Srdjan Stevanovic/Getty Images
TO BI BIO STRAŠAN UDARAC

POSLJEDICE NAJCRNJEG SCENARIJA ZA VATRENE Svi su toga svjesni, ali se boje reći na glas: Ne uspijemo li izboriti SP opraštaju se najjači aduti?

Večeras je dan odluke za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. U nastavku donosimo scenarije nakon sva tri moguće ishoda večerašnje utakmice, dakle što će se dogoditi ako Vatreni pobijede, odnosno remiziraju ili izgube od Ukrajine.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. listopad 2017. 12:51

AKO IZGUBIMO

Ako hrvatska reprezentacija izgubi, a vrlo vjerojatno i u slučaju neodlučenog rezultata, te ne ode na SP, nacionalne vrste neće biti na ozbiljnoj sceni do rujna 2018. Odigrat će tri-četiri prijateljske utakmice, tko zna u kakvom sastavu, bit će poželjan sparing-pratner sudionicima SP-a, pogotovo onima koji će se pripremati u Austriji ili negdje blizu.

No, to bi značilo da je ovo vrlo vjerojatno zadnja utakmica Luke Modrića za Hrvatsku, da Vedran Ćorluka više neće ni zaigrati, da će se do novog natjecanja čekati sljedeća jesen kad kreće Liga nacija, a do kvalifikacija za EP ožujak 2019.

AKO REMIZIRAMO

U isto vrijeme igraju Wales i Republika Irska u Cardiffu, a za Vatrene bi presudno bilo da dvoboj završi bez pobjednika. I to obavezno remijem s manje golova nego u Kijevu. Kad bi bilo tako, Wales bi bio najlošiji drugi, a Hrvatska otišla u play-off. Wales, na ljestvici drugoplasiranih, ima gol-razliku 7:5, Hrvatska 6:4. Kad bi se ona potpuno izjednačila, odlučivao bi fair-play u kojem su Vatreni od Velšana zasad uspješniji za četiri žuta kartona (nose jedan bod). Važno bi bilo da Hrvatska ne dobije crveni karton u Kijevu, jer on nosi minus od četiri boda.

BORDEAUX, FRANCE - JUNE 21:  Nikola Kalinic (R) of Croatia celebrates scoring his team's first goal with his team mate Vedran Corluka (L) during the UEFA EURO 2016 Group D match between Croatia and Spain at Stade Matmut Atlantique on June 21, 2016 in Bordeaux, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Vedran Ćorluka Hrvatska

AKO POBJEDIMO

Pobjeda Vatrenih značila bi našoj reprezentaciji prolaz u dodatne kvalifikacije gdje će čekati zahtjevan suparnik, ali ipak ostaje šansa za plasman na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je triput bila u doigravanju i u svakoj od situacija je prošla, zato bi se sigurno budio optimizam. Taj rezultat ostavio bi Zlatka Dalića na klupi, budući da je najavljeno kako će ne bude li pobjede, biti izbornik samo za jednu utakmicu. Utakmice dodatnih kvalifikacija za plasman na najveću svjetsku smotru na rasporedu su sredinom mjeseca studenog.

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Luka Modric.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Linker
27. travanj 2024 04:08