Screenshot: Facebook
VATRENI U PROBLEMU

TRENER MU OBEĆAO BRDA I DOLINE, A ONDA IZIGRAO NJEGOVO POVJERENJE Hrvat koji je oduševio nogometni svijet u Francuskoj, danas prolazi kroz 'pakao'

VATRENI U PROBLEMU Samo 259 bundesligaške minute igre u prva tri mjeseca, nejasne ‘klupe’ i uvjerljiv dojam
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. travanj 2018. 14:57

Kad je Marko Pjaca u siječnju odabrao Schalke 04 za posudbu i jednostavniji povratak u formu poslije dugog oporavka, kazao je sljedeće:

- Pričao sam s trenerom Tedescom i objasnio mi je kakve planove ima sa mnom. To mi je bilo jako važno u odluci gdje ću ići na posudbu.

Pjaca frustriran

Tri mjeseca kasnije, sasvim je sigurno, Pjaca je požalio njemačke izbore. U tri mjeseca u Gelsenkirchenu hrvatski je reprezentativac skupio 7 od 12 mogućih nastupa u Bundesligi, od čega je samo u tri startao, 4 puta ušao s klupe i 5 puta se zadržao na njoj 90 minuta. Igrao je 259 minuta u ligi (prosječno 37), a zanimljivo, kad je prvi puta startao u početnoj postavi, postigao je gol (siječanj, protiv Hannovera) pa sljedeću odsjedio na klupi.

Slično mu se dogodilo kada je dva mjeseca kasnije opet startao (Hertha, ožujak), postigao je gol za pobjedu (1:0). Tedesco mu je dao šansu i sljedeću utakmicu, ali izvadio ga je već u 51. minuti te potom 40-ak dana držao na hlađenju. Prošle nedjelje počastio ga je sa 15 minuta protiv Borussije Dortmund...

Ne znamo što je taj 32-godišnji trener govorio Pjaci kad ga je nagovarao da dođe u Schalke, ali da je izigrao uskoro (6. svibnja) 23-godišnjeg igrača, u to je sve manje dvojbe. Točno je da je Tedesco doteglio Schalke do druge pozicije i sigurnog ulaska - povratka u Ligu prvaka. No, to je jedna druga priča. Marko Pjaca je nasušno trebao kontinuitet nastupa da bi vratio nekadašnju formu, a s kojom se nametnuo na tržištu i Juventusu prije dvije godine.

U kontekstu Rusije 2018 može mu ovaj proljetni ‘relax ritam’ pridonijeti svježini za veliki turnir. No, u kontekstu samopouzdanja, razigranosti i prave opuštenosti u igri, Pjacina će situacija biti vrlo dvojbena. Povrh svega toga u Juventusu se na ljeto spremaju znatne promjene i sada je pitanje kakav će status imati u novom kursu, odnosno, koliko će zapravo biti spreman ući u konkurenciju s brojnim kandidatima za napadačke-bočne pozicije.

GELSENKIRCHEN, GERMANY - MARCH 03: (L-R) Marko Pjaca of Schalke and Marvin Plattenhardt of Berlin go up for a header during the Bundesliga match between FC Schalke 04 and Hertha BSC at Veltins-Arena on March 3, 2018 in Gelsenkirchen, Germany. (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Kakva-takva utjeha Pjaci, koji je frustriran situacijom u kojoj se našao, može biti i reprezentativna motivacija pred Rusiju. U Francuskoj je najavio svoju međunarodnu karijeru i Rusija može biti početak nastavka tog puta istim ritmovima uspona.

Nesretan izbor

Ono što je također bitno jest i Pjacino promišljanje za ljeto, odnosno, stav glede sezone u kojoj će se najvjerojatnije usmjeriti razina njegove međunarodne karijere. Juventus je veliki klub i traži samo najspremnije koji mogu odgovoriti izazovima i ambicijama. Još jedna sezona u statusu povremenog prvotimca može postati veliki teret definitivnom razvoju njegova ogromnog potencijala, do sada silno opterećenog ozljedama i raznih pehovima. Jedan od posljednjih je i taj nesretni izbor Schalke 04, koji je umjesto revitaliziranja njegove forme i samopouzdanja, samo osnažio njegove frustracije i unutrašnje nemire.

Nadajmo se da će zapravo time biti samo zaključene, jer temeljem svih iskustava posljednjih dvije godine Pjaci bi trebalo biti jednostavnije odlučivati o nastavku karijere i o ipak odlučnijem javnom stavu u obrani svog statusa...

Linker
04. svibanj 2024 12:27