Cropix
KAKO PREŽIVJETI 2019?

RIJEKA OD TRANSFERA OČEKUJE 55 MILIJUNA KUNA! Pogledajte kako izgleda novi budžet: 'Morat ćemo raditi još bolje da takvu momčad složimo s manje novca'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 30. prosinac 2018. 22:31

Predsjednik Rijeke Damir Mišković već je prije nekoliko mjeseci najavio ono što se u godini na izmaku na Rujevici počelo provoditi, a s posebnim naglaskom na godinu koja slijedi. Naravno, riječ je o novcu, kresanju budžeta, stezanju remena i dovođenju brojki u neke održive okvire. Jer one koje je riječki prvoligaš imao u 2017. godini, kada je osvojena povijesna dvostruka kruna, jednostavno su dugoročno - neodržive.

8-10 milijuna eura

- Pokušat ćemo proračun što je prije moguće svesti na osam do deset milijuna eura. Ali uvijek ćemo imati momčad koja će se boriti za hrvatski vrh i za plasman u Europsku ligu. To je uvijek cilj i obveza, a očito ćemo morati raditi još bolje i pametnije da takvu momčad složimo s manje novca - rekao je jednom prilikom Damir Mišković, koji je svoje izjave, sasvim razumljivo, opravdao samoodrživošću kluba.

screenhot youtube

Brojke su, zajedno s rezultatima, posljednjih godina otišle u nebesa, Rijeka je u 2017. godini samo na prvu momčad, stožer i ostale zavisne troškove trošila gotovo 65 milijuna kuna, uz ostale nerazvrstane troškove (56 milijuna kuna) i debelo prebacila 100 milijuna kuna. Ili da budemo precizni, došla je na ukupno 142 milijuna kuna kada dodamo troškove organizacije utakmica, škole nogometa te administracije, koliko se, a usporedbe radi, na Kantridi potrošilo u prve tri godine ere Mišković - zajedno!

Takav je financijski zalogaj u 2017. godini Rijeka (čitaj Mišković) pokrila u najvećoj mjeri zahvaljujući prihodima (58,5 milijuna kuna) od transfera igrača (2017. godine otišli su Mitrović, Ristovski, Andrijašević...) te gotovo identičnom iznosu (57,7 milijuna kuna) prihoda od nagrada UEFA-e budući da su europsku sezonu počeli u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a završili sa sedam bodova u grupnoj fazi Europske lige.

Screenshot

Da Rijeka u ovoj godini nije grubo podbacila u kvalifikacijama za Europsku ligu i izborila grupnu fazu do koje je imala otvoren put, prihodi bi bili na sličnoj razini kao i godinu ranije budući da su Bijeli čak i skuplje naplatili svoje odlaske (Vešović, Maleš, Mišić, Elez, Bradarić) i od izlaznih transfera zaradili nešto manje od 70 milijuna kuna. Problem je u tome što su ostali bez novca od UEFA-e koji će u idućim godinama, kada više nema toliko dragulja koje se može skupo prodavati poput Mitrovića ili Bradarića, biti vitalan. Rijeka je ove sezone od UEFA-ina kolača odgrizla tek nešto više od dva milijuna kuna koliko im je donio nastup u trećem pretkolu kvalifikacija za Europsku ligu.

Veliki izazov

Što onda Bijelima treba da mogu preživjeti i 2019. godinu? Recept je jednostavno napisati, a puno teže ostvariti jer osim dva kvalitetna prijelazna roka po principu “dovedi jeftino, prodaj skupo”, za financijsku je stabilnost neminovan i europski iskorak. Jer ostali su prihodi gotovo zanemarivi, u toj mjeri da Rijeka od ulaznica i sponzora namakne otprilike dva milijuna eura. Pojednostavljeno, Rijeka i u 2019. godini mora staviti fokus na prodaju igrača, Heber, Župarić, Sluga i Pavičić prvi su među onima od čijih će se transfera preživjeti idućih 12 mjeseci, a pritom i svim silama loviti grupnu fazu Europske lige, kojom, taman i da ne osvoje ni bod, zarađuju tri milijuna eura.

Rijeka će se tako, možda više nego ikada u eri Mišković, morati držati onoga iz citirane rečenice prvog čovjeka Bijelih, koji je najavio da će na Rujevici morati raditi još bolje i pametnije ne bi li momčad za vrh HNL-a i plasman u Europu složili s manje novca nego dosad. A to će već biti izazov…

Prošle godine 116 milijuna, a ove 69

STRUKTURA PRIHODA 2017. - 116 milijuna kuna

Prihodi od transfera igrača: 58.506.541 kuna (iznosi su okvirni, plaćanja su išla i na rate: Matej Mitrović - Bešiktaš, 4,2 mil. eura; Vedran Jugović - Jeonnam, 0,5 mil. eura; Franko Andrijašević - Gent 2 mil. eura /pola je transfera išlo Dinamu/; Stefan Ristovski - Sporting, 2,5 mil. eura)

Prihodi od UEFA nagrada: 57.726.583 kuna (play-off Lige prvaka, grupna faza Europske lige)

STRUKTURA PRIHODA 2018. - 69 milijuna kuna

Prihodi od transfera igrača: 67.125.000 kuna (iznosi su okvirni, plaćanja su išla i na rate, pa je ukupni iznos u odnosu na ono čime se neslužbeno baratalo smanjen proporcionalno godini prije: Josip Mišić - Sporting, 2,5 mil. eura; Josip Elez - Hannover, 2,5 mil. eura; Mate Maleš - Dalian, 0,4 mil. eura; Marko Vešović - Legija, 0,4 mil. eura; Filip Bradarić - Cagliari, 4,75 mil. eura).

Prihodi od UEFA nagrada: 2,1 milijun kuna (treće pretkolo EL-a).

CILJANA STRUKTURA PRIHODA ZA 2019. - 79 milijuna kuna

Prihodi od transfera igrača: 55 milijuna kuna (Heber, Sluga, Župarić, Pavičić…).

Prihodi od UEFA nagrada: 24 milijuna kuna (plasman u grupnu fazu EL-a bez osvajanja ijednog boda).

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 03:36