CROPIX
AKO SE POJAVI PRILIKA

BIO JE NAJBOLJI NOGOMETAŠ HNL-A, PRODAN ZA MILIJUNE, A SADA BI SE MOGAO VRATITI U DOMOVINU 'Dečko očito ima kvalitete, ali ne za našu momčad...'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. siječanj 2019. 17:46

Vijest iz Belgije glasi ovako: Franko Andrijašević stavljen je na transfer-listu i nije otputovao sa suigračima u Alicante, gdje će se Gent pripremati za proljetni dio sezone! Iz kuta riječkog prvoligaša vijest je to koja na prvu ne znači puno s obzirom na to da Rijeka ne može ući u priču oko otkupa njegova ugovora jer čelnici belgijskog kluba žele vratiti barem veći dio od 4,25 milijuna eura uloženih u njegov transfer, ali s odmakom zimskog prijelaznog roka mogla bi dobiti na težini.

Razlog? Jess Thorup, trener Genta, ne računa na Andrijaševića za proljetni dio sezone, izvan momčadi je, i kao najskuplje plaćeni igrač u klupskoj povijesti u ovom trenutku predstavlja mrtvi kapital za belgijski klub, kojem ne ide u prilog činjenica da u ovom trenutku nema kupca za Franka.

- Ostaje žal jer dečko sigurno ima kvalitete, ali očito ne za našu momčad i možda ne za belgijski nogomet. Mislim da i sam shvaća da mu ovo natjecanje ne odgovara i zajedno ćemo potražiti rješenje - rekao je za belgijske medije o Andrijaševiću generalni direktor Genta Michel Louwagie.

Franko Andrijašević
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Prihvatljiva opcija

Gdje je Rijeka u toj priči? U ovom trenutku nigdje jer, kako smo već naveli, zahtjevi Genta u smislu transfera nadilaze riječke mogućnosti, ali s odmakom zimskog prijelaznog roka akcije Bijelih mogle bi narasti, jer ako Gent do 31. siječnja ne uspije transferirati Andrijaševića, zadržao bi u rosteru (čitaj: na plaći) igrača na kojeg se ne računa, a koji ima jedan od najviših ugovora u klubu koji ga k tome veže do 2022. godine. Tek bi se tada priča mogla početi pozitivno rasplitati za Rijeku; ako Gent ostane bez opcija, i posudba Andrijaševića klubu iz kojeg su ga doveli bila bi bolje rješenje od tribine.

Ako ništa, da Franko svojim igrama podigne vrijednost i možda na posudbi u riječkom dresu dočeka priliku za transfer naljeto ili iduće zime. Gentu bi to mogla biti prihvatljiva opcija jer bi s proračuna skinuo barem dio Andrijaševićeve plaće i dobio priliku da povrati barem dio ulaganja u njegovu odštetu, a Rijeci jer bi dobila jakog aduta u borbi za naslov prvaka. I pritom nije zanemarivo što vlasnici dvaju klubova gaje dobre odnose.

Matija Djanjesic / Hanza Media
Franko Andrijašević

Paše mu mentalitet

Uostalom, kad smo prvi dan riječkih priprema u neformalnim razgovorima govorili o igračima i potencijalnim odlascima odnosno njihovim zamjenama, ime Franka Andrijaševića brzo je isplivalo kao (ne)ostvariva želja u slučaju da ode Alexander Gorgon. Naravno, nešto će se pitati i samog Franka, no kada je riječ o Rijeci, onda kod njega nema puno okolišanja.

Uostalom, već je više puta istaknuo da bi u Rijeku došao pješice, jednom je rekao i da ovdje namjerava možda jednog dana ostati živjeti, a nasušno mu treba klub koji će mu pomoći da se vrati u nogometni život. Iako na Rujevici više nema Matjaža Keka i dobrog dijela igrača s kojima je prije dvije sezone osvojio dvostruku krunu, na Kvarneru je upoznao ambijent, odgovara mu mentalitet ljudi, a pritom nema dvojbe da bi na Kvarneru, gdje su ga ne tako davno navijači nosili na ramenima, bio dočekan širokih ruku.

Matija Djanjesic / Hanza Media
Franko Andrijašević

Naravno, takav bi ga aranžman nešto i koštao jer bi se sigurno morao odreći dijela svojih primanja i podnijeti određenu financijsku žrtvu, ali i sam je svjestan da je premlad da s tribine gleda kako mu svaki mjesec ugovorna rata sjeda na račun. Posudba u Rijeku na šest mjeseci ili godinu dana definitivno bi mu bila prilika da se vrati u nogometni život i napravi iskorak kakav u Belgiji, spletom subjektivnih i objektivnih okolnosti, nije uspio ostvariti.

Belgijski okovi

Naravno, puno se tu kockica mora posložiti da bi ova priča zaživjela, od toga da se Franku ne otvori neka opcija koja će ga dugoročno osloboditi belgijskih okova do Rijekinih financija u završnici zimskog prijelaznog roka, ali ako se nešto zaradi od prodaje (Heber, Župarić), sigurno će biti mogućnosti za neke reinvesticije kako bi momčad na proljeće bila konkurentna u borbi za trofej(e).

Pritom je bitno naglasiti da Franko nije figura oko koje se vodi riječki mercato, već više jedna od onih opcija koje na Rujevici stavljaju pod egidu “ako se pojavi dobra prilika na tržištu”. Franko bi Rijeci - baš kao i Rijeka Franku - svakako bio dobra prilika o kojoj će se, ako ga Gent prije ne proda, krajem siječnja svakako razgovarati.

Linker
26. travanj 2024 16:20