Laurence Griffiths/Getty Images
OBLJETNICA JEDNE POSEBNE PRIČE

KAKO JE STVORENA LEGENDA O LOVRENU On je visoka razina, ali mogao je napraviti i veće stvari u karijeri! Ograničio je sebe nemirnim duhom...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. kolovoz 2019. 01:24

Prije mjesec dana ušao je u četvrto desetljeće života. Gotovo pola od toga je profesionalac. S 30 godina nogometaši su još uvijek u zenitu. No, to je i razdoblje kada se podvlače crte i rezimira dotadašnji većinski dio karijere. Dejan Lovren će srpanj 2014. godine posebno pamtiti. Vratio se sa svog prvog velikog turnira s reprezentacijom, neuspješne misije Brazil 2014. I dogodio mu se veliki i karizmatični FC Liverpool!

U prijevodu, doživio je poziv karijere! Krug se na Anfield Roadu zatvorio u 2019. godini kad je Liverpool osvojio šestu titulu europskog prvaka! Nakon što je s Redsima izgubio finale Europske lige (2016. godine protiv Seville), potom i finale Lige prvaka (2018. godine protiv Real Madrida), nakon što je za bod izgubio naslov prvaka Engleske, koji im nedostaje već tridesetu godinu, hrvatski reprezentativac napokon je mogao uživati povijesnu slavu i s klubom. I to godinu dana nakon što je doživio fenomenalnu priču s Vatrenima, povijesnu slavu osvajanja srebrne medalje na (drugome mu) svjetskom prvenstvu.

REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS

Za jednu je karijeru to već veliki trofejni odjek. Pogotovo za nogometaša iz Hrvatske. U karijeri Dejana Lovrena nedostajalo je upravo to - trofejni uspjesi. Osvojio je s Dinamom dva naslova prvaka Hrvatske i jedan Kup. U Lyonu je također osvojio Kup, ali je imao toliko peha da je kao jedan od boljih igrača kluba u tom izdanju, zbog ozljede preskočio finale! Pehovi. Nezaobilazni suputnici (već) duge mu karijere, i to u raznovrsnim izdanjima. Ozljede, kartoni, sukobi s trenerima, klupska nerazumijevanja, loš status u medijima i posljedično u javnosti, pa obiteljske teškoće, neke muke u poslovnim odnosima, razočaranja... Sve je to pratilo 30-godišnjeg Dejana Lovrena, rođenog u Zenici, i koji se nogometno, via Karlovac, i uz pomoć Inter Zaprešića, afirmirao u Dinamu. Otkako se pojavio u domaćem nogometnom eteru, pratila su ga i osporavanja, teze kako je sklon kiksovima i da neće dohvatiti više razine europskog nogometa. Iako je kiksova i dekoncentracija doista imao, Lovren je, kako smo i gore naveli u kontekstu razina finala raznih klupskih i reprezentativnih natjecanja, dostigao najviše vrhove. Nekima to zvuči kao pretenciozan stav, ali to su zapravo činjenice. Igrač koji zasluži transfer u Liverpool, osvoji europski naslov, a koji s reprezentacijom postane viceprvak svijeta, to je onda definitivno veliki igrač.

Laka meta

Upravo je transfer od prije točno pet godina, iz Southamptona u Liverpool, jedna od potvrda tomu, a vraćajući se u ono vrijeme, valja se podsjetiti nekih stvari koje i definiraju okvir Lovrenove karijere.

Lovren je iz Dinama 2010. godine ostvario 8 milijuna eura vrijedan transfer u Oliympique Lyon, jedan od klubova velikana francuske lige. Lyon je iza sebe imao sedam uzastopnih naslova prvaka i Lovren je imao taj peh da je uletio u postšampionsku eru tog kluba. Ona je bila vrlo traumatična, s puno polemika medija i čelništva kluba. Prvi na udaru kritika uvijek su bili strani igrači, a u tom kontekstu im je tada 21-godišnji, još neiskusni Lovren, bio draga i laka meta. Upravo zbog svih tih negativnih odnosa, trogodišnja mu je faza u Lyonu bila vrlo komplicirana. Ipak, ostvario je Lovren 102 nastupa i značajno iskoračio na planu iskustva i europskih natjecateljskih razina. To se pogotovo prepoznalo u sezoni 2013./14. kada je za 10 milijuna eura prodan u Southampton! Napokon rasterećen sumnji i posljedičnih pritisaka okruženja, Lovren se odlično snašao u Premiershipu. Imao je sreću što mu je trener postao Mauricio Pochettino, odlični argentinski stručnjak, s kojim je Southampton napredovao. Prethodnu sezonu su bili 14., a u toj sezoni s Lovrenom osmi, što je u kontekstu sedam velikih premierligaša (dva Manchestera, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Everton) sjajan doseg.

