REUTERS/Carlos Barria
SLUČAJ S DOKAPETANOM

IVAN RAKITIĆ VELIKI JE PROBLEM ZLATKA DALIĆA Mora se raščistiti - ili će igrati za Hrvatsku ili mu treba pripremiti oproštajne darove!

NEIGRANJE DOKAPETANA Barcelonin veznjak u 5 do 12 obavijestio izbornika Zlatka Dalića o nedolasku za akcije Slovačka & Azerbajdžan
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2019. 20:10

Ivan Rakitić veliki je problem Zlatka Dalića i više nema prostora za bacanje pijeska u oči javnosti: do sljedeće akcije nacionalne vrste mora se raščistiti hoće li i dalje igrati za Hrvatsku ili mu treba pripremiti oproštajne darove.

Rakitić nije jedan od igrača, on je dokapetan i senator, čovjek kojem je upravo aktualni izbornik dao sve što je poželio, i ulogu u ekipi koja mu odgovara i oslobođenje od prijateljskih utakmica, morao je danas biti u Zagrebu, u petak u Trnavi, a u ponedjeljak u Bakuu. Ucjene Barcelone sigurno su ga pogodile, koga ne bi šokirao i razočarao pritisak kluba da spakira kovčege mimo svoje volje i bacanje na klupu kao metoda batine nakon pet godina standardnog igranja. Međutim, Ivan Rakitić nije slomljen čovjek. Ostao je čvrst, stamen, prkosi upravi i nastavlja u Barceloni, ma kako ga tretirali tijekom sezone. Među njegovim prijateljima može se čuti da je razgovarao s Mandžukićem, kojeg je Juventus podvrgnuo sličnoj torturi i nije ga uopće prijavio za Ligu prvaka. Da mu je Mandžo, koji je svejedno ostao u Torinu, bio svojevrsni primjer da učini jednako u Barceloni. Zainatili su se.

BILBAO, SPAIN - AUGUST 16:  Ivan Rakitic of FC Barcelona looks on during the Liga match between Athletic Club and FC Barcelona at San Mames Stadium on August 16, 2019 in Bilbao, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Frustracije u Barci

Rakitić je frustriran odnosom ljudi kojima je vjerovao, ali nije potonuo, očekuje da će tijekom jeseni doći na svoje, pogotovo povratkom Messija u momčad. Prevelika je zvijezda da bi ga mogli u nedogled ignorirati, neće imati ni smisla, jer prijelazni je rok gotov. Takav Rakitić, kojeg ništa nije moglo pokolebati da napusti Camp Nou, otkazao je nacionalnoj vrsti iz “psihičkih razloga”. Iako je zdrav, spreman, prošao je pripreme i u njima dosta igrao. Ništa mu nogometno u ovom času ne treba više od utakmica, a nijedna pozicija Hrvatskoj nije važna kao klasan veznjak za dva važna dvoboja. Danas smo trebali pisati tekst o tome kako će Rakitić u državnom dresu pokazati Barceloni koliko joj treba.

Izbornikov bijes

Umjesto toga, Rakitić je ponovno natjerao Zlatka Dalića da umjesto njega stane pred medije, crveni se i grize da sakrije bijes što ga još jednom mora opravdavati prenoseći njegova objašnjenja. Koja valjda nitko nije shvatio zdravo za gotovo i samo je pitanje interpretacije tko njegovu odluku gleda pozitivno, a tko negativno.

Zlatko Dalić još je jednom stao na branik Ivana Rakitića jer ga ne želi izgubiti dokraja. Ni radi sebe, a daleko više radi Hrvatske. Toliko ga cijeni. Potjerao je Nikolu Kalinića, ne zove Duju Ćaleta-Cara zato što nije igrao za mladu reprezentaciju, a Rakitić mu se javi pet do ponoći s otkazom, on proguta i stane mu držati stranu. Pa samo tri mjeseca kasnije - ponovno!

Rakitić je po statusu jedna od izbornikovih ruku, tako da čak i da se ne osjeća spremno za nastup - iako nije jasno kako je onda pripravan sjediti na klupi Barcelone, jer mobing nad njim provode ondje, a ne u Hrvatskoj, koja nikome ne bi smjela biti B opcija ako želi ostati jaka - morao je biti s kolegama. Ako ne drugačije, na klupi, kao moralna potpora. Sad nije ni umoran, ni ozlijeđen, ne seli se, ne ide na godišnji odmor...

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Odavno je razočaran što u Hrvatskoj nikad nije dobio odgovarajuće priznanje za grandioznu karijeru, pogotovo što se, za razliku od drugih igrača, izložio u državi rođenja da bi odjenuo kockasti dres, zbog čega mu je obitelj u Švicarskoj primala i prijeteće poruke. Je li mu zbog toga igranje za nacionalnu vrstu postalo tlaka jer se pita “radi koga ja to uopće radim” ili pak testira dokud može ići, koliko je doista izborniku, reprezentaciji i državi Hrvatskoj bitan? To najbolje on zna. Dojam je da mu se više ne igra iz osobnih razloga, a nije u sebi prelomio da objavi oproštaj jer ga ta priča i dalje drži. No reprezentacija trpi, a što je najgore za budućnost, naši su asovi mladima davali primjer da se pod nacionalnim stijegom igra uvijek kad te Hrvatska treba. Bez pogovora.

Svatko tko poznaje Ivana Rakitića jamčit će za njega da je pošten i moralan čovjek. Da mu nije plan da se drugi grče u kvalifikacijama, a on će doći na Euro. No kakvu god strategiju sada provodio, mora shvatiti da to šteti, da su otkazi najvećih asova tihi ubojica budućnosti Vatrenih. Čak više nego sadašnjosti. Zato ni Zlatko Dalić ni Ivan Rakitić više nemaju prostora; uoči sljedeće akcije moraju objaviti dolazi li Rakitić ili se oprašta od Vatrenih. I gotovo. Sve drugo vodi u anarhiju. Mandžukić, Ćorluka i Subašić kazali su zbogom nakon Rusije. Učini li to i Rakitić, sa 104 nastupa na kontu, nitko mu nema pravo zamjeriti. Međutim, način će biti loš. Ako je htio dobiti potvrdu koliko je velik i važan u Hrvatskoj, sada je ima - nijednom se igraču nije opravdavalo, razumijevalo i toleriralo toliko otkazivanja bez jakog razloga. Koje je počelo i davno ranije, prije Dalića.

Gubi strpljenje

Ivan Rakitić poseban je igrač hrvatskog nogometa i želimo da igra u finišu kvalifikacija i još dugo za Vatrene. No izbornik je pred novinarima rekao možda i više nego što je u tom času htio i Dalić pomalo gubi strpljenje. Teško je i Lovrenu, i Lovri Kaliniću, komplicirano je bilo i Rebiću, koji su zadnji dan prijelaznog roka rješavali status, a neki ništa nisu ni napravili. A na treningu su reprezentacije...

SN

SN

Linker
03. svibanj 2024 17:44