CROPIX, sn ilustracija
POSTOJI VIŠE OPCIJA

KOLIKO JE OTPADANJE NEZADOVOLJNOG VATRENOG ZAPRAVO NAŠTETILO HRVATSKOM NAPADAČKOM ARSENALU? Šteta je što Dalić nema na raspolaganju ‘pravog’ Kalinića

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. lipanj 2018. 16:40

Koliko je otpadanje Nikole Kalinića naštetilo napadačkom arsenalu reprezentacije u Rusiji? Pođimo od temeljne činjenice, a to je da pravi Nikola Kalinić, dakle onaj iz Fiorentine ili Dnjipra, koji je u punoj formi, rastrčan, raspoložen za igru, sigurno je nedostatak Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Klasični centarfor

Solinjanin je klasični centarfor kao i Mario Mandžukić, uz razliku što je uspješnije djelovao u okomitim otvaranjima za primanje lopte u prostor, u kombinatorici s veznjacima, ali i oslobađanju prostora za druge ofenzivne nam igrače. Ne smije se zaboraviti niti znakovita mu statistika, jer je u 41 (uglavnom nepotpunih utakmica) za hrvatsku reprezentaciju Kalinić postigao 15 pogodaka, uz tri asistencije...

Nikola Kalinić
Boris Kovacev / Hanza Media / Hanza Media

No, aktualni Nikola Kalinić, igrač koji je imao slabiju sezonu u Milanu, a čija su neraspoloženja, na terenu i izvan njega, bila vidljiva kako kod Gennara Gattusa, a sada i kod Dalića uoči i već za vrijeme Svjetskog prvenstva, teško bi mogao biti od velike koristi reprezentaciji.

Nije u pitanju tehnička kvaliteta, po tome je i te kakvog potencijala za Hrvatsku, no kad igrač nema mir u glavi, te sve teže to skriva, onda svoja nezadovoljstva prvo lomi na sebi i svojoj igri, a onda se to manifestira i u krugu reprezentacije.

Nadajući se da će Hrvatska igrati više od tri utakmice na ovom Svjetskom prvenstvu, logično je da će za klasičnog centarfora određene fizičke moći biti teško da jedan odradi sve minute. Mario Mandžukić jest žilav kao nitko, ali određeni predah trebat će svakako unutar iduće dvije utakmice. Nikola Kalinić je trebao biti ta idealna alternativa, dok bi Andrej Kramarić figurirao kao lakša ‘devetka’ ukoliko bi se izbornik odluči za drugačiji tip igre u odnosu na aktualni. Koje su onda opcije da se kompenzira izostanak Nikole Kalinića?

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji:  Andrej Kramaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Više opcija

Osim opcije s Kramarićem, prva koja se nameće jest Marko Pjaca. Napadač Juventusa je i inače u vizijama Massimiliana Allegrija doživljavan i kao profil igrača za ‘devetku’. Allegri je govorio da je Pjaca fizički čvrst, hitar, zna se kretati u središnjici te uz određene korekcije može biti vrlo dobar središnji napadač. Toj logičnoj opciji, kako je uostalom Dalić i dao naslutiti protiv Nigerije, nadovezuje se opcija alternative (ako Mandžukić nije u igri) da Hrvatska zaigra s dva napadača kao Rebić - Kramarić. To je opcija u kojoj jedan razigrava i više sudjeluje u kombinatorici s veznima (Kramarić), dok drugi (Rebić) traži prostor i uz okomita proigravanja, odnosno igru jedan na jedan, prodire prema suparničkom golu.

Soccer Football - World Cup - Group D - Croatia vs Nigeria - Kaliningrad Stadium, Kaliningrad, Russia - June 16, 2018   Croatia's Mario Mandzukic celebrates with Dejan Lovren after Nigeria's Oghenekaro Etebo (not pictured) scored an own goal and the first goal for Croatia     REUTERS/Fabrizio Bensch - RC136655C620
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ovisi o ideji

Izbor napadača, dakako, ovisi o taktičkom pristupu trenera, odnosno od ideje koju ima za napadača u odabranom načinu igre. Uz Mandžukića, Kramarića, Pjacu te Rebića mogu se različito postaviti napadačka rješenja, ali i kompenzirati izostanak Nikole Kalinića. Šteta je doduše da na ovom ruskom mundijalskom turniru Dalić nema na raspolaganju ‘pravog’ Kalinića, jer je svojom raznovrsnošću u odnosu na Mandžukića mogao biti izvrsna opcija za promjene ritmova i načina igre u napadu.

Linker
27. travanj 2024 01:07