Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
INTERESA NE MANJKA

DINAMOV KAPETAN ZA SN OTVORENO PROGOVORIO O MOGUĆEM TRANSFERU 'Bio bih nekorektan kad bih se drukčije ponašao prema klubu, inzistirao na odlasku...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. siječanj 2019. 13:38

Dinamov kapetan Arijan Ademi (27) porazgovarao je sa Sportskim novostima o povratku treninzima, proljetnim ciljevima Modrih, medijskim najavama o transferu u Romu ili Lazio...

Čim smo sjeli s njim u hotelu Regnum, prvo je pitao sa smiješkom:

- A što vam ja mogu reći nakon što sam već osam i pol godina u Dinamu? Ima li nešto što do sada nisam kazao?

Pa, recimo, niste rekli idete li u Romu ili Lazio, kako su pisali talijanski mediji? Imate li kakva saznanja o tome?

- Ja ne znam ništa. Nemam pojma. Vidio sam to što je pisalo, ali zaista ništa više od pročitanoga nisam saznao - odgovorio je Ademi.

Nema ponuda

Vjerojatno bi bilo lijepo igrati u Serie A, u zrelim ste godinama, sigurno bi dobro sjeo takav transfer?

- Naravno. To je jedna od liga Petice, zbog takvih se stvari igra nogomet. Svima je u konačnici neka želja zaigrati u nekoj od najboljih liga u Europi. No, ponavljam, nitko mi iz kluba ni sa strane o tome ništa nije kazao.

Trnava, 241018.
City Arena, stadion Antona Malatinskeho.
Trening GNK Dinamo pred sutrasnju utakmicu sa Spartakom.
Na fotografiji:    Mario Budimir, Arijan Ademi, Bruno Petkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ademi je stalno na “potjernici”. Dinamo je odbio dvije ponude Lillea, drugu od čak 6,5 milijuna eura. Bila je to prva prilika da zaigra u jednoj od liga Petice. Je li mu žao što nije otišao?

- Meni je bio san odjenuti modri dres. To mi se ostvarilo. Uzeo sam s Dinamom mnogo naslova i kupova, igrao Ligu prvaka, sad sam se plasirao i u europsko proljeće, što je svakako povijesni uspjeh. Nema veće sreće od toga. Isto tako, zna se što je Dinamo napravio za mene. Kad mi je bilo najteže. Bio bih nekorektan kad bih se drukčije ponašao prema klubu, inzistirao na odlasku. Konačno, u Dinamu mi je stvarno lijepo. Ako se otvori situacija za otići van, hvala Bogu, ali sve ću raditi u razgovoru s ljudima iz kluba. Naravno, i s trenerom Bjelicom, jer njega se puno pita. Imali smo dogovor u prosincu da ostanem i - ostao sam.

Do kada?

- O tome nismo pričali niti išta dogovarali. Potpisao sam novi ugovor, imam dobre uvjete, na ništa se ne mogu požaliti, odlična smo momčad, prezimili smo u Europi... sve je super. Naravno, ako dođe nešto, ako klub vidi da je ponuda dobra, zašto ne?

Želio vas je i Slaven Bilić u svojem Al Ititihadu, u Saudijskoj Arabiji?

- Čuo sam da me želio, rekli su mi. Počašćen sam što me bivši hrvatski izbornik htio imati u svojoj momčadi. Ali to nije bilo toliko blizu koliko su mnogi govorili i pisali. Pitali su me neki ljudi za tu mogućnost, ali nisam u tom trenutku bio za to, mislim da još mogu igrati u Europi. Ako se to ostvari, bit će super, ako ne, nikome ništa.

Zagreb, 180418. 
Igraliste Maksimir.
Hrvatski telekom, prva HNL, prvenstveni susret 30 kolo, Dinamo - Osijek.
Na fotografiji: Arijan Ademi.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Dobro, možda biste sad i mogli dobiti zeleno svjetlo da se nije ozlijedio Ivan Šunjić?

- Šunja ima taj problem, možda na koncu bude sve u redu, sve najbolje s njim. Želim mu da što prije ozdravi. Ali Dinamo ima toliku širinu na toj poziciji da ne bi smjelo biti nikakvih problema. Vratio nam se Nikola Moro koji na ovim pripremama igra fenomenalno. Tu je iskočio mladi Marko Gjira koji iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu pokazuje da je pravi igrač, a poziciju defenzivnog veznog može igrati i Gojak. Malo je to sad postala priča, ali držim da ima dosta igrača koji mogu zamijeniti i mene i Šunjića! Nema straha...

Kad ste već spomenuli mladog Gjiru, on je rođen u vašem Šibeniku, iz vašeg je kraja, obližnjeg Skradina. Svi kažu da je “novi Ademi”? Je li?

- Marko je stvarno iznimno agresivan. U šali kažem da je pravi oštar pas! On će sigurno napraviti lijepu karijeru, ja mu želim sve najbolje. Pomoći ću mu koliko mogu. Kao što sam svima pomagao. Drago mi je što je momak iz mog kraja tako daleko dogurao u mladim godinama, sretan sam radi njega.

Što je po vama Bjelica donio ovoj momčadi?

- Prije svega, donio je pravi momčadski duh! Neću naravno kazivati da je prije bilo loše, da ga nije bilo, ali ove sezone je momčadski duh najjači. Doslovno ginemo jedan za drugoga, to smo stalno pokazivali. Prava smo momčad. Tu se vidi trenerova ruka, to je njegova zasluga, zato dolaze sve te pobjede, svi ti sjajni uspjesi.

Možemo izbaciti Viktoriju iz Europe

Može li Dinamo na proljeće ponoviti sjajnu jesen?

- Može! Bez obzira na ove probleme s ozljedama, jako sam pozitivan. Dinamo može napraviti veliki rezultat. Prvo možemo izbaciti Viktoriju iz Europe. Ali potenciram da u obje utakmice moramo biti baš pravi, kao što smo jesenas bili u svim europskim utakmicama. Jer Viktoria je u stanju kazniti svaku nešto slabiju igru suparnika. Nadam se, zapravo vjerujem da možemo napraviti velike stvari. Ne želim govoriti i predviđati koje su to velike stvari, ali možemo. možemo... Tu, jasno, govorim o Europi. Na domaćem tlu moramo osvojiti dvostruku krunu. To od nas vi očekuju, to je počelo biti normalno.

Osam i pol godina ste u Dinamu, koju biste izdvojili kao svoju najbolju?

- Mislim da mi je moja najbolja godina bila kod Zorana Mamića kad smo osvojili dvostruku krunu. To je bilo sve do Arsenala, kad mi se dogodilo ono što mi se dogodilo. Tu sam individualno bio najjači.

O Marku Gjiri ste kazali sve najljepše, a kako vam se kao kapetanu sviđaju ostali mladi dečki koji su ovdje na pripremama?

- Svi su pokazali da zaslužuju biti s prvom momčadi na pripremama. Dečki su super, slušaju, rade...

Linker
26. travanj 2024 10:11