REUTERS
INTERVJU ZA SN

ZLATKO DALIĆ JAVNO PROGOVORIO O NAVODNOJ SEBIČNOSTI VATRENOG ASA Evo kako izbornik odgovara na kritike javnosti: 'Pa on nas je milijun puta spasio...'

Izbornik Hrvatske nakon druge pobjede u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine progovorio o brojnim temama, a između ostalog i o Andreju Kramariću: 'Krama ima svoj stil kako igra. Ja ga cijenim'.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2019. 12:56

Zlatko Dalić nakon pobjede nad Walesom požurio je u Varaždin gdje sutra dovodi reprezentaciju, koju će prije toga danas predvečer okupiti u Zagrebu. Evidentno je olakšanje jer svaki rezultat u Osijeku osim pobjede izazivao bi negativne konotacije.

- Bilo je teško nakon poraza od Mađara i postojao je veliki pritisak za ovu utakmicu. Rekao sam da mi uvijek imamo presing, da bez toga ne ide. Odigrali smo dobar meč, korektnih 70-75 minuta, imali kontrolu, pozitivan dojam, posjed lopte i vodili 2:0. Nedostajalo nam je jedino da zabijemo za 3:0. Nema govora o bilo kakvim lošim komentarima, sami smo sebi zakomplicirali zadnjih petnaestak minuta, ali pale su energija, snaga, koncentracija… I onda kad primiš gol, paziš da se ne dogodi i drugi, nekakav slučajan. Pobjeda je najvažnija. Čestitam dečkima jer su 7-8 dana radili vrhunski, velika je razlika kad se skupimo tako ranije, nego kad dođemo dva-tri dana prije utakmice. To je nebo i zemlja što se tiče i atmosfere u ekipi, treninga, svega… Jednostavno imamo vremena te radimo što želimo. Hvala igračima, kroz ozbiljnost i koncentraciju i ukupno ponašanje bili na razini reprezentativaca Hrvatske - kazao nam je Dalić vlastitu recenziju nakon prospavane noći.

Velikog slavlja nije bilo…

- Kako smo proslavili? Sjeli smo u autobus, krenuli prema Zagrebu, zatim smo stali na benzinskoj crpki i kupili sokove. Eto tako. I otišli doma.

Koliko su igrači bili istrošeni s obzirom i na uvjete u kojima su igrali?

- Svi su bili maksimalno potrošeni. Rekli su mi da nakon jednoga kratkoga sprinta nisi mogao doći k sebi 3-4 minute u tijeku igre. I energetski i fizički iscrpili su se silno, ali i psihički jer i na njima je bio golem pritisak te na kraju olakšanje. Nikome nije bilo teško ni krivo što su uložili sto posto truda, snage, svojih sposobnosti da dobijemo. To je najvažnije. Skupina se igra da bi se osvajali bodovi. Ne zanimaju me impresije, ljepota u igri, samo da na konto stavimo zacrtanih 15 bodova. To je moj jedini cilj.

Izbornik je izrekao velike komplimente za Osijek, a sljedeću domaću utakmicu 10. listopada volio bi igrati s Mađarskom u Splitu.

- Već sam sto puta kazao da je moja želja i želja igrača da igramo u Splitu. To je naš stav - jasan je Dalić.

Lijepi su dojmovi iz Omiša s revijalnog susreta, rok za odluku je 10. srpnja.

- Siguran sam da bi na Poljudu bila jednaka atmosfera kao u Osijeku. Naravno da bi bila. To je ono što želim, a što će biti, o tome ne odlučujem.

Međutim, u Osijek će se nacionalno vrsta vjerojatno vratiti čim bude prva prilika.

- Hvala Osijeku, zaista smo uživali su sjajnom gostoprimstvu i podršci. S koliko ljubavi i energije su nas ljudi dočekali. Hotel je bio okupiran, ne od navijača nego od djece. Bili smo na neki ugodan način zatočeni u hotelu koliko je klinaca i mladih stajalo oko njega. Čovjeka veseli da smo nešto napravili. To su djeca koja vole Hrvatsku i navijaju za Hrvatsku, to je najvažnije.

