Srdjan Stevanovic/Getty Images
IZBORNIKOV POMOĆNIK ZA SN

LEGENDA I JEDAN OD KLJUČNIH DALIĆEVIH LJUDI Ta priča oko odlaska 'šestorke'...recite mi, što bi dobroga donijelo da su ostali na utakmici s Meksikom?

DRAŽEN LADIĆ ZA SN Pomoćnik izbornika u stožeru Vatrenih o polemikama oko hrvatske reprezentacije
Piše: Mihovil MekićObjavljeno: 02. travanj 2018. 20:57

Dražen Ladić odradio je svoju prvu akciju kao pomoćnik Zlatka Dalića. U SAD-u se vratio u hrvatski nogomet, znamo da je tu bilo puno nadmetanja, a nakon utakmica s Peruom i Meksikom više nema dvojbe da će proslavljeni vratar i ostati u reprezentativnom stožeru.

- Ne treba tu priču više provlačiti i isticati. Tu sam, dio stožera za Svjetsko prvenstvo, koncentriran da što bolje obavim posao koji od mene traži izbornik - zaključio je Ladić temu oko svoga imenovanja u stožer.

Telefoni stalno zvone, nije ga tjedan dana bilo u Hrvatskoj pa su se nagomilale obveze, no većina razgovora ipak je o nogometu. I toj američkoj turneji, koja je u hrvatskoj javnosti izazvala dosta polemika. Ladić, pak, ne vidi zbog čega se stvaraju problemi gdje ih nema, za njega su utakmice s Peruom i Meksikom iznjedrile uglavnom pozitivne stvari.

Zagreb, 040711. 
Opcinski Kazneni sud u Zagrebu. 
Bivsi nogometas Drazen Kadic na sudu zbog saobracajne nesrece u Klaicevoj ulici na krizanju s Kacicevom.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

- Gledam te komentare i negativne tonove, što je tko rekao, zašto je rekao, što je pod time mislio... I ta priča oko odlaska šestorice igrača podignula se na previsoku razinu. Recite mi, što bi dobroga donijelo da su ti igrači ostali na utakmici s Meksikom? Ako bi igrali, kako bismo onda isprobali sve igrače koji su bili pozvani upravo zato da budu isprobani? Ako bi bili na klupi, opet to ne bi donijelo ništa konkretno. Sasvim je logično da su ti igrači nakon prve utakmice otišli kući.

Objašnjava Ladić i zašto je to u konačnici najbolje rješenje.

U formi na Mundijalu

- Vidite, naš je cilj te igrače imati u pravoj formi na Svjetskom prvenstvu. A osim Modrića i Subašića, ostali od tih koji su otišli nisu u svojoj najboljoj formi ili statusu u klubu. Nama su oni važni, jer izbornik zna da se forma i status stvaraju u klubu, a ne u reprezentaciji. Na kraju je sve ispalo još bolje, jer su oni koji su igrali protiv Meksika pokazali kvalitetu, nekoliko igrača iz drugog plana stiglo je u fokus i na njih se može računati.

Nismo morali postavljati puno pitanja, Ladić je samo nastavio.

- I ta priča oko Ćorluke, razvila se prava rasprava. Zašto je rekao da igrači nisu smjeli otići, kome je to poručio, s kim je u sukobu, stoji li iza toga neka skrivena poruka... A bilo je to samo njegovo mišljenje, na koje ima potpuno pravo. Naravno, iz svega se, pa i iz te turneje u SAD-u mogu izvući negativne stvari, tražiti dlaka u jajetu, ali je li to potrebno? Dva i pol mjeseca su do SP-a, pustimo izbornika da radi svoj posao. Svatko ima svoj način, Dalić je izabrao svoj i pustimo ga da dovrši posao. Ništa ne ide preko noći, ne stižu promjene i poboljšanja s jednom dobro ili lošom utakmicom, to je proces. Stvarati konačne zaključke poslije ove dvije utakmice nije poželjno. Ima još vremena do Rusije, može se štošta promijeniti, samo treba strpljenja i povjerenja u ljude koji rade svoj posao.

