Cropix/Ronald Goršić
BAD BOY OPET U MLADOJ REPKI

KAKO SE NESTAŠNA ZVIJEZDA IPAK VRATILA U REPREZENTACIJU? Gračan otkrio punu pozadinu slučaja Halilović: 'On, i ne samo on, mora shvatiti neke stvari'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2016. 16:08

Alen Halilović vraća se u U-21 reprezentaciju, igrat će 10. listopada u Švedskoj i izbornik Nenad Gračan očekuje da bude jedna od hrvatskih prevaga. To je epilog afere koja je izbila proteklog mjeseca kad se igrač HSV-a nije pojavio u Gračanovom taboru s obrazloženjem kako se mora prilagoditi na novi klub.

Tehnički direktor Romeo Jozak odletio je na sjever Njemačke, obavio mirotvornu misiju i vratio Halilovića u hrvatsko jato. Gračan je za utakmicu u kojoj se računa da je nužna pobjeda za proboj na Euro, pozvao i Marija Pašalića i Josipa Radoševića, a kolega iz A momčadi Ante Čačić prepustio mu je ponovno Marka Roga i Antu Ćorića.

- Što se Halilovića tiče nema nikakvih problema. Tehnički direktor je razgovarao s njim. Sve je OK. Nije tu bilo većih dvojbi. Novi mu je klub, novo okruženje, sve je u redu - kazao nam je Gračan, dodajući o sastavu: - S obzirom na obveze A reprezentacije vidjet ćemo hoću li dobiti i Tina Jedvaja. To će se vjerojatno znati nakon utakmice s Kosovom. Drugo nam je praktično sve isto, osim što ulaze Radošević i Pašalić. U trenažnom su procesu, dva su tjedna do okupljanja, tri do utakmice, vjerujem da će biti u optimalnom stanju.

Halilović u HSV-u ulazi s klupe.

- Igračke kvalitete Halilovića su nesporne. Utakmice u kojima je bio s nama u kvalifikacijama odigrao je odlično, to je igrač koji može riješiti susrete. S obzirom da igramo protiv Šveđana, da nam je potrebna pobjeda i određeni rizik u svemu tome, on je igrač koji nam može puno pomoći.

Niste mu ništa zamjerili?

- Mi smo zadnji filter prije ulaska u A reprezentaciju, već su neki igrači bili u najboljoj vrsti, pa se vratili kod nas... Najlakše je dečkima zamjeriti, treba stvari na drugačiji način rješavati, sporija diplomacija je uvijek najuspješnija. Nema puno takvih igrača, nemamo tako široku bazu da bismo mogli po zlu pamtiti pojedine situacije. Ne samo u ovom slučaju nego općenito. Zna se dogoditi da sazrijevanje nekad ide malo duže, treba vremena da i on, ali ne samo on, shvati neke stvari. U prvom redu da nitko nema ništa protiv igrača, štoviše želimo ih staviti gdje pripadaju, a to je da u konačnici budu u A reprezentaciji.

Pravo nastupa imaju i Kovačić i Pjaca. No, njih, zasad, Čačić veže za sebe.

- S obzirom da A reprezentacija dan ranije (9. listopada) igra u Finskoj, ne znam koliko je izvedivo da se priključe. S obzirom na njihovu važnost za najbolju vrstu.

Kovačić s Turskom i nije imao važnost.

- Ha, dobro, to je sad procjena izbornika od utakmice do utakmice, nikad se ne zna koliko ti treba u pojedinom dvoboju.

Doživljavate li prolaz kao imperativ?

- Sigurno nam je želja i cilj. S obzirom na ono što smo pokazali do sada. U posljednjim utakmicama je bilo i nesreće. Igrači su svjesni da su Šveđani europski prvaci, vidjeli smo u Koprivnici da imaju dobru momčad, ali i oni moraju tražiti pobjedu da bi bili prvi. Možda na neki način, kad sagledaš sve to skupa, bolje je da imamo obvezu pobjede, a ne da ideš na bod pa ispadne ništa. Tako ćemo se ponašati, a motiva nam neće nedostajati - zaključio je Gračan.

U skupini 6 Hrvatska je prva sa 20 bodova i ostaje joj još samo taj jedan ogled, Švedska ima 18, Španjolska 17, no sa susretom manje odigranim. Prije no što će se sastati naši i Šveđani, Skandinavci će gostovati kod Estonije, a Španjolci kod San Marina, pa kako se predmnijeva da će na kraju Španjolci imati 23 boda, a Šveđani prije dvoboja s nama 21, čini se da će samo pobjednik utakmice Švedska - Hrvatska u Trelleborgu moći osvojiti prvo mjesto. U slučaju remija to bi bila Furija. Ako doista svlada San Marino i Estoniju, koja je njihov rival u španjolskoj Pontevedri u istom terminu kad igraju Švedska i Hrvatska. Jedino pobjednik skupine ide izravno na Europsko prvenstvo, koje se održava 2017. u Poljskoj sa 12 reprezentacija. Četiri najbolja drugoplasirana nadmetat će se u play-offu za preostala dva mjesta.

Linker
27. travanj 2024 03:48