Čime ste najzadovoljniji? Puno se govorilo o prekidima, ovom prilikom nije primljen gol na takav način, o velškim brzancima…

- Svime sam jako zadovoljan. Ozbiljnošću, odgovornošću, koncentracijom, igrom… Naravno da bih htio i bolje, ali teško je bilo u tim uvjetima bilo što kvalitetnije očekivati. Defenzivne prekide smo vježbali, međutim rekao sam igračima da ne možemo to toliko uvježbati da nikad ne bude problema. Defenzivan prekid tipičan je odraz koncentracije, odgovornosti, želje da ga riješiš… To je pojedinačno. Ako netko nije u tome maksimalno usredotočen, dogodi se kiks. Ključno je da budu fokusirani. A brzanci? Imaju dvojicu možda i najbržih, to su Bale i James. Stalno moraš paziti da ti ne naprave štetu. Jamesa je kupio Manchester United, Bale je u Realu godinama. Vrlo su opasni i znali smo da nam je to bila muka u zadnje vrijeme kad smo promijenili stil igre. Zato moram reći da smo sve to skupa dobro riješili.

Nakon “prespavane“ Budimpešte puno se pričalo o pristupu, ovaj put angažman je nalikovao na Svjetsko prvenstvo.

- Je, bio je to fanatizam do kraja. I odgovornost. No, tome je puno pomogla i publika koja je bila dvanaesti igrač, nosila nas, bila uz nas do ostatka, u svakom trenutku. Kad vidiš da je na plus 30 krcat stadion, da navijaju i pjevaju... I njima je teško gledati, a kamoli igrati. Ipak, najvažnije je što sam već rekao - to što smo 7-8 dana skupa trenirali.

Osijek, 080619
Gradski vrt. 
Utakmica kvalifikacije za EURO 2020. izmedju Hrvatske i Walesa.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

Jeste li što mijenjali u dogovoru kod defenzivnih prekida?

- Radili smo to na svakom treningu, no sve je glavi. Ništa nema od toga ako igrači nisu disciplinirani da svatko uzme svoga igrača, da ide jedan na jedan, to je bit. Drugo je zanemarivo.

Kad igra Ivan Perišić, igra i Hrvatska.

- Ne izdvajam pojedince jer svi su bili na razini. Perija je odigrao dobru utakmicu. Pet dana smo radili centaršut po zemlji i posebno me raduje što smo iz toga dali gol. Točnije, zabio si ga je protivnik sam, ali upravo smo to vježbali i veseli me što smo primijenili i naplatili pripremano. Rekli smo da idemo preko bokova, da loptu pred vrata šaljemo po tlu jer nabacivati visoko ne bi imalo smisla. Perišić je bio dobar, na svojoj poziciji. Nalazio je više na strani, ulazio unutra. Tu je on najjači. Kad je okrenut prsima golu, zna to realizirati i mora tu kvalitetu više koristiti. Moćan je jedan na jedan. Čim je okrenut leđima vratima, nema od njega tako velike koristi.

Fantastičan angažman i sjajna igre Luke Modrića izazvali su najveće ovacije gledatelja.

- Ne znam zašto to uopće treba komentirati kad je Luka uvijek takav. Kapetan koji daje sve od sebe. Otkad sam u reprezentaciji, to je konstanta, a jednako je bilo i prije. O njegovu odnosu suvišno je govoriti.

No, nakon Realova revijalnog proljeća, u kojem je preskočio nekoliko utakmica, pitali smo se u kakvoj je formi. Klasa je ranga Zlatne lopte, to se zna.

- Na treninzima je pokazivao toliko ozbiljnosti da to nije ni mogli biti drugačije.

OSIJEK,CROATIA - JUNE 8: Zlatko Dalic coach of Croatia reacts during the 2020 UEFA European Championships group E qualifying match between Croatia and Wales on June 8, 2019 in Osijek, Croatia.(Photo by Laszlo Balogh/Getty Images)
Laszlo Balogh/Getty Images

Dominik Livaković?

