REUTERS/Pascal Rossignol
LIJEPA PRIČA HR NOGOMETA

OVO JE BUDUĆI PREDVODNIK NEKIH NOVIH VATRENIH 'Iskreno, nisam očekivao ovakav iskorak, Dalićev poziv uvijek mi je negdje u glavi'

OVO JE BUDUĆI PREDVODNIK NEKIH NOVIH VATRENIH 'Iskreno, nisam očekivao ovakav iskorak, Dalićev poziv uvijek mi je negdje u glavi' TAMO SE IGRA OZBILJAN NOGOMET 'Isto ti je, igrao protiv prvog ili posljednjeg'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. studeni 2019. 10:22

Domagoj Bradarić (19) još je jedna od lijepih priča hrvatskog nogometa. Ovog ljeta je u drugom najvećem transferu Hajduka otišao u Lille. Kad tako mladi momak ode u klub koji igra Ligu prvaka i koji je sam vrh francuskog nogometa, onda su možete postaviti pitanje hoće li imati adekvatnu minutažu, je li doveden kao pojačanje ili samo kao prinova od koje se velike stvari očekuju tek u budućnosti. Međutim, u slučaju bivšeg kapetana Majstora s mora, to pitanje se nije trebalo postaviti. Domagoj je od prve sekunde boravka u Lilleu postao dio udarne postave kluba koji je trenutačno nakon 11 odigranih kola na trećem mjestu ljestvice, s bodom zaostatka iza drugoplasiranog Nantesa. Bradarić je u francuskom prvenstvu odigrao devet utakmica i ubilježio asistenciju, još dva puta igrao je u Ligi prvaka, protiv Ajaxa i Valencije, na klupi je ostao samo u sudaru Lillea i Chelseaja.

Možda je s obzirom na sve te podatke pitanje bilo i nepotrebno, ali ipak smo Domagoja pitali kako mu je u Lilleu?

- Prošlo je nekoliko mjeseci otkako sam stigao u Lille, osjećam se dobro. Problem mi još malo stvara francuski jezik. Nije ga lagano za naučiti. No počeo sam se već mnogo bolje sporazumijevati sa suigračima. Ne samo to, razumijem sve kad trener drži sastanke, sve je bolje i bolje.

Trener je dobar

Učite li francuski, idete li na kakav tečaj?

- Da, sad je klub organizirao sate francuskoga, ali nije to lako organizirati jer utakmice igramo svaka tri dana. Do sada sam bio samouk u učenju francuskog jezika, sad će uz učitelja definitivno biti lakše. No kad se radi o nogometu, razumijem sve, ali nije lako pričati onako o svemu, za to će biti potrebno još neko vrijeme.

Kako ste zadovoljni svojim igrama, statusom?

- Naravno da igre uvijek mogu biti bolje, ali zadovoljan sam. Mlad sam, imam tek 19 godina a standardno igram u jednom takvom klubu koji je u samom vrhu francuskog prvenstva, igram Ligu prvaka. Sve mi ide onako kako treba. Želim stalno što više nogometno napredovati, dokazivati se.

Trener Cristophe Galtier očigledno je zadovoljan s obzirom na to da ste mu standardni igrač?

- Trener je zaista dobar, s njim imam odličnu komunikaciju. Općenito kompletna momčad je zaista sjajna u međusobnoj komunikaciji, dosta razgovaramo. Trener mi ukazuje i pokazuje stvari koje mogu popraviti. Sve je stvarno super, mogu govoriti samo pozitivnim rečenicama, baš mi se sve posložilo na najbolji mogući način. Iz tog razloga mogu isijavati samo golemo zadovoljstvo.

Jeste li očekivali da će sve krenuti tako sjajno, da ćete odmah po dolasku iz Hajduka postati dio udarne momčadi, igrati na najjačoj klupskoj sceni na svijetu, u Ligi prvaka?

- Iskreno, nisam očekivao! Ali od prve sekunde dolaska u Lille sam se za to borio. Još kao klinac sam sanjao postati uspješni nogometaš. O tome sam stalno razmišljao. Ja sada ostvarujem svoje snove! Kad netko uspije ostvarivati svoje snove, onda je sretan čovjek. Meni to uspijeva, a ono što je jako važno, stalno napredujem. Da, kad sam potpisao za Lille, realno možda nije bilo za pretpostaviti da ću odmah biti dio udarne momčadi, ali kažem, ja sam i tada sanjao da hoću. I, eto, san se pretvorio u javu.

REUTERS/Pascal Rossignol
REUTERS

Velika očekivanja

Kako je Lille zadovoljan dosadašnjim dijelom sezone?

