REUTERS
LOŠE VIJESTI ZA DALIĆA

VATRENI MORAJU BEZ NJEGA, KRAMARIĆ ZA SN POTVRDIO DA JE OTPAO ZA SLOVAČKU 'Nema smisla riskirati jer koljeno nije dobro!'

Iako smo ga nakon odličnog povratka i dva gola vidjeli kao novo oružje Zlatka Dalića u odnosu na posljednje dvije reprezentativne akcije, o Andreju Kramariću za izbornika nema dobrih vijesti...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2019. 10:29

Vatreni će protiv Slovačke morati bez njega. U petak nije otišao s momčadi u Köln na prvenstvenu utakmicu, razgovarao je sa Zlatkom Dalićem i priopćio mu: “Ne mogu!”.

- Prije tjedan dana napravio sam magnetsku rezonancu koja je pokazala da imam upalu u koljenu. Dolazi do iritacije i to se mora smiriti. Zbog toga sam bio prisiljen prekinuti s nogometnim treninzima. Nije bilo drugog nego da napravim stanku. Vježbam s fizioterapeutima i čekam da se koljeno normalizira, a potom ću postupno dizati tempo. Eto, već desetak dana nisam pošteno trenirao. Čak bih rekao da se polako osjećam bolje, da napredak postoji, ali neću biti spreman za reprezentaciju. Nema smisla riskirati kad jednostavno nije dobro - kazao nam je Kramarić nakon što je u Hoffenheimu odradio još jedan dan na rehabilitacijskom tretmanu.

U petak se čuo s izbornikom, dogovoreno je da se u ponedjeljak pojavi na okupljanju u Zagrebu, u hotelu Capital, međutim, za Rujevicu na njega definitivno neće računati. Ako se sve odvije optimalno, mogao bi zaigrati 24. studenoga za klub u domaćoj ligaškoj utakmici s Mainzom.

- Točno mi je takav plan u glavi. Naravno, volio bih igrati za reprezentaciju. Uvijek mi je želja odjenuti državni dres, a kamoli ne sada u tako važnom susretu, ali mislim da to nije najpamentnija odluka. Treba mi pauza, još jedan period bez treninga, da se koncentriram na nogu i terapije dok to ne prođe. Doći ću da popričam s izbornikom i da vidim suigrače, ali neću dugo ostati.

Nakon operacije Kramarić se vrhunski vratio, ali je i podvrgnut neobično velikom naporu. U obje utakmice trener Alfred Schreuder “trošio” ga je po 90 minuta. Je li i to pojačalo reakciju? Bi li danas bio zdrav da se radilo o dvaput po 20-30 minuta, a ne 90? Možda bi upravo ovog časa bio spreman za čitav meč?

Kevin C. Cox/Getty Images
Getty Images

- I prije nego sam odigrao prvu utakmicu, a i nakon nje, govorio sam da i dalje osjećam neka zatezanja, koja su bila posljedica operacije. Međutim, svi su tvrdili da je to najnormalniji proces nakon kirurškog zahvata i da trebam nastaviti trenirati. To sam i učinio, pa krenuo igrati i možda je, čak bih mogao reći sigurno je bilo previše što sam na travnjaku boravio po 90 minuta. Nakon toga sam se slomio. Proces upale je prerastao u nešto veće, zbog toga nisam u stanju ni trenirati.

Kod mnogih sportaša poslije dugih stanki znaju niknuti novi problemi.

- Sve je jasno, ali mislim da se to moglo izbjeći. Možda bih danas bio zdrav, ali što je tu je. Samo da se što prije vratim utakmicama.

Prije četiri dana ponovno je bio u Münchenu na pregledu dok čuvenog doktora Hans-Wilhelma Müller-Wohlfahrta, koji mu je prvi ukazao da se njegov problem zove plica sindrom. Konstatirao je da mu je mišić kod kvadricepsa prenapet, dao mu injekcije protiv upale izravno u koljeno i optimistično poručio da će muke uskoro proći.

- Savjetovao mi je nekoliko stvari oko terapija. Intenzivno radim.

Kako izgledaju terapije?

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Domagoj Vida of Croatia celebrates after teammate Andrej Kramaric scores their team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

- Niše ekstra, bazen, rastezanje, vozim bicikl, ali na malo drugačiji način.

Riječ je i o radio-terapijama koje bi trebale dovesti do zacjeljivanja stanica. Po Müller-Wohlfahrtu odavno je trebao biti tip-top, štoviše na dispoziciji za igru tri tjedna nakon operacije, a ne dva mjeseca. No, kad se odužilo, pa iznova zakompliciralo, sad to valja istjerati do kraja.

Na pojedinim portalima pojavila se priča da mu Hoffenheim brani nastup, što je totalno deplasirano. Niti bi mogao, niti bi se usudio jer Kramarić je najveća faca u momčadi, takvima se eventualno tako nešto može predložiti, nikako stopirati. Ovom prilikom radi se jedino o bolnom koljenu.

- To su gluposti. Nema to veze. Da mi Hoffenheim brani nastup igrao bih protekli i ovaj tjedan za klub, a kao što ste vidjeli, nisam igrao.

Vjerojatno nismo ni trebali pitati očekuje li da će reprezentacija bez njega matirati Slovake.

- Pa naravno da očekujem da će biti sve OK, da ćemo se na kraju plasirati i veseliti plasmanu na Europsko prvenstvo - zaključio je Kramarić.

Prije dvije godine zabio je dva Ukrajini i jedan Grčkoj, bio protagonist proboja na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ovaj put ostat će samo navijač, ali već smo vidjeli koliko se brzo i učinkovito vratio na teren. Kramariću vjerojatno neće puno trebati da bi opet zaigrao u formi. Samo da konačno to koljeno prestane zadavati bolove i glavobolje, to se zaista čini već predugo. Pogotovo kad se zna da njegova ozljeda ne spada u red najtežih.

Linker
26. travanj 2024 23:40