Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
LOŠE VIJESTI PO POVRATKU U RUSIJU

S HRVATSKOM OSTVARIO POVIJESNI USPJEH, A KADA SE VRATIO U KLUB OSTAO JE ŠOKIRAN 'Vijest me zatekla na treningu! Još ne znam o čemu se točno radi'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. listopad 2018. 17:09

Rubin iz Kazanja, ambiciozni ruski klub koji je imao zapaženih rezultata i u Europi, kaznila je UEFA. Jednu godinu Rubin neće moći igrati u europskim natjecanjima, ako izbori nastup u iduće dvije godine, a razlog je - kršenje financijskog fair playa. Što je točno problem i zašto je UEFA kaznila ruski klub, još nije poznato, no, UEFA je po tom pitanju zadnjih godina sve rigoroznija. Ne možeš trošiti više nego što zarađuješ, Fenerbahče, Milan, Inter... već su osjetili UEFA-in prijeki sud, neki su, poput Rubina, bili izbačeni iz Europe, neki su dobili grube opomene, neki su nakon kazne ipak pomilovani.

U Rubinu igra i mladi hrvatski reprezentativac Filip Uremović, ujedno i strijelac u zadnjem dvoboju protiv San Marina, gdje je pobjeda Hrvatskoj donijela plasman na Euro U-21 iduće godine. Baš se Uremović vratio u Kazanj, nakon sjajnih vijesti zadnjih dana iz reprezentativnog dresa, sad je stigla ova, loša vijest.

Ne mogu o tome...

- Baš sam došao s treninga, mi smo u klubu isto maloprije čuli za UEFA-inu kaznu. Iskreno, ne znam još nikakve detalje, nisu nam rekli što je problem, pa i ne mogu puno o tome razgovarati - rekao nam je kratko Uremović, koji u Rubinu igra od početka sezone, kad je stigao iz ljubljanske Olimpije.

Zagreb, 111117. 
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacijan.
Druga HNL, 16.kolo, seniori, utakmica Dinamo II - Sesvete.
Na fotografiji: Filip Uremovic, Matej Cosic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pretpostavlja se da će se Rubin žaliti na tu odluku, UEFA se možda ipak smiluje pa kazni klub iz Kazanja uvjetno, bilo je već takvih slučajeva, stoga ne treba unaprijed donositi konačne zaključke. Rubin je trenutno na petom mjestu, sa 16 bodova iz 10 utakmica i zasad drži mjesto koje vodi u Europu iduće sezone, naravno, do kraja sezone ima još puno utakmica i sve se može promijeniti. Ali, promijenit se može i motiv igrača i ambicije momčadi, ako znaju da ne mogu igrati u Europi idućeg ljeta... No, o tom potom, kad smo već ulovili Uremovića porazgovarali smo o ljepšim temama.

- Pobijedili smo taj San Marino i plasirali se na Europsko prvenstvo, naravno da ćemo ići tamo s visokim ambicijama. Međutim, puno je dobrih reprezentacija, detalji će odlučiti tko će doći do kraja, tko će biti među četiri koje ide na Olimpijske Igre - rekao nam je Uremović, koji nam je i nekidan u razgovoru kazao da mu je u Rubinu odlično, da se sjajno snašao u Rusiji.

Rubin ni prvi ni zadnji

- Dobro sam se prilagodio, već pomalo hvatam i jezik, sve je ovdje odlično. Nakon SP-a ruski je nogomet opet u ekspanziji, liga mi sasvim odgovara i nemam namjeru odmah mijenjati sredinu, nemam ništa protiv da ostanem ovdje neko vrijeme - kazao nam je Uremović.

Valjda ova UEFA-ina odluka neće promijeniti planove mladom reprezentativcu, zapravo, neće svijet ni propasti ako Rubin jedne sezone neće igrati u Europi. Ni prvi ni zadnji klub kojega je UEFA sankcionirala, ali, kažemo, još se Rubin može žaliti pa se nešto može i promijeniti.

A Uremović će ionako Europu vidjeti na Euru U-21 jer bez njega Nenad Gračan sigurno neće u borbu za Olimpijske Igreu Tokiju 2020. godine.

Linker
26. travanj 2024 14:33