Tea Cimas / CROPIX CROPIX
VELIKI IZAZOV

BIVŠI VATRENI ZABIO JE 50 GOLOVA U BUNDESLIGI, ZNA SVE O LEIPZIGU 'Ima jedan razlog zbog kojeg Olmu neće biti lako izboriti mjesto u prvoj momčadi...'

Bivši Vatreni nosio je hrvatski dres na dva velika natjecanja, a danas se bavi menadžerskim poslom u Njemačkoj. Ivan Klasnić prokomentirao je transfer Danija Olma i dosta je suzdržan u prognozama kako će se Španjolac snaći u Bundesligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. siječanj 2020. 16:09

Ivan Klasnić zabio je 50 golova u Bundesligi za Werder i Mainz, odigrao je i 41 utakmicu za Vatrene i u njima bio strijelac 12 puta. Nosio je hrvatski dres na dva velika natjecanja, Euru 2004. godine u Portugalu i Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj dvije godine kasnije.

Danas se bavi menadžerskim poslom, u šali kaže: - Dinamo i Hajduk još nisu kupili nijednog mojeg igrača.

MAINZ, GERMANY - OCTOBER 27:  Injured player of Mainz 05 Ivan Klasnic looks on prior to the Bundesliga match between FSV Mainz 05 and TSG 1899 Hoffenheim at Coface Arena on October 27, 2012 in Mainz, Germany.  (Photo by Thorsten Wagner/Bongarts/Getty Images)
Thorsten Wagner/Bongarts/Getty Images

Živi u Njemačkoj, dakako da prati RB Leipzig pa kako gleda na transfer Danija Olma u trenutačno vodeću momčad Bundeslige?

- RB Leipzig forsira mlade igrače, u njegovoj momčadi imaju se šanse pokazati. Trenutačno su prvi na tablici, bit će im sigurno teško osvojiti naslov prvaka protiv Bayerna. Dinamo je napravio dobar posao jer radi se o finoj odšteti. Olmo je demonstrirao u Hrvatskoj da je dobar igrač, isto tako i u Europi da može igrati protiv jakih suparnika. Međutim, vidjet ćemo u njemačkoj ligi što će ponuditi, dakako da je bitno jača nego hrvatska - kazao nam je Klasnić s dozom opreza.

RB Leipzig igra atraktivan nogomet. U 18 prvenstvenih nastupa dao je 51 gol, razlika pogodaka mu je plus 30. Ima tek dva poraza... U osmini finala Lige prvaka čeka ih Tottenham, protiv kojeg Olmo ima pravo nastupa. Iako je u elitnom natjecanju nosio dres Dinama.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

- Njihov je nogomet ofenzivan, s tri špice i trojicom u sredini terena. Olmu neće biti lako izboriti mjesto u prvoj postavi. Koliko ga poznajem, on nije baš najbrži igrač, a oni imaju u napadu prave brzance. Werner ide kao metak. Prvo što nas sve zanima je na koju poziciju će ga trener Nagelsmann staviti. Ako na početku Olmo uopće bude i igrao. Kad dođeš u novu ekipu prvo se moraš izboriti. Čestitam mu na transferu i držat ću mu palčeve da napravi dobru karijeru. Da pokaže i u Njemačkoj igre kakve je prezentirao za Modre. A one, kao što znamo, nisu bile loše.

Olmo je okomit igrač, za neke trenere krilo, kako ga je vidio i bivši španjolski izbornik Moreno, ali u Dinamu veznjak. - Olmo je desetka - kaže Klasnić.

Ofenzivni veznjaci su Austrijanac Sabitzer, Francuz Nkunku, Šveđanin Forsberg, Danac Poulsen... - RB Leipzig dosad nije imao točno takav profil igrača.

Kolike šanse dajete RB Leipzigu da bude prvak ispred Bayerna? - MIslim da je to 30 posto. Bayern je Bayern, na kraju oni gotovo uvijek osvoje titulu.

Može li RB ostati na trenutačnoj razini i sljedećih godina ili bi prodajom Wernera, moža i još koga, došlo do pada?

- RB Leipzig uvijek dovodi mlade igrače, zato su i uzeli Olma. Hoće li Werner otići ili neće, to će se vidjeti. On još ima ugovor i sada je rano kazati dokad će ostati.

Takvim klubovima je teško duže egzistirati u vrhu. Dignu se, potom padnu, variraju...

- Točno, međutim klub iza sebe ima Red Bull, kupit će nove igrače. Iza njih je super polusezona. Ne mislim da će biti prvaci, no Liga prvaka je realan domet.

Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Julian Nagelsmann je mlad trener, ali već s podosta iskustva iz Hoffenheima.

- Napravio je puno u Hoffenheimu, rekao bih čudo. Sada sigurno ima bolju ekipu nego što je to bilo u prethodnom klubu. U Leipzigu ima odličnu jesen jer vodi na tablici četiri boda ispred Bayerna. Na kraju sezone se zbraja konačan učinak - konstatirao je Klasnić koji Olmu ne predviđa “bianco” mjesto u najboljih 11.

- RB Leipzig je momčad koja jako dobro funkcionira. Olmo dolazi kao novi, naići će na drugačiji ritam igre nego u Hrvatskoj, morat će se prilagoditi na nogomet u Njemačkoj - zaključio je Klasnić.

Linker
23. travanj 2024 22:39