba biti malo više iskren. No, nismo jaki u činjenici da nikad, osim 1998. godine, te individualce nismo ustrojili u snažan kolektiv. Uvijek smo negdje kiksali. To se dogodilo zato što ni jedan izbornik nije našao do kraja pravi način igre, što on nije usvojen i tvrdoglavo forsiran. To je naš najveći minus.

Ima li Dalić vremena da to riješi?

- Ima. To su ozbiljni igrački koji su navikli na sve taktičke varijante i promjene. Tri tjedna je dovoljno druženja jer ekipa se poznaje. Međutim, trebamo prestati pričati o vrlinama jer smo svjesni da kad dođe bilo koji teži protivnik, naša kombinatorika stane, zato što nije cijela momčad u tome do kraja uklopljena. Čitava ekipa ne trči jednako i ne diše jednako, a tri igrača u sredini, Modrić, Rakitić i tko god bio s njima, ne mogu držati ritam utakmice, ma koliko bili sjajni, ako to cijela momčad ne prati. U tome smo u zaostatku za svjetskim suparnicima, i ne samo svjetskim. Vidjeli smo da i s Peruom i Meksikom imamo problema s pritiskom protivnika, s njihovom angažiranošću. Ako, pak, to ne možemo rješavati, moramo se odlučiti za nešto drugo da iskoristimo naš potencijal do kraja.

Napadači su iskusni, ali zabijaju samo “na svetke”. Je li to limitirajuće ili čekamo “efekt Rossi, Schillaci...”?

- Prvo je pitanje jesmo li raščistili tko je centralna špica. Kao momčad, prema naprijed nismo napravili što smo trebali, to je naš najveći problem i najveći izazov koji Dalić mora riješiti. Napad mora biti raznovrsniji da bi svi mogli doći na svoje. Ako ostanemo kod toga da gledamo što će Mandžukić napraviti, što Kalinić, pa da Kramarić kad uđe mora zabiti jer uvijek zabije, onda se bojim da od toga neće biti ništa. To su veliki sudari, Svjetsko prvenstvo nije zafrkacija, ne može se rezultat graditi na pričama “mi smo dobri”. Lucidnost naših igrača je u redu, ali moramo imati automatizirane dijelove igre. U rezultat mora biti upregnuto 11 igrača, previše tražimo od dvojice-trojice.

Jedna ne odlučuje

Perišić je dobio negativne recenzije u SAD-u, ali je kasnije uzletio. Rebić se ozlijedio, no šansa je pred njim...

- Ne može se na jednoj utakmici preskakati razred, ne može netko otpasti, a drugi dobiti krunu na glavu. Dalić to jako dobro zna.

Subašić? Je li neupitan?

- Mislim da jest. Za Lovru Kalinića čujem samo lijepe riječi, ali mislim da nije sazrelo da se to mijenja - zaključio je Lončarević.

Većinom četiri kola i još koja dodatna utakmica, u prvenstvu, Europi ili kupu, zacijelo neće bitno revidirati komentare. No, netko će ispiti viski, a netko šećer s vodom...

Kreće fotofiniš za rusku vizu! Pa tesanje igre, da ne proklinjemo opet nesreću!

Linker
26. travanj 2024 15:06