Emilio Andreoli/Getty Images
VRUĆA ROBA MERCATA

MARCELO BROZOVIĆ NADOMAK TRANSFERA ŽIVOTA Na pomolu je senzacionalan posao: Europski gigant spreman aktivirati odštetnu klauzulu, interovci u strahu

MARCELO BROZOVIĆ Hrvatski reprezentativni veznjak ove bi zime mogao napustiti milanski Inter
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. prosinac 2019. 08:59

Neki su u Dubaiju, neki na Maldivima, odmaraju se nogometaši u zimskoj pauzi na svim meridijanima svijeta. Za to se vrijeme Marcelo Brozović (27) u Velikoj Gorici priprema(o) osvojiti malonogometni turnir, on i otac zajedno. Na parketu. Takav je Broz, ne diraju ga previše mediji, koji već nekoliko godina čekaju njegov intervju, ne diraju ga previše ni priče da je trenutno jedan od najboljih veznjaka Europe, da ne govorimo da ga mnogi trenutno vide kao glavnu kariku hrvatske reprezentacije.

Čitajući tekstove s portala i medija koji prate Inter, osjeća se zabrinutost; tamošnja crno-plava javnost trese se zbog početka prijelaznog roka jer se boje da bi upravo Brozović mogao otići. I nije to strah bez argumenata. Naime, talijanski mediji zadnjih dana intenzivno pišu da bi Marcelo Brozović mogao - u madridski Real. Najbolje od svega, nije priča od danas, još prije godinu i pol ili dvije Brozovića se spominjalo u kontekstu odlaska u Real.

Ali tada to nije zvučalo realno, više kao jedna od neostvarenih bombi prijelaznog roka. Jer nije ni Brozović bio na današnjoj igračkoj razini, niti je Realu, uza sve svjetske veznjake, bio toliko potreban. Nakon toga Madriđani su se opet popeli na vrh Europe pa je i priča o Brozoviću pala negdje duboko u arhivu. No sad to ima puno više smisla. Realu treba svježa krv u veznom redu, Brozović je odavno etabliran na razini najboljih veznjaka Serie A, Inter je visoko, u borbi za naslov, Conte mu je dao ulogu jednog od glavnih igrača. A iz Intera se ide u Real i klubove te kategorije. Od Brozovića ove sezone više minuta ima jedino vratar Handanovič; toliko ga Antonio Conte cijeni.

Najskuplji u povijesti

Ima još jedan važan detalj: Brozović u ugovoru ima klauzulu da može otići za 60 milijuna eura. Što je u današnje vrijeme malen novac, kakve se sve odštete plaćaju za igrače. Dodali su talijanski mediji da je Inter već odbio ponude od 50 milijuna za Brozovića, da geleri padaju sve bliže. Pričalo se o Bayernu, Borussiji Dortmund, oni su, navodno, slali te ponude, ali sad se spominje Real. Izašla je i lista veznjaka koje želi Zidane, a na njoj su Brozović, Fabinho, Atleticov Thomas i Jorginho. I navodno je Perez izjavio da će u zimskoj stanci potrošiti 50 ili 60 milijuna eura za veznjaka, što je taman u rangu odštete za Brozovića. I tu su se Talijani dignuli na noge.

Inter bi stvar mogao spasiti novim ugovorom. Potpisivao je Brozović već nove ugovore s milanskim klubom, ali novi bi potpis koštao. Morao bi biti u rangu najplaćenijih igrača kluba, a tu, kako čujemo, prednjači Lukaku s oko devet milijuna eura. Kad bi Brozović bio tu blizu, postao bi i jedan od najplaćenijih hrvatskih nogometaša. Možda i najplaćeniji. S odštetom od 60 milijuna eura postao bi pak najskuplji naš igrač u povijesti. Tako da je Brozović, zapravo, u odličnoj situaciji: ili će otići u rekordnom iznosu ili će imati rekordan ugovor u Interu.

Inače, kad već pričamo o mogućem Brozovićevu odlasku, talijanski mediji već danima govore o dolasku Artura Vidala iz Barcelone, a sve se više spominje i Sandro Tonali iz Brescije, 20-godišnjak koji je već igrao i za talijansku reprezentaciju. Sve su to detalji koji govore da se Inter lagano priprema za život bez Brozovića, da je njegov odlazak u Real moguća opcija.

Međutim, uvijek se sjetimo da je Brozović bio i blizu Seville, avion je već rolao pistom, ali je na kraju ostao u Interu. Hoće li i ovoga puta ostati u Milanu, jer ondje se skrasio, kupio stan, ili će ipak dići sidro? Razlika je između prijelaznih rokova u tome što je Brozović dosad iz Intera uvijek “odlazio” jer je nezadovoljan, jer misli da može bolje... Sad je tražena roba, igrač koji je na vrhu popisa, igrač od kojega se očekuje da nosi i hrvatsku reprezentaciju na Euru. I bez obzira na to igra li mali nogomet na parketu dok se drugi sunčaju na Sejšelima, Brozović je danas vruća roba mercata.

Linker
27. travanj 2024 01:21