- Treći smo u prvenstvu, ali imali smo nekoliko loših utakmica. U posljednje dvije promijenili smo sustav igre, svi smo se digli. Momčad je shvatila da ne možemo igrati na način kako smo igrali prije, kad su se dogodila lošija izdanja. Jer nismo momčad ista od prošle sezone, ima dosta novih igrača. Sad smo počeli dobro igrati, klub ima velika očekivanja, mislim da ćemo ih ispuniti.

Gdje računate da ćete biti na kraju sezone? Možda drugi? PSG vjerojatno već sad možemo proglasiti prvakom, zar ne?

- Lille želi drugo mjesto, odmah iza PSG-a. Imamo kvalitetu da to ostvarimo, da budemo viceprvaci Francuske. Uglavnom, trudit ćemo se, boriti, pa ćemo vidjeti što će sezona donijeti. Imamo velike ambicije, ali zaista i kvalitetu koja ih može ostvariti. Vjerujem u uspješnu sezonu.

Kakvi su navijači Lillea, imaju li žestinu Torcide?

- Mogu naši navijači pokušati, ali žestinu Torcide teško je nadmašiti! Ali atmosfera je dobra, uvijek je pun stadion na koji stane 50 tisuća ljudi. Dobra je podrška navijača, sigurno da je lijepo igrati u takvom ambijentu. No, sasvim je jasno da je Torcida broj 1, teško je to dostići.

Igrate li sad drukčiji nogomet nego u Hajduku, s drukčijim zahtjevima?

- Treba proći malo vremena da se skroz prilagodim na sve zahtjeve igre u Lilleu. Francuski nogomet je poznat po tome što je jako, jako brz. Ukoliko se dogodi neka greška, brzo se ispravlja, nema vremena za previše razmišljanja, odmah je na sceni automatizam. Eto, prošlo je nekoliko mjeseci, pohvatao sam te sve zahtjeve koji su pred mene postavljeni. Sad mogu samo dalje napredovati.

Jesu li treninzi drukčiji nego u Hajduku?

- Treninzi baš i nisu. Trenutačno nemamo vremena za previše treniranja, jer su utakmice svaka tri dana. Ali čak i kad sam bio na pripremama s Lilleom, nisam vidio neku veliku razliku u odnosu na treninge u Hajduku. Ali utakmice, to je već neka sasvim druga stvar, druga priča.

Velika Gorica, 050919.
Stadion Gorica.
Prijateljska medjunarodna utakmica izmedju mladih reprezentacija Hrvatska U21 i UAE U23.
Na fotografiji: Faris Khalil, Domagoj Bradaric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Utjecaj Oreščanina

Kažete da ste napredovali u igri, gdje se najviše očituje vaš igrački napredak?

- Mislim da sam najviše napredovao u - donošenju odluka. U donošenju odluka pod pritiskom. Sad nakon nekoliko mjeseci boravka ovdje, situacije pod pritiskom rješavam mnogo brže, efikasnije. Definitivno je to moj najveći napredak. U ligi u kojoj se igra tako brz nogomet, to je jako bitno, presudno. Morate situacije rješavati hitno, brzo, inače ne možete igrati na ovoj razini. Vjerovao sam stalno da mogu igrati na toj razini. Da me sad pitate kako sam napredovao u donošenju odluka pod pritiskom i stresom, nisam siguran kako bih odgovorio. Vjerojatno kad stigneš do te razine, onda nogometne stvari idu same po sebi. Jednostavno vam krene i onda samo napredujete, iz utakmice u utakmicu.

A koliko je pristup trenera različit od onoga koji ste imali u Hajduku?

- U Hajduku sam igrao dok je trener bio Siniša Oreščanin. S njim sam imao zaista fenomenalan odnos. Mogu kazati da i moj sadašnji trener Christophe Galtier ima tu izvrsnu komunikaciju s igračima. Njegov odnos s momčadi je zaista sjajan. Pomaže nam kroz priču, nije od onih trenera koji šturo pričaju s igračima, pa na koncu ne znaš što zapravo traži od tebe.

Jesu li ti francuski napadači zaista tako brzi i moćni kako se o njima govori?

- Mogu kazati da stvarni jesu. Uopće nema veze jer igraš protiv PSG-a koji je prvi na ljestvici ili protiv posljednjeg. Svaki klub u Francuskoj ima jako brze napadače, tehnički iznimno jake. Ovdje su napadači na iznimno visokoj razini. Eto, u pretprošlom kolu smo na gostovanju izgubili od Toulousea s 1:2, imaju strašnu brza krila. Taj Gradel je imao sjajnu karijeru, a i dalje igra izvanredno. Sve su to top napadači. Takvi napadači visoke klase s kojima se susrećem su jako dobri za moju karijeru. Kao obrambeni igrač ću napredovati kad protiv sebe imam takve klasne napadače.

