Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
STIGLA JE SLUŽBENA POTVRDA

MODRIĆ, RAKITIĆ I DRUŠTVO OVOG PROLJEĆA GOSTUJU NA ULTRAJAKOM TURNIRU: Dogodila se jedna bitna promjena, evo kada i protiv koga igraju Vatreni!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. veljača 2020. 17:19

Konačno je potvrđen dugo najavljivani turnir u Dohi na kojem će Hrvatska igrati sa Švicarskom i Portugalom. Sudionici su četiri reprezenacije među 12 najboljih na FIFA-inoj ljestvici. Uz Hrvatsku (6. prema FIFA-i), na turniru će nastupiti svjetska bronca i trenutno vodeća momčad svijeta Belgija, europski prvak Portugal (7.) i Švicarska (12.). Sve četiri ekipe su sudionice Eura 2020.

Iako je skup u Kataru najavljen još u prosincu, tek sada su organizatori perfektuirali detalje. Valjalo je zadovoljiti financijske apetite svih uključenih. Za Hrvatsku je to povijesni događaj jer HNS će inkasirati najveću zaradu ikad od prijateljskih utakmica. Za dva ogleda "u pustinji" na račun će sjesti oko 900.000 eura. Primjerice, za oglede s Peruom i Meksikom u Miamiju i Dallasu naš je savez dobio 500.000 dolara, ali je na kraju morao platiti "penale" zato što u drugom dvoboju nije bilo Luke Modrića. Izbornik Zlatko Dalić sada je odradio glavninu posla i još jednom napunio kasu HNS-a.

Na kraju će Vatreni igrati 26. ožujka sa Švicarskom te 30. ožujka s Portugalom. Prva je utakmica u 19.30 po lokalnom vremenu, 17.30 kod nas, a druga u 20.30 u Dohi, dakle 18.30 u Hrvatskoj. Neće se igrati finale i za treće mjesto, tako nema ni mogućnosti da se Vatreni sastanu s Belgijom. Postojat će tablica po broju bodova. Belgija i Portugal igrat će 27. ožujka, a Belgija i Švicarska također 30. ožujka. Razlog za takav format je čvrst stav Portugala da ne igra sa Švicarskom, s kojom se sastao u polufinalu Lige nacija. Izbornik Fernando Santos baš se želi okušati s Vatrenima. Iz Lensa 2016. ima ugodno sjećanje, iako nije isključeno da se nađemo licem u lice i na nadolazećem Euru.

Zlatko Dalić dobio je što je želio, dvije kvalitetne provjere. Švicarska je s izbornikom Vladimirom Petkovićem u A skupini Eura i igrat će protiv Italije, Walesa i Turske, a Portugal s Cristianom Ronaldom je u "skupini smrti" s Njemačkom, Francuskom i još jednom ekipom iz kvalifikacija. Radi se o jedinom okupljanju prije završnih priprema za Euro koje kreću u drugoj polovici svibnja u Rovinju. I kada će Hrvatska imati još dvije utakmice, 1. lipnja s Turskom u Osijeku i 8. lipnja s Francuskom u Nici. Odakle će izravno letjeti u Glasgow te nastaviti do kampa u St. Andrewsu.

Vatreni će prvi put igrati u Kataru i "opipati bilo" domaćina sljedećeg Svjetskog prvenstva. Iako su neki naši igrači već s klubovima nastupili u Dohi.

- Ponosan sam što smo uspjeli postići dogovor o sudjelovanju Hrvatske na ovako prestižnom turniru. Sa sportske strane, osigurali smo izborniku Daliću i reprezentaciji vrhunske protivnike što je bila želja stručnog stožera, a s druge strane, ispregovarali smo značajna financijska sredstva koja će moći biti uložena u daljnji razvoj hrvatskog nogometa - izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker za web stranicu Saveza.

- Poznata je moja želja da Hrvatska prije velikog natjecanja igra jake prijateljske utakmice da vidimo gdje smo i na čemu trebamo raditi, pa sam jako zadovoljan što je potvrđen nastup Hrvatske na ovako snažnom turniru. Švicarska i Portugal bit će nam izvrsni testovi uoči Eura jer se radi o odličnim reprezentacijama koje izuzetno poštujemo. Također, put u Dohu bit će odlična prilika za osnaživanje zajedništva, za dobro druženje nakon skoro pet mjeseci pauze od reprezentativnih okupljanja, čemu se sigurno svi jako radujemo - kazao je izbornik Zlatko Dalić

Linker
26. travanj 2024 16:44