Johannes Simon/Bongarts/Getty Images
PETAR MAMIĆ

LIJEVI BEK RIJEKE U ZADNJI TREN OTKAZAO POZIV IZBORNIKA GRAČANA 'Nije pošteno ići na Euro a da nisam na sto posto i pritom da uzmem nekome mjesto'

PETAR MAMIĆ Lijevi bek Rijeke zbog ozljede je otkazao Gračanov poziv u mladu reprezentaciju
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 05. lipanj 2019. 10:05

Petar Mamić neće ići na Europsko prvenstvo za igrače do 21 godine, ali ne odlukom izbornika već svojom voljom koju je uzrokovala - viša sila. Lijevi branič Rijeke završnicu sezone je odrađivajući terapije umjesto treninga, uzimao lijekove protiv bolova i krpao upalu pubične kosti samo kako Igor Bišćan ne bi ostao bez jedinog igrača kojem je pozicija uz lijevu aut liniju prirodna.

Završnica sezone u kojoj je Rijeka lovila drugo mjesto, a Mamić Europsko prvenstvo, bili su razlog zbog kojeg je stiskao zube, ali kada je vidio da se situacija ne poboljšava donio je odluku koju mu je bilo najteže donijeti.

- Želio sam vidjeti koliko ću se uspjeti oporaviti u ovih tjedan dana otkad je završila sezona, ali i dalje osjećam bolove i jednostavno sam osjetio da je ovo razumna odluka - kaže Petar Mamić.

Kaže da je ovo nešto što ga muči već mjesec i pol dana, još od onih utakmica protiv Intera i Hajduka...

- Posvetio sam se liječenju koje je više održavalo bolove podnošljivima nadajući se da ću izgurati do kraja sezone i spremiti se za Europsko prvenstvo, ali nije išlo kako sam želio. I sad sam radio terapije, ali bolovi se nisu smanjivali. Moje je mišljenje da nije pošteno ići na Euro a da nisam na sto posto i pritom uzmem mjesto nekome tko je na sto posto. S druge strane imam dovoljno vremena da se oporavim do 17. lipnja kada počinju pripreme Rijeke.

Velika Gorica, 190219.
Hotel Garden Hill.
Okupljanje hrvatske nogometne U 21 reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv reprezentacije Italije.
Na fotografiji: Petar Mamic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Koliko god odluka bila razumna, toliko je i teška budući da su rijetki igrači koji su uopće došli u priliku igrati na velikom natjecanju kakvo je Europsko prvenstvo.

- Strašno mi je žao jer sam cijelu sezonu radio za to, ovu polusezonu počeo igrati u kontinuitetu, nadao se da ću se kroz igre u Rijeci izboriti za mjesto u početnoj postavi reprezentacije, ali što je tu je. Razmišljao sam ljudski, dugoročno je ovo razumnija odluka jer sam zadnja dva mjeseca izgubio krpajući tu ozljedu. Sada ću to riješiti i na pripreme doći spreman.

U svakom slučaju Mamić je povukao pošten i korektan potez za kakvog bi se rijetki odlučili, no zdravlje i interes reprezentacije su ipak na prvom mjestu.

Kada je riječ o upali pubične kosti na Rujevici je problema s istom imao Alexander Gorgon koji se liječio u Münchenu.

- Meni upala nije toliko strašna, mali napredak se već vidi i računam da ću se uz neke vježbe i terapije do kraja oporaviti za pripreme. Sad kad mi je Euro pobjegao želim biti spreman za početak pripreme.

Bitno je naglasiti da je odluka u propuštanju Eura bila isključivo Mamićeva. Znači, niti je Rijeka radila pritisak, nit ga je izbornik prekrižio, jednostavno Petar je reagirao zrelo.

- Razgovarao sam s trenerom Bišćanom koji mi je rekao da sam najbolje procijenim i odlučim. Ovo mi je prvi put da sam došao u ovakvu situaciju jer nisam imao previše problema s ozljedama, po glavi su mi se motale svakakve stvari jer bih išao, a onda osjetio da ne mogu. Na kraju razum kaže da slijedi bitna sezona s Rijekom, krećemo sve ispočetka nakon osvojenog Kupa, brzo će doći Superkup i Europa, a ja želim biti spreman za to. Možda je bolje da propustim Euro na kojem bih bio 60 posto spreman i dođem na pripreme sto posto spreman. Sezona će biti duga, s puno važnih utakmica i ja želim biti dio Rijeke koja će nizati nove uspjehe.

Kada je riječ o izgledima reprezentacije na Euru, Mamić je optimističan.

- Stvarno mislim da su nam dobri izgledi. Svi kažu da je prva utakmica najbitnija, nama posebno jer svi kažu da je Rumunjska najslabija od tri suparnika. Ali to je turnirsko natjecanje, sve je moguće, a mi definitivno imamo dobru momčad s igračima koji su i blizu seniorske reprezentacije. Mislim da nismo bez šanse i siguran sam da ćemo to i pokazati - zaključio je Petar Mamić.

Linker
13. svibanj 2024 18:34