Getty Images
MALO JE REĆI DA SU RAZOČARALI

'MILAN JE NULA!' ČIZMA SE TRESE OD KRITIKA, MILAN NIJE STVORIO PRILIKU NA OTVARANJU PRVENSTVA 'Vratit ćemo se u vrh prije nego što to mnogi očekuju'

MILAN Rossoneri su pali kod Tudorova Udinesea u prvom kolu talijanskog prvenstva i malo je reći da su razočarali
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. kolovoz 2019. 13:22

Gazzetta je na naslovnici bila iznimno izravna i nemilosrdna: Milan je nula! Nažalost, to je možda najbolja ocjena za ono što je Milan pokazao na otvaranju sezone, u 1. kolu Serie A u Udinama. Zaboravite podatak da njegovi igrači nisu pucali u okvir gola, ili stvorili šansu za pogodak. U tih 90 minuta Milan doslovno nije složio akciju koja je izgledala obećavajuće. A s druge strane nije bio Juventus nego Udinese, momčad koja po svim parametrima pripada donjem domu talijanskog nogometa.

- Preuzimam odgovornost za poraz i igru, promašio sam u nekim bitnim nogometnim segmentima - priznao je Milanov trener Marco Giampaolo, koji je nakon debakla u Udinama odlučio zaštititi igrače.

Giampaolo je iskusan trener koji ima određeni ugled u Italiji, ali do dolaska u Milan nikada nije radio u velikom klubu. Protekle tri godine proveo je na klupi Sampdorije, a prije toga vodio je klubove poput Empolija, Siene, Brescie, Cesene... Sve su to klubovi u kojima je Giampaolo forsirao zatvoreniju igru, jer samo su tako mogli parirati većima i skupljima od sebe.

Ne može si dopustiti

Međutim, Milan je klub koji si ne može priuštiti zatvorenu taktiku, posebno ne kada igra u Udinama. A Giampaolo i njegovih 4-3-1-2 napadački su se pokazali kao puni promašaj. Milan je svih 90 minuta napadao kroz sredinu, a nju je Igor Tudor pametno nakrcao igračima i prolaska nije bilo. A Milan nije imao napadače koji bi napadali s boka.

- Promjena sustava? Mogla bi se dogoditi, nešto svakako moramo poduzeti - kazao je Giampaolo zapravo najavljujući sustav 4-3-3 već od sljedeće utakmice.

Pitanje je, međutim, koliko će promjena sustava doista osnažiti Milan i približiti ga razini koju navijači očekuju? Zvonimir Boban je kao Milanov direktor za sva nogometna pitanja u subotu dao intervju za Corriere della Seru u kojem je najavio da će povratak u talijansku elitu biti dug proces.

- Trebat ćemo vremena, ali naš je plan vući logične nogometne poteze, a ne praviti vatromet koji ste navikli gledati posljednjih godina, a koji se nije pokazao dobrim za klub i momčad. Mi smo uvjereni da će nas naša taktika vratiti u vrh prije nego što to mnogi očekuju.

Milan je u Udinama istrčao bez ijednog pojačanja koje je stiglo u klub ovoga ljeta. OK, neki od njih su se kasno priključili i treba im vremena da se priviknu na novu momčad, ali teško je u nekome od tih igrača pronaći pojačanje koje će odmah raditi razliku. Između pet glavnih pridošlica (Leao, Kessie, Hernandez, Bennacer i Duarte) najstariji Duarte ima tek 23 godine i prvi put je u Europi. Međutim, Milan nema novac s kojima bi mogao dovesti provjerena i potentna pojačanja.

Ova petorka zajedno je koštala 94 milijuna eura, a danas istinsko pojačanje ne možeš dovesti bez 60 ili 70 milijuna...

Igor Tudor pokazao je što hoće od svoje momčadi

Znamo da je Igor Tudor oduvijek preferirao sustav 3-5-2, što će očito biti glavni oslonac Udinesea u novoj sezoni. Tudor može biti ponosan na ono što je Udinese pokazao protiv Milana, jer tolika nemoć gostiju svakako mora biti i posljedica domaće moći. S takvom igrom hrvatski trener svakako može računati na mirniju sezonu, bez drama oko borbe za ostanak u Serie A. Što bi već bio veliki iskorak za klub.

U Gazzetti su igračem utakmice proglasili Matu Jajala (31), igrača koji je stasao u Koprivnici, u Slaven Belupu. Stigao je iz Palerma kao slobodan igrač, a pokazuje se kao jako dobar odabir. I to je Tudorova sudbina u Udinama. Prodaj što je moguće skuplje, a dovedi besplatno, jer se drugačije ne može... (rš)

Stoga će u Milanu ove sezone navijači morati biti strpljivi. Boban i Maldini sjajno zvuče, ali oni ne igraju, nego sjede na tribinama. Nisu čak ni na klupi, na kojoj i Marco Giampaolo očito treba vremena kako bi se priviknuo na nove standarde. Samo, Giampaolo vremena ima manje od svih, njegova reakcija mora biti žurna, jer izdanje u Udinama doista je bilo jezovito. Čvrsta nula...

Linker
24. travanj 2024 17:53