Dalić
 Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
ODRAĐEN PRVI MINI CIKLUS PRIPREMA

ZLATKO DALIĆ ZA SN PROGOVORIO O PITANJU KOJE NAJVIŠE MUČI HRVATSKE NAVIJAČE 'Morat ću mu dati šansu protiv Brazila, ne mogu ga poslije više testirati'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. svibanj 2018. 13:08

Zlatko Dalić odradio je prvi mini ciklus od pet treninga u tri dana, u utorak nakon ručka sa stožerom je napravio analizu igre Argentine, zbog čega se pojavio i skaut Nikola Jerkan. Potom smo sjeli s izbornikom na terasu hotela Lone…

- Zadovoljan sam sa svime ovdje, smještajem i onim što je nama najvažnije, terenom. Jako je dobro pripremljen, to nam treba, ti uvjeti za rad. Napravili smo pet treninga, a prije toga i jedan individualni u subotu poslije podne kad smo stigli u Rovinj. Oduševljen sam ozbiljnošću igrača koja se najbolje očituje u tome da svi rade pojedinačno i prije i poslije treninga. Golema je njihova želja da budu što spremniji i bolji. Nismo ništa forsirali, radili smo ono što bih ja htio, puno pasova, suradnje, kroz to smo se uveli u još ozbiljnije treninge s kojima krećemo u srijedu. Neki su imali pauzu, pojedini odmor 5-6 dana, zato smo pažljivije ušli u ono što nas čeka, a to je dolazak svih igrača, pa ćemo konkretnije raditi na taktici. Svi su zdravi, to je najvažnije.

Rovinj, 270518.
Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se u Rovinju. Na stadionu Valbruna trenirati ce svaki dan dva puta sve do odlaska na utakmicu s Brazilom u Liverpoolu.
Na fotografiji: Zlatko Dalic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
Dalić

Igrači za pohvalu

Treniraju sa GPS uređajima, pomaže li to da otkrijete u kakvom je stanju koji od igrača?

- Nisam trener koji se bazira na tome jako puno, ali nam dobro dođe da vidimo koliko su trčali, kakav je bio puls, opterećenje… Po GPS-u sve je normalno, nema odskakanja.

Nitko nije zabrinjavajuće nespreman?

- Ne. Nitko se nije zapustio ili došao da bi se sad ovdje pripremao. Kad smo stigli u subotu, namjerno sam im dao slobodno i svi su igrači - otišli na trening. Individualan, u teretani, pod kontrolom. Odradili su svoj program, što je zaista za veliku pohvalu. Nekad dođeš s ekipom pa se nikome ne da vježbati. Veseli me to.

Rovinj, 290518.
Priprema Hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju na stadionu Valbruna.  
Na fotografiji: Vedran Corluka i Ivica Olic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX

Kakva je točno situacija s Vedranom Ćorlukom?

- Prvi trening Ćorluka je radio sam, iz čiste preventive da ne bude s ekipom, da se uvede lagano u ritam rada s loptom. Nakon toga je tri treninga vježbao s momčadi, pa u utorak sam. Sve je OK. Trebat će mu malo vremena, još dan-dva da uđe u maksimalan napor. Samo smo oprezni.

Hoće li igrati protiv Brazila?

- Morat ćemo mu dati šansu da igra protiv Brazila, ja ga ne mogu poslije više testirati, nemam kad. Bitno je da vidimo kakva je situacija s njim i da donesemo odluku.

Modrić, Kovačić i Lovren priključuju se u četvrtak.

- U četvrtak poslije podne dolaze na trening. Svjestan sam da im treba odmor, da su imali veliko pražnjenje, i euforiju, i tugu, kako tko. Nisu ništa izgubili, samo moramo biti oprezni jer iza njih je golem broj treninga, puno emocija, valja nam smanjiti bilo kakav rizik.

Soccer Football - Champions League Final - Real Madrid v Liverpool - NSC Olympic Stadium, Kiev, Ukraine - May 26, 2018   Real Madrid's Mateo Kovacic consoles Liverpool's Dejan Lovren after the match     REUTERS/Gleb Garanich - RC1AB8F96CA0
REUTERS

Igraju li oni igrati s Brazilom?

- Nadam se. Naravno ne mogu igrati svi, imamo pravo na šest zamjena, vidjet ćemo njihovo stanje, ali trebali bi.

Koje odgovore očekujete na Anfieldu?

- Brazil je preslika utakmica s Argentinom i probat ćemo vidjeti što će biti u Nižnom Novgorodu. Zato sam birao suparnika sličnog onome koji nas čeka. Imam ideju što želimo napraviti, gdje je najveća opasnost i kako je anulirati.

