REUTERS/Antonio Bronic
OKUPLJANJE VATRENIH

VIDEO: ZLATKO DALIĆ UOČI OKUPLJANJA PRIMIO NEUGODNU VIJEST Rakitić otkazao dolazak u hrvatsku reprezentaciju, izbornik objasnio što se dogodilo

Vatreni se danas okupljaju za nove dvije utakmice kvalifikacija za EURO (gostovanja u Slovačkoj 6. rujna, i u Azerbajdžanu 9. rujna), a uoči konferencije za novinare u hotelu Hilton u 11 sati, stigla je neugodna vijest. Ivan Rakitić otkazao je dolazak u reprezentaciju i neće ga biti u kadru za obje utakmice koje slijede Vatrenima. Zlatko Dalić je na presici objasnio o čemu se radi i prokomentirao stanje u momčadi.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2019. 12:29

Neslužbeno doznajemo kako je Rakitić svoj izostanak opravdao razlozima psihičke prirode, 'ne osjeća se dovoljno spremnim da ovoga tjedna zaigra za reprezentaciju'.

Rakitićev otkaz vezan je i za današnji zadnji dan prijelaznog roka te još uvijek neizvjesnu sudbinu našeg igrača. I dalje su u igri sve tri opcije - ostanak u Barceloni, ali i odlazak u Juventus te PSG u sklopu veće razmjene u transferu Neymara. Evo kako je izbornik objasnio neugodnu situaciju.

Presica Zlatka Dalića uoči utakmica... - Sportske novosti

Presica Zlatka Dalića uoči utakmica hrvatske reprezentacije protiv Slovačke i Azerbajdžana. Evo zašto je Rakitić otkazao dolazak

"Tko nije spreman sto posto, tko ne može dati maksimum, nije potrebno da dolazi. Rakitić nije riješio status u klubu, zaključili smo da nije spreman i fokusiran, da ne može dati maksimum koji ja trebam u ovom trenutku, zato on neće doći. Umjesto njega pozvao sam Marka Roga", objasnio je izbornik.

Boji li se izbornik da Rakitić više nema motiva igrati za reprezentaciju jer zaredao je s otkazima? Da više neće ni igrati za Vatrene?

"Nemam potrebe ni vremena razmišljati o Rakitiću, nego o onim igračima koji su ovdje, koji će biti spremni. Nema se vremena baviti što će se se događati u budućnosti. Nadam se najboljem, ali moram se sada fokusirati na one koji su tu, koji su spremni sto posto. Tko nije, nemam potrebe da se zamaram s njim. Igrali smo i protiv Walesa bez Rakitića pa smo pobijedili. Tu su Vlašić, Brekalo... dolaze oni koji imaju ambicije, volje i želje, njih treba čekati. Ako bude taj problem s Rakitićem, riješit ću ga na svoj način, nemam nikakvih bojazni", odgovorio je izbornik.

To nije jedini problem:

"Mateo Kovačić će obaviti pregled, vidjet ćemo kakva je s njima situacija. No, optimist sam, vjerujem u ove igrače koji su tu, ne sumnjam da ćemo biti kvalitetni i dobri. Slovaci su dosta nezgodni, dosta jaka ekipa koja ima kvalitetu, u veznom redu tri vrlo dobra igrača koji su njihovi nositelji. Vjerujem u nas i našu kvalitetu da ćemo to uspjeti riješiti".

Na pitanje kakvo je stanje s Dujom Ćaleta-Carem kojeg nije pozvao, što mu je kazna za neigranje na Euru U-21, samo je slegnuo ramenima.

"Vidjet ćemo".

Kazao je da se za Luku Modrića ne brine, a istaknu je Brunu Petkovića:

"Ima kvalitetu da zadrži loptu, on je igrač koji nam treba u ovom trenutku".

Kazao da Domagoj Bradarić igra za mladu vrstu, i prati ga.

"Ovog časa imamo Barišića i Melnjaka koji su u prednosti na lijevom beku".

Izbornik se osvrnuo i na našeg idućeg suparnika Slovačku.

"Čekaju nas dva teška gostovanja, na kojima želimo dobar rezultat. Morat ćemo biti maksimalno koncentrirani i uložiti puno energije i truda. Slovačka je nezgodna i jaka, ima tri kvalitetna igrača u veznom redu, ali vjerujem u našu kvalitetu."

Slovaci su u prva tri kola upisali dvije pobjede (Mađarska, Azerbajdžan) i upisali jedan poraz (Wales).

"Nakon tri kola imaju šest bodova. Inzistirat će na posjedu lopte, igraju s polušpicom Dudom. Najopasniji igrač im je veznjak Zenita Robert Mak. Ne smijemo dozvoliti da nam se dogodio situacija kao protiv Mađarske. Bit će teško, ali mislim da smio kvalitetniji," skenirao je Dalić naše prve suparnuike.

Vatreni na put kreću u četvrtak.

"Danas ćemo ima regeneracijski trening jer su neki igrači igrali u nedjelju. Jedine prave treninge imat ćemo u utorak i srijedu, nemamo previše vremena", zaključio je Dalić.

Vatreni u četvrtak putuju za Slovačku

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se u ponedjeljak uoči utakmica protiv Slovačke i Azerbajdžana u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Svjetski doprvaci će u ponedjeljak održati i regeneracijski trening. Jedine prave treninge imat će u utorak i srijedu na stadionu Hitrec Kacian, a u četvrtak putuju u Trnavu.

Hrvatska će u četvrtak na stadionu Anton Malatinsky održati posljednji trening uoči utakmice koja je na rasporedu u petak u 20.45 sati.

Već iduće jutro hrvatska vrsta leti iz Bratislave za Baku.

U nedjelju je predviđen trening na stadionu Bakcell Arena u Bakuu, a utakmica je u ponedjeljak u 18 sati po hrvatskom vremenu.

Povratak u Zagreb je u utorak oko 2 sata ujutro.

Hrvatska trenutačno zauzima treće mjesto u skupini sa šest bodova, tri manje od vodeće Mađarske, dok Slovačka na drugoj poziciji također, ima šest bodova. Wales je četvrti s tri boda, a na začelju je Azerbajdžan bez bodova.

Linker
25. travanj 2024 05:10