Damir Krajač/CROPIX
DOBRO ZNA ŠTO GOVORI

LEGENDARNI VATRENI VELIKI JE ZALJUBLJENIK U MESSIJA I ARGENTINU 'Veliki Žuti' otkrio mane Gaučosa i gdje Hrvatska treba 'udariti' najjače

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 03. prosinac 2017. 13:00

Bez dvojbe, radi se o tom silnom napadačkom arsenalu koji je u stanju pobijediti baš sve reprezentacije svijeta. Uz jednog, jedinog i neponovljivog Lea Messija, tu su i Sergio Agüero, Paolo Dybala, Angel di Maria... Tamo gotovo da nema mjesta za Gonzala Higuaina. Uglavnom, uz neprikosnovenog Messija, Jorge Sampaoli ima opcija da “boli glava”. U tom segmentu, kažem, radi se o (po)najboljem napadu svijeta -kazao je proslavljeni hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki koji je inače veliki zaljubljenik u Lea Messija i Argentinu.

Gdje se kriju mane u njihovim redovima?

- Mana ima nekoliko. Prvo je i psihološki pritisak, jer se stalno traži veliki rezultat. Onda dolazimo do druge stvari, a to je ovisnost o Leu. Jer, ponekad ih gledaš i vidiš da oni daju loptu Messiju i očekuju da on sve sam riješi. To je velika brana i nedostatak “gaučosa”. Kao treće, ne znam koliko igrači iza mogu čuvati leđa napadu koji traži samo i isključivo golove. Dakle, ovisnost o Messiju, težnja za tim zlatom i disbalans linija definitivno su odrednice ove Argentine.

Na što posebno treba pripaziti Hrvatska?

- Sigurno na taj napad. Hrvatska bi u sredini travnjaka mogla pa čak i trebala dominirati, no bit će zanimljivo vidjeti kako se hrvatska obrana nosi s tim argentinskim napadom. Sampaoli će, vidim, optirati za sustav 3-4-3, gdje će u ofenzivi do silnog izražaja doći silina. S obzirom da je Sampaoli zanimljiv frajer i odličan trener, vjerujem da će uspjeti rasteretiti Messija i omogućiti mu punu slobodu u igri, a onda bi on uz “pomagače” trebao postati još ubitačniji i opasniji po hrvatski gol.

Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Postoji li mjesto na koje treba 'udariti' svom snagom?

- Defenzivni dio vezne linije plus obrana imaju svojih mana. Biglia je jedini pravi defenzivac u vezi, čak i ekipa sa strane, poput Perottija, Pereza, Banege, nemaju taj defenzivni štih. Iza vladaju Otamendi i Mascherano, treći se još traži, i uz brza otvaranja i prave okomice, Argentini se tu mogu stvoriti problemi. Ujedno, dakle, u veznoj liniji Hrvatska s Kovačićem, Modrićem, Rakitićem, Brozovićem, Badeljom ima mnogo više opcija i balansa od Argentine.

Prognoza ishoda utakmice s Hrvatskom?

- Ne znam, ali znam da će to biti jedna baš dobra, prava utakmica kojoj se veselim. Dosta će, jasno, ovisiti o prvoj utakmici, jer Argentina će se protiv nas ili vaditi ili željeti zaokružiti priču da se pripremi za nastavak natecanja, dok i Hrvatska ima svoje namjere. Dakle, sve će biti otvoreno, a s obzirom na snagu, očekujem dvoboj za sladokusce. U kojem Hrvatska itekako ima svoje adute, u to nema dvojbe - zaključio je Prosinečki.

Linker
26. travanj 2024 05:14