Drago Sopta / CROPIX / CROPIX
STIŽE SJAJNOM HRVATSKOM TRENERU

DIJETE DINAMA PROŠLO POLA SVIJETA I NAPOKON PRONAŠLO PRAVI KLUB, A VIJEST JE PRESJEKLA ČAK I NJEGA 'I ja sam iznenađen, ovo je velik, velik iskorak!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. siječanj 2018. 12:57

Iznenadila je ta vijest mnoge, Ivan Tomečak u zadnjim je satima ponedjeljka potpisao je za Club Brugge. Za vodeći belgijski klub, za klub na čijoj klupi uspješno korača Ivan Leko. Ivan je doveo Ivana.

Tomečak je tek na ljeto stigao u Mechelen, tek sredinom listopada dobio je sve papire i dopuštenja da može igrati i otad odigrao devet utakmica i 722 minute. Nekako je bio izvan pravog fokusa, zapravo, tko bi mogao očekivati da će već tri mjeseca kasnije potpisati za Club Bruuge.

- Moram priznati, mene je također malo iznenadilo. Znao sam da me Club Brugge prati, da bi nešto moglo biti, ali tek na ljeto, nisam mislio da će se dogoditi već sada. Sretan sam, naravno, Club Brugge je veliki klub, veliki iskorak - pričao nam je Tomečak, vozeći se prema Bruggeovom pripremnom kampu u Marbelli.

- Mi smo bili s Mechelenom nešto dalje, kod granice s Portugalom, pa sad idem u kamp novog kluba. Jedva čekam nove izazove.

Porazgovarao je, naravno, s novim trenerom, Ivan Leko ukratko mu je kazao što očekuje od njega.

- Leko mi je rekao da me vidi na krilu, što meni odgovara, iako Club Brugge igra s trojicom igrača u zadnjoj liniji, pa nisam ono klasično krilo koje sam ranije igrao u karijeri. Ali, spreman sam na sve zahtjeve, vjerujem da ću se u Bruggeu pokazati. Uostalom, došao sam ovdje jer sam u tih osam-devet utakmica u Mechelenu igrao dobro, nema razloga da tako ne bude i u Bruggeu.

Nije mi trebalo dugo

Kako se tako brzo adaptirao na belgijski nogomet, nije mu trebalo puno vremena za prilagodbu?

- Odgovara mi kako se ovdje igra. Ritam je visok, igra se brzo, napadački. Ponekad i kad izgubiš 2:0 imaš dojam da si uz malo sreće mogao pobijediti 3:2. Ja volim takav nogomet, uživam na travnjaku, zato mi i nije trebalo dugo da se naviknem. Baš je lijepo u Belgiji, bio je pun pogodak doći ovdje.

Kako se sve okrene u životu i nogometu, prije šest mjeseci bio je bez kluba, stigao u Mechelen kao slobodan igrač, pa neko vrijeme čekao papire, sad je otišao u Club Brugge za milijun i pol eura odštete.

- Znam što me čeka, Brugge je vodeća i najbolja momčad lige, puna dobrih igrača i ne očekujem da imam u startu osigurano mjesto. Međutim, borit ću se, kao što sam se i dosad borio, vjerujem u sebe.

Igrao je do sada u Dinamu, Rijeci, Dnjipru, bio u Saudijskoj Arabiji... Ali, u nogometnom smislu, Brugge je ipak na neki način iskorak.

- Jest, ovo je najveći korak u mojoj karijeri. Jer, belgijska liga jako raste, dobra je to liga, stadioni su puni, prati se sve više i izvan granica države, Brugge je, uz sve to, jako dobar izlog. Budemo li prvaci, idemo u Ligu prvaka, kad sve zbroji doista sam došao u sjajan klub i prepun sam motiva.

Na radaru

Možemo li možda Club Brugge smatrati vrhuncem karijere, u kojoj je imao dosta turbulencija?

- Jedan od vrhunaca, sigurno. Sad me čeka borba za mjesto u momčadi, kao što sam rekao, napravio sam veliki iskorak, međutim, ja sam još dovoljno mlad mogu uraditi još koji korak u karijeri. U nogometu je sve moguće, igraš li dobro u Bruggeu, neće to ostati nezamijećeno. Ovo je visoka stepenica, ali ne mora značiti da je i zadnja.

Moramo pitati, jer kad netko igra u Belgiji, još ako zaigra i u vodećoj momčadi, budi li ovaj transfer snove o reprezentaciji. Pozicija na desnoj strani uvijek je diskutabilna, ako ne igra Šime Vrsaljko, upada netko od stopera?

- Naravno da nam je svima reprezentacija uvijek u mislima, da bismo svi voljeli igrati u kockastom dresu. Međutim, jasno mi je da se prvo moram izboriti za poziciju u Bruggeu, da moram igrati stalno i dobro da bih uopće mogao ozbiljno razmišljati o tome i nećemu se nadati, preko novina i medija se sigurno neću gurati, jer to i ne donosi ništa. Sigurno je, ako ću igrati u Bruggeu da ću biti više na radaru nego prije, to je logično, a izbornik će odlučiti je li i dovoljno dobro za reprezentaciju. No, kažem, prvo se moram izboriti za minute, tek potom možemo pričati o reprezentaciji.

Mnogo odlazaka

Prati Tomečak i što se događa u HNL-u, ‘njegova’ Rijeka se osipa, ‘njegov’ Dinamo se pojačava i korača prema naslovu prvaka.

- Vidim što se događa, pratim, naravno. Rijeka je nakon jedne odlične sezone u kojoj je igrala sjajno i osvojila duplu krunu sada četvrta, mnogi su igrači otišli, ali i to je normalno, takav je nogomet. Sada se Dinamo pojačao, dobar je Osijek, Hajduk također, pa je Rijeka malo pala, nije lako pobjeđivati, teže je dolaziti do bodova. Ali, vjerujem da će Rijeka opet biti dobra - zaključio je Ivan Tomečak.

Linker
26. travanj 2024 02:42