David Ramos/Getty Images
PRISTAJE NA SVE

NAJVEĆI TRANSFER PRETVARA SE U NAJVEĆI BIJEG U NOGOMETNOJ POVIJESTI Pregovori su pri kraju, megazvijezda se vraća u najdraži klub i to na staru plaću!

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 26. lipanj 2019. 14:21

Barcelona je postigla početni usmeni sporazum s brazilskim napadačem Neymarom prema kojem bi se on vratio u katalonski klub i potpisao ugovor na idućih pet sezona, tvrde novine Sport sa sjedištem u Barceloni.

Taj medij, ističući kako ima ekskluzivnu informaciju, napominje da je želja 27-godišnjeg igrača toliko snažna da je bez nećkanja prihvatio uvjete predsjednika Josepa Marije Bartomeua. Neymar, koji je igrao za Barcu od 2013. do 2017. godine, nije htio niti pregovarati s njime svjestan velikog napora kojeg bi uprava učinila otkupom njegova ugovora od PSG-a. Taj iznos nije određen, no PSG je prije dvije godine platio odštetnu klauzulu od 222 milijuna eura čime ga je uzeo Barceloni.

Neymar je od tada upisao 58 nastupa za francuskog prvaka te zabio 51 pogodak, no tijekom dviju sezona nije se s PSG-om približio europskom tronu. Trenutačno je ozlijeđen, a u posljednje vrijeme brojni mediji navode kako bi ga pariški klub mogao pustiti, što ne vrijedi i za drugog napadača, mladog Francuza Kyliana Mbappea.

Neymar
Reuters / Sergio Perez / REUTERS

Spuštanje plaće

Novine Sport pišu kako je malo vremena trebalo da Barcelona s Neymarom postigne sporazum. Brazilčeva spremnost da spusti plaću za polovicu bila je navodno ključna. On u PSG-u zarađuje 36,8 milijuna eura neto po sezoni, što je oko 100.000 eura dnevno. Drugi je najplaćeniji nogometaš svijeta nakon Barcina kapetana Lionela Messija. Vrati li se sada u Barcelonu, Neymar će zarađivati oko 24 milijuna eura neto, koliko je otprilike zarađivao prije nego je otišao u PSG.

Njegov prioritet u ovom trenutku nije novac nego sportski i osobni uspjeh, jer nije sretan u Parizu, tvrdi ovaj list. Navodno mu je jedina želja povratak na Camp Nou. Samo u slučaju da Bartomeu, s kojim je u lošim odnosima zbog načina odlaska u PSG, odustane od transfera razmislio bi o odlasku u Real Madrid.

Kraljevski klub mu je navodno nudio bolje financijske uvjete, no on bi se htio vratiti na mjesto gdje je doživio neke od najljepših trenutaka u karijeri, uključujući osvajanje Lige prvaka 2015. godine.

Barcelona mu je, pak, postavila uvjet da povuče sudsku tužbu protiv nje. Uprava mu je, naime, odbila isplatiti dogovoreni bonus (nagradu za tadašnje produženje ugovora) jer je nedugo nakon toga prešao u PSG plativši odštetnu klauzulu. Neymarov otac i dalje traži obećanih 26 milijuna eura na temelju produženja sinovljeva ugovora s Barcom, bez obzira što je nedugo nakon toga otišao u Pariz. Predmet je završio na sudu. Neymar je, tvrdi Sport, sada pristao na povlačenje tužbe u sklopu povratka u klub. Njegov otac, ujedno i njegov zastupnik, primio je, pak, 50 milijuna eura nakon transfera u Paris SG.

screenshot

Na pet godina

Barcelona namjerava s Neymarom potpisati ugovor na pet sezona, do njegove 32 godine, kako bi što bolje vratila uloženu investiciju. Ovaj usmeni dogovor “divovski je korak u pregovorima” o njegovom dovođenju, piše Sport. No, ostaje još najkompliciraniji dio, sporazum Barcelone i PSG-a, dodaje. Odnose dvaju klubova narušio je upravo Neymarov transfer tog ljeta 2017. godine.

Komplicirani razgovori

Novine Marca, sa sjedištem u Madridu, također pišu kako Neymar želi napustiti Paris SG, te da španjolski i francuski prvak razgovaraju oko njegovog prelaska, ali da još ništa nisu dogovorili. Ti bi razgovori mogli potrajati, te se pretvoriti u sapunicu ovog ljeta.

Želim uspjeti u Barceloni, ali ne znam što će biti

Još jedna ‘vruća tema’ što se tiče igračkog kadra Barcelone je Philippe Coutinho. Brazilski reprezentativac, koji je trenutačno sa Selecaom na Copa America, nije opravdao očekivanja nakon skupo plaćenog (145 milijuna eura) transfera iz Liverpoola početkom 2018. godine.

BARCELONA, SPAIN - APRIL 21:  Philippe Coutinho of FC Barcelona scores a disallowed goal under a challenge from Sevilla FC players during the Spanish Copa del Rey Final match between Barcelona and Sevilla at Wanda Metropolitano stadium on April 21, 2018 in Barcelona, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

Coutinho je do sada za Katalonce skupio 76 nastupa (21 pogodak, 11 asistencija), ali opći je dojam da nema utjecaj na Barceloninu igru kakav se očekivao. Stoga već neko vrijeme traju špekulacije da bi u dogledno vrijeme mogao napustiti Camp Nou, a on o tome kaže:

- Imam ugovor s Barcelonom, moja je želja uspjeti u tom klubu, ali ne znam što će se dogoditi u budućnosti.

Linker
26. travanj 2024 15:41