Boris Kovacev / CROPIX
VODIČ ZA NAVIJAČE

NAVIJAČKI POHOD NA RUSIJU I SVJETSKO PRVENSTVO! BIT ĆE TO JAKO SKUP SPORT ZA HRVATE Bez minimalno deset tisuća kuna teško da se može proći

VODIČ ZA NAVIJAČE Kombinacije putovanja u gradove u kojima Hrvatska igra svoje tri utakmice u skupini D Mundijala sljedeće godine
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 03. prosinac 2017. 12:45

Pretpostavka je da će Svjetsko prvenstvo u najvećoj zemlji svijeta biti velika avantura za sve navijače, pa tako i za hrvatske. U tom kontekstu, ruski predsjednik Vladimir Putin povukao je dobar potez uvođenjem Zakona o bezviznom ulasku navijača s kupljenim ulaznicama u Rusku Federaciju. Dakle, za Rusiju neće trebati viza kao inače, ali bit će potrebne navijačke putovnice koje će stići poštom nakon što se ispuni formular na predviđenoj stranici (www.fan-id.ru). Bez te iskaznice i, naravno, karte za utakmicu na stadion se neće moći ući, a omogućava i besplatan prijevoz u gradu u kojem se održava susret.

Putešestvije busom

Hrvatska prvenstvo otvara protiv Nigerije u Kalinjingradu. Do tog najzapadnijeg dijela Rusije (enklava) ima malo više od 1400 kilometara, autom se prolazi kroz Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku za što otprilike treba više od 14 sati.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Do Kalinjingrada se može i autobusom u nekoliko varijanti autobusom (preko Maribora ili Katowica i Gdanjska do Varšave) ili avionom iz Zagreba. Izravnog leta nema, a najjeftinija karta (povratna) je 2170 kuna s presjedanjem u Varšavi gdje bi se trebalo prespavati. U Kalinjingradu se može naći itekako dobar hotelski smještaj za 250-350 kuna po noćenju, hosteli su mnogo jeftiniji (ima ih za 50 kuna za jednu večer) dok su apartmani nešto skuplji, posebice u vrijeme SP-a.

Iduće kolo je spektakl s Argentinom u Nižnom Novgorodu, što je najudaljeniji grad u kojem će Vatreni nastupiti na prvenstvu, barem u grupnoj fazi. Od Zagreba je udaljen 2750 kilometara, no iz Kalinjingrada se dođe za pet i pol sati avionom za 960 kuna uz presjedanje u Moskvi. Naravno da su autobusi (oko 350 kn) i vlakovi (280-350 kn) jeftiniji, ali tu “ne gine” put od preko 20 sati... Smještajne cijene u Nižnom Novgorodu nešto su manje od kalinjingradskih, no gotovo neznatno iz čega proizlazi zaključak da će u Rusiji najskuplje biti - međugradski putovati.

Posljednja utakmica igra se u Rostovu na Donu, s Islandom. Iz Nižnog ponovno postoji avionski let za 1100 kuna koji traje pet sati s presjedanjem u Moskvi što se zaista čini kao solidna opcija. Bez obzira što se cestom (300 kuna) i željeznicom (300-400) putuje mnogo jeftinije, ti prijevozi traju 24 sata, i to u najboljoj verziji. Opet, cijene smještaja su više-manje jednake, u Rostovu one ne prelaze 250 kuna za noć, osim u nešto luksuznijoj varijanti.

Hrvatska navijači
Ante Cizmic / Hanza Media / Hanza Media

To su, dakle, kombinacije putovanja iz gradova u kojima Hrvatska igra svoje tri utakmice.

Međutim, s obzirom na geografske pozicije tih gradova možda bi najobjektivnije bilo bukirati smještaj u Moskvi koja se nalazi negdje otprilike u sredini trokuta. Ionako zrakom ne možete nigdje, a da ne stanete u metropoli.

Jeftin privatni smještaj

Recimo, do Moskve iz Zagreba možete doći za tri sata zrakoplovnom linijom za oko 2500 kuna, a najjeftinija avionska karta je oko 1400 kuna, i to dan prije starta SP-a. U ruskoj metropoli može se naći OK smještaj, ovisno o preferencijama. Pretpostavimo da prosječnom hrvatskom navijaču komfor i nije presudna stavka, ima hostela od 8,5 -13,5 eura za noćenje, hoteli su nešto skuplji (od 400-800 kuna oni jeftiniji), a iznajmljuju se i apartmani, pa se tako preko AIRbnb-a može osigurati ležaj za 10-ak eura. Ali, doslovno, to je ležaj i ništa više...

Iz Moskve do Kalinjingrada može se vlakom za 200 kuna, busom za 300 do 500 te avionom za 400 kuna pri čemu let traje dva sata. U Nižnom Novgorodu ste za četiri sata vlakom što će vas koštati od 150 do 200 kuna, a do Rostova ćete morati avionom (600-700 kn) ako se ne želite cestom ili željeznicom voziti cijeli dan.

Uskoro druga faza

U cjelokupan budžet treba uračunati i cijenu ulaznice, one su formirane u četiri kategorije s time da su najskuplje ulaznice dostupne samo ruskim državljanima. Recimo, za susrete grupne faze može se dobiti karta od 666 do 1300 kuna, a 5. prosinca počinje druga faza njihove prodaje putem ždrijeba. Svi koji se prijave imaju jednaku šansu dobiti ulaznicu.

Dakle, kada se zbroje sva putovanja, smještaji, ulaznica, pa treba nešto popiti i pojesti, jasno je da će konačni budžet hrvatskog navijača odrediti plan i program boravka u Rusiji, hoće li pratiti Vatrene iz grada u grad ili će se stacionirati u Moskvi te putovati na utakmice. U svakom slučaju, ispod deset tisuća kuna teško da će se moći proći...

Linker
26. travanj 2024 20:29