LIVERPOOL, ENGLAND - DECEMBER 29:  Dejan Lovren of Liverpool celebrates during the Premier League match between Liverpool FC and Arsenal FC at Anfield on December 29, 2018 in Liverpool, United Kingdom.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

Odlične Lovrenove igre kod Pochettina u Southamptonu odmah su zapele za oko struci u Liverpoolu i već idućeg ljeta dogodio se “win-win” transfer. Southampton ga je prodao za 25 milijuna eura, dakle 15 milijuna više nego ga je godinu dana prije otkupio od Lyona. Upravo je toliki novac godinu i pol kasnije Southampton investirao da bi iz Celtica doveo Virgila van Dijka, sjajnog stopera kojeg će u siječnju 2018. godine prodati za senzacionalnih 85 milijuna eura upravo Liverpoolu. Tako se formirao stoperski tandem Van Dijk - Lovren, kojem je prošle godine promakao europski naslov protiv Reala, uz 4. mjesto u Premiershipu…

Dejan Lovren je u pet godina na Anfield Roadu odigrao 170 utakmica, postigavši 7 pogodaka, uz 4 asistencije. S takvim kontinuitetom nastupa postao je hrvatski igrač s najviše nastupa u Premiershipu, po mnogočemu najzahtjevnijoj a svakako natjecateljski super atraktivnoj ligi. Tijekom prošle sezone postalo je jasno da više neće biti u prvom planu Jürgena Kloppa. Između ostalog, Lovren je platio ceh posljedicama izuzetnih fizičkih napora prethodne sezone odnosno Svjetskog prvenstva u Rusiji. Ozljeda pubične kosti, dugi oporavak i izostanak s utakmica, potom i nova ozljeda mišića, logično i neuspješno hvatanje najbolje mu forme. No, osim što je imao peh sa zdravljem, uvjerljiv je dojam da je Lovren i sam shvatio kako je njegova era u Liverpoolu zaključena te da mu trebaju novi izazovi i motivi.

Visoka razina

Odradio je pet godina u frenetičnom ritmu engleskog nogometa, bespoštednoj i beskompromisnoj borbi koja troši fizički i mentalno. Pogotovo kada rezultati nisu bili na razini očekivanja kluba i navijača, i pogotovo kada su njegovi poznati trenuci dekoncentracije prouzročili kiksove i posljedično zasjenili sve ono što je (i) u kontinuitetu izvrsno odrađivao. Kad Lovren griješi, onda je to uvijek, pogotovo u Hrvatskoj, dobivalo negativni odjek na entu potenciju.

Realno gledajući, Dejan Lovren je mogao napraviti i veće stvari u klupskoj mu karijeri, iako su i ove do sada bile pod egidom velike. Dijelom je ograničio sebe nemirnim duhom, nekad i pretjeranom zaigranošću i fazama naivnosti. Sve to vrijedi i za reprezentaciju. U njenoj je povijesti zaslužio mjesto među “zlatnim” likovima koji su ostvarili finale u Rusiji. Upravo to kako je odigrao Svjetsko prvenstvo 2018. pokazuje kakva je temeljna nogometna kvaliteta Lovrena. Visoka razina. Stoper je koji ima stas, čvrstinu, odlično skače, tehnički je vrlo solidan i vičan razigravanju, a uza sve to spada među brže centralne braniče. Kada je Lovren u formi, onda momčadi u kojima igra mogu igrati visoku obranu. Svaki trener tome stremi.

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  Croatia's Luka Modric reacts after the match              REUTERS/Carl Recine - RC1A9FD04960
REUTERS/Carl Recine

No, kao i u klupskoj karijeri, tako je i u reprezentaciji imao nedorečenosti i težih padova koncentracije. Zanimljivo je da je Lovren već 11 godina reprezentativac, ali da je od četiri nastupa Hrvatske na velikim turnirima izostao s dva. Dakle, bio je na SP-u 2014. i 2018., a preskočio je Euro 2012. i 2016. Prije Poljske je imao peh s ozljedom gležnja, a uoči Francuske bio je u sukobu s izbornikom Ante Čačićom i potom je sve iznenadio kontroverznim istupom u medijima i odlukom da neće ići na Euro.

Danas je Dejan Lovren jedan od lidera reprezentacije i svakako može još barem 3-4 godine, ako je zdrav i fokusiran, biti među nositeljima Vatrenih. Da bi bio u nužnoj formi ključno će mu biti razriješiti svoju klupsku zbilju. U Liverpoolu za njega više nema realno dobrih perspektiva. Za Lovrena su interes pokazivali i Milan i sada Roma. Talijanski je nogomet jedna od preferiranih mu destinacija i pogotovo je bio željan igranja za AC Milan. Nije tajna da je Lovrenu jedan od najdražih igrača Paolo Maldini, legenda Rossonera i današnji sportski direktor kluba. No, financijski okviri Lovrenova transfera su, barem za sada, otežavajuća okolnost u svakom interesu koji dolazi iz klubova prema Liverpoolu. Na Anfieldu su krenuli s odštetnim zahtjevom od 25 milijuna funti, što je izvan Engleske novac koji će teško netko investirati u braniča od 30 godina. K tome, Lovren zarađuje izvrstan novac u Liverpoolu (blizu 4 milijuna eura) po ugovoru koji traje do 30. lipnja 2021. godine.

Dodatni bonusi

Hoće li će na kraju ostati u Liverpoolu ili će klub i on korigirati financijske parametre sa zainteresiranim klubovima (izvan Engleske) ostaje da pričekamo do 1. rujna. U svakom slučaju, Dejan Lovren je u najboljim godinama karijere, nagomilanog iskustva i gladan novih izazova. S potencijalom koji ima to bi mogao biti pravi mix da ostvari nove i važne uspjehe i u klubu i s reprezentacijom. Za igrača kojem su “predvidjeli” da neće napraviti ništa ozbiljno u karijeri, sve što slijedi onome što je napravio do 30. godine bit će samo dodatni bonusi.

Naposljetku treba samo podsjetiti da je Dejan Lovren i jedan od najvećih donatora u brojnim humanitarnih akcijama u kojima sudjeluje, bez ikakve pompe. S time se, kaže on i kaže red, ne treba hvaliti javno. No, red je navesti kao notu, jer puno govori o karakternosti tog vrlo emotivnog momka...

Linker
26. travanj 2024 10:15