Spreman za Neymara

PSG još niste osjetili... Što će biti kad se Neymar sjuri po vašoj strani?

- Ha, vidjet ćemo... S PSG-om igramo odmah nakon reprezentativne stanke. Ja ću biti spreman za Neymara, a vidjet ćemo kako će na kraju ispasti.

Redovito igrate Ligu prvaka, kakav je osjećaj u tom natjecanju?

- Fantastičan! Naročito nakon ove zadnje utakmice s Valencijom s kojom smo odigrali neodlučeno. Žao mi je što nismo pobijedili. Zaslužili smo tu pobjedu. Kompletna momčad stvarno je odigrala odlično. Mislim da nam je to čak bila najbolja utakmica sezone. Već sam vam kazao da se sad momčad jako digla, kad odigraš dvije-tri dobre utakmice u momčadi se probudi pobjednički duh, odmah su svi bolje volje, sad je situacija u klubu zaista jako dobra.

Gdje vam je lakše igrati, u francuskom prvenstvu ili u Ligi prvaka?

- Ne bih mogao na to odgovoriti... Zahtjevno je igrati u oba natjecanja. Ulozi su veliki. U francuskom prvenstvu moramo biti u samom vrhu jer želimo igrati Ligu prvaka i slijedeće sezone. Dakle, nema nikakve razlike između francuskog prvenstva i Lige prvaka. U Francuskoj se borimo za vrh u prvenstvu, borit ćemo se za trofej u Kupu, želimo biti što bolji u Ligi prvaka. Nema tu lakše slabe utakmice. Jednostavno, u svakoj moraš biti na gornjoj razini svojih mogućnosti, samo tako možeš opstati.

Za mladu U-21 selekciju igrate redovito, kakva ste generacija?

- Meni se jako sviđa ova generacija. Super funkcioniramo s novim stručnim stožerom. Od samog početka. Ja sam od prije u toj vrsti, a sad su došli neki novi momci, svi su pokazali da imamo velikog talenta. Dobra je situacija što većina nas igra u svojim klubovima, to je najbitnije za mlade igrače. Kad igraju, onda napreduju, razvijaju se. A igranje u mladoj hrvatskoj reprezentaciji sigurno će nam pomoći za daljnji iskorak u karijeri.

Novi izbornik Igor Bišćan bi vas trebao dodatno podići, nadograditi. Koliko ste ga dosada uspjeli upoznati?

- Igor Bišćan također ima pristup koji se meni jako sviđa. On dosta priča s igračima, atmosfera je jako dobra, opuštena. Bišćan je super trener, treninzi su mu jako zanimljivi. Dosta se radi na njima, a na utakmicama se može igrati opušteno. Ne, naravno, opušteno u nekom negativnom smislu, već upravo obrnuto, njegov trenerska vizija ne nameće vam nepotrebni pritisak, svi igrači mogu pokazati najviše što znaju.

Euro je novi san

Neki su očekivali da bi vas i izbornik A-vrste Zlatko Dalić mogao pozvati. Jeste li i vi to očekivali?

- Uvijek mi je taj poziv za A selekciju negdje u glavi. Svatko želi igrati na najbolju hrvatsku reprezentaciju, za Vatrene. Tako se pričalo i prošli put, prije posljednje reprezentativne akcije. Međutim, kazat ću vam nešto. Znate, ja još uvijek imam samo 19 godina. Ima vremena za mene. Trenirat ću, raditi... Pomalo, samo pomalo, bez žurbe. Nastavit ću raditi, napredovati, razvijati se, a onda će poziv i doći.

Eto, izbornik je vratio u reprezentaciju Duju Ćaleta-Cara, igrača koji igra s vama u francuskoj ligi. Kako on igra u Marseilleu?

- Evo, sutra igramo protiv Marseillea, pa ćemo ga vidjeti...

Hoćemo li preko Slovačke do Europskog prvenstva?

- Mislim da to neće doći u pitanje. Kvaliteta je na našoj strani, proći ćemo te kvalifikacije i plasirati se na Euro.

Vidite li se vi na Europskom prvenstvu u dresu Vatrenih?

- To mi je još jedan san! Za to ću raditi i dati sve od sebe. Bila bi to kruna, za to ću se žestoko boriti. Vidjet ćemo što će vrijeme donijeti.

Linker
24. travanj 2024 08:24