No, Selecao nema Messija, to je specifičan problem…

- Malo je, a ima i drugih stvari u kojima se razlikuju jer kod Brazila je jak lijevi bok s Marcelom, a bude li igrao i Neymar… Opet po nekoj kvaliteti, sličnosti nogometa i karakteru, oni nalikuju.

S kojom ćete idejom putovati na dvoboj u Liverpool?

- Nitko ne ide izgubiti. Moramo se veseliti toj utakmici. Naši igrači svaki tjedan igraju velike susrete, da im dovedemo Andoru ili Gibraltar, ne bi im to bilo napeto, ali ovo su prave tekme i idemo vidjeti gdje smo. Idemo dobiti utakmicu.

Nigerija je odigrala 1:1 s DR Kongom.

- Bila je mješovita ekipa, Simon Moses se ozlijedio. Strašno su jaki iz kontri, u otvaranju napada, brzanci, ali njihova slabija točka je faza obrane. Vidjet ćemo što mi po tom pitanju možemo napraviti. Sigurno da nisu bolji od nas, ni su kojem slučaju, samo se moramo dobro spremiti.

2016 Rio Olympics - Soccer - Victory Ceremony - Men's Football Tournament Victory Ceremony - Mineirao - Belo Horizonte, Brazil - 20/08/2016. William Ekong (NGR) of Nigeria, Kingsley Madu (NGR) of Nigeria and Aminu Umar (NGR) of Nigeria celebrate with their bronze medals.  REUTERS/Mariana Bazo FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Mariana Bazo / REUTERS
Nigerija

Mnogi igrači kažu - najvažnije je da budemo momčad.

- Većina igrača je u velikim klubovima gdje ima puno zvijezda, ega, oni znaju da je najvažnija momčad. Da ne može Ronaldo biti sam u Realu, niti Messi u Barceloni, nego je nužan kompaktan tim. Oni govore o svojoj praksi, što imaju svakodnevno. Da u momčadi mora biti zajedništvo, da reprezentacija treba biti kao klub, s ekipnim duhom. Toga su svjesni, na tome radimo. Već sam rekao da ih ne mogu niti moram učiti igrati nogomet, samo da stvorimo kompaktnost, jedinstvo, teško je složiti da budu svi zadovoljni. Ovdje je 20 igrača, netko neće biti na terenu, ali i taj mora biti u istim osjećaju i emocijama kao oni koji igraju. Sve moramo podrediti ekipi. To je priča o momčadi, tko ne igra dužan je podržavati kolegu na terenu.

Sve štima

Tko ne kaže “moramo biti momčad“, istakne “važno je da bude dobra atmosfera“, a to je usko povezano…

- Kod nas sve štima. Rekao sam im da neću biti njihov policajac ovdje, niti bilo tko iz stožera, da su dovoljno pametni momci i igrači, dosta su toga prošli, veliki su profesionalci, znaju što je pred nama. Kakav nam je cilj, što nas čeka…

U ozračju nema pukotina? S obzirom na komentare pojedinih igrača da šestorica nisu trebala ranije napustiti Ameriku, ljudi su se pitali kakvi su odnosi u reprezentaciji.

- Nikakvih pukotina nema, na to se ne želim vraćati. Zar bismo se trebali baviti Amerikom? Pa sad je Svjetsko prvenstvo. Mediji su to potencirali, ali to nije bio problem. Oni znaju da samo zajedno mogu nešto napraviti.

Imate li već ideju tko čini prvi stoperski tandem reprezentacije?

- Imam, ali kroz treninge to moram vidjeti i potvrditi te doći do definitivnog sastava. Kazao sam prije šest mjeseci da imam viziju ekipe koja će igrati protiv Nigerije, ali naravno da je sve podložno promjenama na jednom-dva mjesta.

Je li Dejan Lovren s finalom Lige prvaka po rejtingu postao prvi stoper? Ili ne?

- Ne gledamo rejting nego kvalitetu i potrebu ekipe. Prvi put sam rekao u Americi da ne može netko biti u momčadi zbog starih zasluga, a sad moramo vidjeti… Tu su Lovren, Ćorluka, Vida, Mitrović i Ćaleta-Car.

Potonji se priključio baš u utorak navečer. Njemu je to mali hendikep.

- Morao je odraditi utakmicu sa RB Salzburgom.

Tko će biti prekobrojan?

- To će biti jedna od mojih najtežih odluka u ovom razdoblju. Zbog toga sam napravio selekciju 23-24 igrača, da ne bi došlo do konfuzije, neke napetosti među igračima, da izbjegnem situaciju koja je znala biti neugodna. Žao mi je onoga tko mora otpasti, stožer i ja ćemo dobro odvagnuti, na kraju ću ja presuditi.