- Sad me svi pitaju hoće li on biti prvi golman. Nema potreba za takvim razgovorima, sljedeće utakmice u kvalifikacijama tek su u rujnu. Sjajno je odradio svoj posao, idu mu pohvale. Imamo Lovru Kalinića i njega pa ćemo vidjeti…

Pad u finišu došao je nakon zamjena. Brekala i Kovačića ste mijenjali zato što ste fizički tonuli ili…?

- Brekalo nema nastupe u kontinuitetu, ne igra stalno u Wolfsburgu, imao je žuti karton i polako je padao u snazi. Htio sam pojačati vezni red s Pašalićem da imamo malo više posjeda lopte, da pomogne Luki jer Brekalo igra klasično po liniji. Od Pašalića sam želio da više čuvamo loptu. Vodili smo 2:0.

Kovačić? Puno ste od njega očekivali, koliko je toga ispunio?

- Dosta. Odigrao je poprilično dobru utakmicu, također je pao energetski zato smo išli s Badeljom da stavimo dva defenzivna vezna. Nekad ti te izmjene donesu veliki pomak, nekad manji, a u pojedinim situacijama ne ispadne kako si htio. Ipak, sve igrače mogu samo pohvaliti.

Međutim, Badelj nije kvalitetno reagirao.

- Nije lako ući po takvom vremenu, u takvom trenutku… Zamjena ne donese svaki put boljitak, ali pobijedili smo i nema mjesta negativnim kritikama. Inače, na treningu dan prije rekao sam mu da ga dugo nisam vodio tako dobroga, raspoloženoga i živoga. To je razlog zašto je ušao.

Nema nikakvog plana

Ima li nešto čime niste zadovoljni nakon Osijeka?

- Nema ništa.

Kazali ste da je potrebno uzeti 15 bodova, tu cifru popunila bi dva domaća trijumfa i trica u Bakuu. Tako bi, recimo, četiri boda u rujnu, kad su gostovanja u Slovačkoj i Azerbajdžanu bila i preko plana. Ili kanite sve završiti već u listopadu?

- Nema nikakvoga plana. Kad kvalifikacije 23. studenoga budu gotove, trebamo imati 15 bodova. Hoćemo li ih osvojiti taj dan ili prije toga, nemam pojma. Korak po korak. Ne zanima me kad ćemo ga osigurati, samo da odemo na Euro. Hoće li to biti ovako ili onako, to nije važno. Niti me zanimaju komentari koji su ovakvi i onakvi. Želim 15 bodova i ništa drugo. Je li se igralo lijepo ili nije, nije mi bitno.

OK, no vjerujete li da će Hrvatska ove kvalifikacije riješiti mirno, kao prva ili druga, bez drama i stresova kao u nekoliko prethodnih ciklusa.

- O tome na razmišljam. Stvarno. Niti me zanima. Hoće li biti sa stresom ili bez stresa, samo da dođemo do 15 bodova.

Jeste li razgovarali s Ryanom Giggsom nakon utakmice?

- Pozdravili smo se, čestitao sam mu na dobroj igri. Žalio se na vrijeme koje je i njima smetalo.

Istaknuo je da su imali puno šansi i mogli pobijediti iako je Hrvatska napravili više prilika od njih.

- Svatko gura vodu na svoj mlin.

Kako ste doživjeli to da se stavio Garetha Balea na desnu stranu, a nije igrao obranu što je otvorilo mnogo prostora Perišiću?

- Bale ionako ne bi čuvao Perišića, nego Barišića. Njihova je bila taktika da mu da više prostora preko boka, možda je mislio da tu imamo na beku igrača koji nije igrao vrhunske utakmice u reprezentaciji. Gledao je svoju poziciju, da dobije.

No, zapravo je olakšao Hrvatskoj.

- Je, mi smo po boku napravili puno. Sedam dana smo radili kako da ih napadamo preko krila.

Mnogi su raspalili komentare o Kramarićevoj sebičnosti. Pretjerane.

- Krama nas je milijun puta spasio, mene i sve ostale. On ima svoj stil kako igra. Cijenim ga - zaključio je Dalić.

Linker
27. travanj 2024 05:54