Kristijan Bistrovic
 Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
BIVŠI VEZNJAK FARMACEUTA

APSOLUTNI HIT PRIJELAZNOG ROKA U HNL-U! TALENT IZ IMBRIOVCA OSTVARIO TRANSFER SNOVA 'Preskočio sam pet stepenica odjednom'

KRISTIJAN BISTROVIĆ Bivši veznjak Farmaceuta o prvim dojmovima nakon transfera snova u moskovski CSKA
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. siječanj 2018. 15:47

Svoje financijski najveće transfere Slaven Belupo ostvario je prodajom vlastitih mladih igrača u inozemne klubove. Mato Jajalo je prodan u Sienu, a Igor Bubnjić u Udinese, odšteta koja je pripala Farmaceutima iznosila je po milijun i pol eura, dok je Nikola Jambor za dvostruko manji iznos proslijeđen u Lokeren.

Međutim, u daleko najveći klub iz Koprivnice je otišao Kristijan Bistrović, kojeg je za 500.000 eura (uz postotak od budućeg transfera) kupio slavni CSKA iz Moskve. Mladić iz Imbriovca, sela pokraj Koprivnice, prve je nogometne korake napravio u tamošnjem Borcu, a u Slavenu je od svoje desete godine. Odlaskom u Rusiju ispunio je svoje snove puno brže nego što je itko mogao očekivati, iako se znalo da se radi o velikom talentu pred kojim je potencijalno velika karijera.

- Ovo je za mene veliki izazov, također i velika prilika. Otići iz Slavena Belupa u CSKA, to je poput preskakanja pet stepenica odjednom. Znam da me očekuje puno rada, maksimalno ću biti posvećen treninzima kako bih se što prije uklopio - rekao nam je Bistrović nakon potpisa ugovora s ruskim velikanom.

Zagreb, 290917.
Kranjceviceva
Nogometna utakmica 1.HNL  Lokomotiva Zagreb- Slaven Belupo. 
Na fotografiji: Kristijan Bistrovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Kristijan Bistrovic

Dosta je mladih

CSKA je doista ime koje ne treba posebno predstavljati, vjerojatno većina ljubitelja nogometa zna da je to klub iza kojeg je stajala sovjetska vojska (Centralni sportski klub armije). Sad je u privatnom vlasništvu, no rusko Ministarstvo obrane i dalje ima svoj vlasnički udjel. CSKA je prvi ruski klub koji je osvojio neki europski kup, bio je to Kup Uefa 2005. godine. Osnovan je 1911. godine, a dosad je osvojio 13 naslova prvaka i 12 kupova.

- Dosta sam i prije znao o svom novom klubu, o njegovoj veličini i značaju u ruskim okvirima, a tamo je uspješno igrao i naš Ivica Olić. U posljednje vrijeme pratio sam i rusku ligu, ne previše, ali dovoljno da upoznam najznačajnije momčadi i igrače.

Ruski jezik još ne govori.

- Počeo sam ga učiti, nekih osam sati sam odradio u Koprivnici. Usvojio sam neke osnove, ali još ih ne razumijem dok pričaju, pa je komunikacija zasad samo na engleskom.

Odigrao je tek manje od pola sezone u prvoj momčadi Slavena Belupa, je li ga iznenadilo što ga je tako mladog angažirao tako veliki klub?

- Naravno da je, pogotovo zato što sam tek krenuo u prvih 11 u par utakmica. Jako me šokiralo da uopće postoji interes drugih klubova, a kamoli tako velikog kao što je CSKA. Oni su jako zadovoljni mojim dolaskom, par igrača im je ozlijeđeno, dosta je mladih igrača u kadru prve momčadi. Trener je zadovoljan podacima koje je dobio nakon testiranja na liječničkim pregledima u Münchenu, te bih uskoro mogao i zaigrati.

Zahvala trenerima

Tata Darko, inače tajnik u Borcu iz Imbriovca, kaže da su testiranja pokazala da je njegov Kristijan jak ‘kao čelik’.

- Rekli su mi da je izdržljivost jako dobra, a na tome mogu zahvaliti svima u Slavenu Belupu, trenerima Kopiću i Ivkoviću i njihovim stožerima, isto tako i kondicijskom stručnjaku Vugrinu s kojim sam radio individualno.

Zagreb, 290917.
Kranjceviceva
Nogometna utakmica 1.HNL  Lokomotiva Zagreb- Slaven Belupo. 
Na fotografiji: Kristijan Bistrovic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Kristijan Bistrovic

Što su mu vrline, što bi htio popraviti?

- Igra s loptom, pregled igre, kreacija i šut su mi jače strane, a prostora za napredak ima u skoku, igri glavom, duelima, trci i agresiji.

Bistrović se nakon pregleda u Münchenu priključio novim suigračima na pripremama u Španjolskoj, gdje će ostati sve do ožujka i nastavka ruskog prvenstva, a odande će putovati i na utakmice šesnaestine finala Europske lige s Crvenom zvezdom u veljači. Kakvi su prvi dojmovi s treninga?

- Trenira se dva puta dnevno, ujutro je trening s loptom, popodne trka i teretana. Dosta je zahtjevno, ali u Slavenu sam naviknuo na to kod trenera Kopića kojem još jednom moram zahvaliti na tome, jer sam se sad puno lakše snašao u novom klubu.

Ljudi koji dobro poznaju Kristijana ističu njegovu skromnost i staloženost, pa i popriličnu zrelost s obzirom na to da će tek u travnju navršiti 20 godina.

- Trebalo je uložiti puno rada i odricanja. Recimo, prijatelji idu van, zabavljaju se, a ja moram ići spavati. Isto tako, potrebno je i puno dodatnog rada ako želiš napredovati i u konačnici uspjeti.

Jednom u životu

Potpisao je na četiri i pol godine, ali ne gleda previše u budućnost.

- Želja mi je da se što prije prilagodim, da se naviknem na sve zahtjeve i da počnem igrati. Prvi cilj je da se izborim za poziciju u prvih 11. Svi su u klubu prema meni jako susretljivi, trener Viktor Gončarenko mi je rekao da ga pitam ako bilo što trebam, stoga vjerujem da će i prilagodba dobro ići.

Ostvari li status u CSKA, ne bi trebao izostati ni poziv izbornika, za početak mlade reprezentacije?

- Ne razmišljam toliko o tome, koncentriran sam na CSKA. Ako poziv dođe, naravno da će mi to biti čast i zadovoljstvo.

Na kraju, što će poručiti onima kojima je žao što je tako mlad tako brzo napustio Slaven Belupo?

- I meni je još više žao. Nisam uopće planirao ni razmišljao o transferima, barem ne do ljeta. No, takva ponuda dolazi jednom u životu i jednostavno se ne odbija.

Linker
26. travanj 2024 19:11