Getty Images
OBOŽAVAJU VATRENE

'U SUDARU MODRIĆA I RONALDA, OVDJE ĆE LJUDI NAVIJATI ZA LUKU!' Naš trener koji radi u jednoj od najbogatijih država najavljuje spektakularne obračune

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 17. veljača 2020. 18:21

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će krajem ožujka dvije utakmice na turniru Qatar Airways u Dohi, gradu od pola milijuna stanovnika. Sa Švicarcima (26. III.) i Portugalcima (30. III.). Četvrti sudionik spektakla je - Belgija. Zlatko Dalić dobio je što je priželjkivao, jake suparnike prije Europskog prvenstva (još će 1. lipnja igrati s Turskom, a 8. VI. s Francuskom), a Davor Šuker napunio blagajnu (900.000 eura).

Katar će 2022. godine ugostiti 22. izdanje svjetskog prvenstva, posljednje u formatu s 32 reprezentacije, jer od 2026. broj će se povećati na 48. Igrat će se u pet gradova (Doha, Lusail, Al Khor, Al Rayyan, Al Wakran) na osam stadiona. Turnir Qatar Airways nije generalna proba za Mundijal. Samo jedna od niza zabava u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta koja leži na nafti i zemnom plinu.

Stanovnik Dohe je Riječanin Dragan Tadić, pet godina. Igrao je zadnjeg veznog, a la Pirlo, osvojio dva Rabuzinova Sunca, 2005. i 2006. godine. Trenutačno je prvi trener katarskog drugoligaša Al Mesaimeer.

- Svi su klubovi iz Dohe ili okolice. Jedan je klub 40 km od Dohe, a drugi još bliže. Kao Zagreb i predgrađe. Tri stadiona za Mundijal su zgotovljena, jedan od tih je onaj u Dohi na kojem će se igrati i turnir u ožujku - govori Tadić.

Krajem prosinca prošle godine Doha je ugostila i Svjetsko klupsko prvenstvo. Liverpool je golom Firmina u 99. minuti svladao Flamengo: - To su utakmice za izbirljive Katrane. Prebogati su, profinjena okusa. Domaće predstave ih ne mogu previše zaintrigirati.

U zemlji gdje je podmićivanje državnih službenika - zločin, a cijela zemlja veliko gradilište, postoje jasno određena pravila ponašanja, od molitve, tri ili pet puta dnevno (šijiti ili suniti), do - nogometa.

- Stadioni su puni kada dolaze velika imena ili nastupa reprezentacija Katara. Mario Mandžukić je najbolja reklama na hrvatski nogomet - maneken našeg nogometa. Ratnik. U Kataru su to idoli. Navijački puk je podijeljen, između Real Madrida i Barcelona. Obožavaju Modrića i Rakitića! Treći europski klub je - Liverpool. Zanimljiv će biti okršaj Modrić – C. Ronaldo. Katarani će navijati za Hrvata.

Katarci su toliko bogati da si jednostavno kupe dobru zabavu. Svih razina...

- U subotu je u Dohi odigrana utakmica Afričkog superkupa. Egipatski Zamalek svladao je tuniški Esperance 3:1.

Klimatski uvjeti u ožujku?

- Temperatura će biti oko 30 stupnjeva za vrijeme utakmice. Po danu nešto viša. Ali nema problema da je toplije jer su stadioni klimatizirani. Vladajuća dinastija Al Thani financira sve. Sve klubove. Emir je Tamim bin Hamad Al Thani. Od 1971. godine nakon kraja britanskog protektorata odabrali su neovisnost i postali - svjetsko čudo. Zemlja iz snova. Sada sportom, poglavitom nogometom, žele svijetu pokazati svoju moć. Bit će nezaboravno tih dana u Dohi. Bayern je bio tu na pripremama. Rusi su organizirali turnir. Igrali su Spartak iz Moskve, Ajax, Partizan... Stadioni su puni na njihovim derbi utakmicama, klubovima s tradicijom, jer, kako rekoh, postali su prebogati za drugorazredne zabave. Uživaju u poslasticama, nakon Liverpoola na pladnju sada imaju viceprvake svijeta.

Linker
26. travanj 2024 05:17