March 23, 2018 - Miami Gardens, Florida, USA - Croatia defender Vedran Corluka (5) chases the ball followed by Peru forward Andre Carrillo (18) during a FIFA World Cup 2018 preparation match between the Peru National Soccer Team and the Croatia National Soccer Team at the Hard Rock Stadium in Miami Gardens, Florida., Image: 366840813, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Odzvonila je i izjava Zlatka Dalića kojom je prozvao Perišića i još neke starije igrače. Kazao je da je Rebić sad preskočio Perišića i kako sad očekuje da Perišić preskoči Rebića. Dalić je time, zapravo, postao prvi izbornik koji se usudio kritizirati senatore.

U startu nisu svi jednaki

- Pa, bogatstvo je ove momčadi da imamo igrače koji mogu zamijeniti one najiskusnije i najbolje. Zašto bi itko bio pretplaćen na mjesto u momčadi? Opet, naravno da u startu nisu svi jednaki, da ne mogu biti isti onaj koji je u reprezentaciji šest mjeseci i onaj koji je tu šest ili 10 godina. Međutim, svakome se daje prilika da svojim prezentacijama na terenu dostigne u statusu onoga koji je ispred njega. To je normalan put i ne vidim zašto se i oko toga rade tolike rasprave. Možda je Dalić baš uočio što nije ranije valjalo pa je to namjerno odlučio promijeniti!? Možda je to mnogima bilo neočekivano, jer Dalić u prvih nekoliko mjeseci i nije imao vremena za neke radikalne poteze, prvo je trebalo izboriti kvalifikacije, pa SP, nije tu bilo ni mjesta ni vremena za velike manevre. Sad kad je već skenirao situaciju u momčadi, kad je vidio što je dobro, a što nije, povlači poteze za koje misli da će donijeti pomak. A SP će reći je li radio dobro ili nije, ne može nitko ranije suditi.

Ladić kao važan dio brončane generacije, ali i kao član Barićeva stožera na Euru u Portugalu 2004. godine može ponuditi nekakav recept uoči velikog natjecanja.

March 22, 2018 - Miami, United States - The coach of the Croatian football team Zlatko Dalic spoke at a press conference for the media about his team and as he sees it, a very united team, prepared to face Peru who is compared to Argentina for its intense, continuous play on the field. Something they are looking to prepare to face the national team of Lio Messi..The Croatia national football team will play a friendly match against Peru on Friday at 23 March at the Hard Rock Cafe Stadium in the city of Miami., Image: 366774592, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Ima on svoj recept

- Teško je uspoređivati dvije, tri generacije, pogotovo u tako velikom vremenskom razdoblju. Nisu iste okolnosti bile tada, kao što su danas, puno faktora utječe na konačan rezultat na velikom natjecanju, nema jedinstvenog recepta. Ali, kad već pričamo o senatorima u reprezentaciji, pa mi smo 1998. imali dosta tih senatora. Okosnica reprezentacije bila je poznata, mijenjala su se po potrebi dva ili tri igrača. Pa je opet ispalo dobro. Zato kažem, Dalić ima svoj način, svoj recept, za koji mu treba dati povjerenje.

Točno, drugačije su okolnosti nego tada, recimo, sad je pritisak puno veći. Onda je Hrvatska na SP u Francusku išla prepuna naboja, bez nekog rezultatskog imperativa. A sad je pritisak, eto, i u prijateljskim utakmicama, u Rusiji se očekuje nekakav povijesni rezultat?

- Pritisak stavljamo sami sebi, ali i on je posljedica igara i karijera koje su ostvarili ovi igrači. Usporedbe s prošlošću nemaju previše svrhe, ovo nije momčad iz 1998. ili 2004. godine, ovo je sasvim novo natjecanje i treba samo pustiti da se reprezentacija priprema u miru, po svome programu.

Linker
27. travanj 2024 05:18