Nema prvog i drugog

Je li Mandžukić prvi centarfor?

- Nemojte pitati tko je prvi, a tko drugi. Nema prvog i drugog. Ne može biti tako. Imat ćemo, primjerice, s Nigerijom i Argentinom drugačije momčadi i stil igre. Bitan je tim. Zato ne bih pričao tko je prvi, slagat ćemo po utakmici. Hoće li Mandžo igrati ili neće, to ne znači da je trajno prvi ili drugi. Neću tako ni razgovarati.

Zanimljivo, ako se pobijedi Nigerija, to ne znači da će tih istih 11 startati s Argentinom?

- Ne znači. Drugačija je utakmica i protivnik. Ali opet ću ponoviti, neće se Hrvatska puno prilagođavati suparnicima. Obratit ćemo pažnju na njih, gdje su najopasniji. Moramo gajiti svoj stil, to je posjed lopte, vic u igri, kvaliteta, tehnika, to naši imaju. Na nama je da ih ukomponiramo da daju najbolje od sebe, a ne da se prilagođavamo. Ali igra i protivnik, nije isto ako te stisne ili te napadne, u kakvoj je on formi…

Prvi dojmovi o igračima koji su manje nastupali, poput Strinića i Pjace.

- Strinić je potpisao za Milan i Sampdoria mu više nije davala šansu. To je njegov hendikep. Probat ćemo ga na treninzima vratiti. Ipak je on taj naš najbolji lijevi branič u zadnjih šest godina. Stvorila se i fama o lijevom beku, čak i kad dečki nisu igrali tako loše, to je postala mantra. Ja vjerujem Striniću i Pivariću, pogotovo Striniću jer je odigrao dobro s Grčkom. Mislim da on može.

Pjaca?

- Po talentu i karakteristikama nemamo boljega na toj poziciji. Pojavili su se Brekalo, Livaja, Vlašić, ali njihovo vrijeme tek dolazi. Pjaca je dio ove reprezentacije. Razgovarao sam s njim nekoliko puta tijekom ove sezone, popričao sam i s njegovim trenerom koji mi je rekao da dobro radi, da je u dobroj situaciji, ali oni su se borili za drugo mjesto u Bundesligi. Mislim da je možda pogriješio u odabiru države, da nije trebao ići u Njemačku, gdje je nogomet agresivan, borben, fajterski. Bolje bi mu bilo u Italiji ili Španjolskoj.

Razum na prvom mjestu

Dakle, na desnoj napadačkoj strani, tko je prvi izbor?

- Vidjet ćete protiv Brazila i Senegala. Gledate treninge, jasno vam je što radim… Nama je bio problem što zadnjih godina nismo imali adekvatnu desnu stranu. Probalo se s Brozovićem, s Rakitićem, razumijem te pokušaje, ali oni nisu ti igrači. Nama treba tip kao što je Rebić, Vlašić, Brekao, Pjaca… Da imamo balans lijevo i desno.

Po ovom što ste kazali nameće se da su Rebić i Perišić krila na kojima će Hrvatska letjeti u Rusiji?

- Vidjet ćemo, da ne govorim sad.

Gdje je Kramarić?

- Imamo puno rješenja prema naprijed, u špici su Kramarić, Mandžukić i Kalinić. Prva dvojica mogu igrati i lijevo i desno, ako nam treba dobar blok, defenziva na boku, onda Mandžo to može odraditi. Kao što je bilo u Grčkoj, tako da imamo izbor.

Zadnji vezni? Tko je u prednosti? Uz sigurne veznjake Rakitića i Modrića.

- Ovisi o tipu utakmice. Pobornik sam da uvijek moraš imati defenzivnog zadnjeg veznog, koji stoji ispred stopera, čuva poziciju, spriječi kontru... Bez njega je teško postaviti ekipu. Hrvatska je to nekad imala u Jurčiću, Kovaču, Vukojeviću… Jedan Real ima Casimira, Barcelona Busquetsa... Taj tip igrača jako je potreban. Po vokaciji je najviše to Badelj, ali mogu i Brozović i Kovačić. I, jasno, Bradarić. Ovisno hoćemo li ganjati ili čuvati.

Je li Nigerija taj susret u kojem ćemo ganjati rezultat?

- To je turnir, nema srljanja, jurnjave, igre srcem, treba na prvom mjestu biti razum. Mi ćemo zabiti gol, ali moramo biti jako oprezni i čuvati defenzivu. Nigerijci su opasni iz kontre i tu te ubiju ako si slabo zatvoren, odeš li s puno igrača naprijed.

Linker
26. travanj 2024 12:47