Getty
MJESEC DANA LUDILA

OVO JE ŠEST TRANSFERA KOJI ĆE PROMIJENITI NOGOMETNU KARTU EUROPE Rekordni transfer pitanje je dana, stvara se i najjači napad u povijesti...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. srpanj 2019. 11:09

Tri megatransfera i nastavak trenda inflatornih cijena, simpatično igranje izlaznim klauzulama te nimalo simpatične ucjene čine sukus prvih mjesec dana ‘mercata’.

Šoping sezonu otvorio je Eden Hazard, a u zvijezde srpnja izrasli su Joao Felix i Antoine Griezmann, napadači koji su se zavrtjeli u Atleticovoj orbiti. 19-godišnji Portugalac je nakon prve ozbiljne seniorske sezone dogurao do transfera vrijednog 126 milijuna eura, od njega Diego Simeone očekuje da zakrpa rupu u rosteru i na dušama ‘colchonerosa’ nastalu Griezmannovim bijegom u Barcelonu. Govorimo o pravom krateru jer Griezmann je tijekom pet madridskih godina u crveno-bijelom dresu upisao 133 gola (u 257 nastupa).

Ne moramo se micati s Wande Metropolitano niti kada govorimo o inflatornim cijenama. Prva sezona na velikoj mapi donijela je Rodriju transfer u Man City vrijedan 70 milijuna eura. Nešto slično za nešto manje novca dogodilo se Aaronu Wan-Bissaki čime je zacementiran otprije utvrđeni standard - nema spuštanja cijene ispod 50 milijuna ‘nečega’ kada ti na vrata zakucaju United, City, Real ili Barcelona.

Ako su prvi dio transfernog ljeta obilježile visoke temperature, u drugoj polovici slobodno očekujte ključanje. Postoji, naime, barem šest zagonetki zapetljanih u ozbiljan galimatijas, a u raspetljavanju ove priče lako bi mogli padati novi rekordi. Donosimo ih redom...

BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 11: Neymar of Paris Saint-Germain reacts during the UEFA Champions League Group C match between Red Star Belgrade and Paris Saint-Germain at Rajko Mitic Stadium on December 11, 2018 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images

1. Neymar

Neymar ismijava PSG, a licitacija traje

Poštujući dobre nonšalantne običaje brazilskih zvijezda poput Romarija ili Ronaldinha, 27-godišnjak je tjedan dana zakasnio na pripreme. U domovini je igrao revijalne utakmice na plaži i u intervjuima testirao strpljenje poslodavca prije nego što je u ponedjeljak napokon sletio u Pariz. Neymar već dugo traži izlaznu strategiju s Parka prinčeva, nije sretan u PSG-u. Monotoni Le Championnat nije ni sjena glamurozne La Lige, u usporedbi s Barcelonom njegov je današnji klub ipak samo plastična igračka, ali igračka u rukama beskrajno bogatih šeika. A oni zasad nemaju razumijevanja za Brazilčeve mušice i spremni su tjerati inat pozivajući se na poštivanje ugovora koji traje do 2022. godine.

Barça želi Neymara, u navijačkom sjećanju još je živa slika MSN trojca koji je ‘blaugranu’ odveo do Lige prvaka 2015. godine, ali ne može iskeširati 200 ili više milijuna eura otkupnine. Traži se, dakle, prikladan aranžman, licitacija je otvorena ponudom trampe: Coutinho i Dembele obloženi sa 40 milijuna eura u zamjenu za Neymara. PSG je odbio prvu ponudu, ali nema dvojbe da će Barcelona ponovno zakucati na vrata Nassera Al-Khelaifija.

Soccer Football - Copa America Brazil 2019 - Group A - Brazil v Bolivia - Morumbi Stadium, Sao Paulo, Brazil - June 14, 2019   Brazil's Philippe Coutinho celebrates scoring their first goal   REUTERS/Amanda Perobelli
REUTERS/Amanda Perobelli / REUTERS
Coutinho

2. Coutinho

Većina fanova Redsa oprostila mu odlazak

Za takav razvoj događaja otvoreno navija Philippe Coutinho, Neymarov suigrač iz reprezentacije koji u proteklih godinu i pol dana nije opravdao investiciju niti pronašao zajedničku frekvenciju s Messijem i društvom. U prvoj polusezoni Coutinho je obećavao (8 golova u 18 prvenstvenih nastupa), ali se u protekloj kampanji potpuno izgubio (5 golova u 22 ligaška nastupa) i navukao na sebe gnjev tribina. On je jedan od rijetkih igrača za kojeg Camp Nou nema popusta, navijači mu uglavnom zvižde i guraju ga prema izlazu.

Coutinho je Neymarov vršnjak i profilni dvojnik. Trampa s PSG-om imala bi smisla, ali nogometaš intimno više navija za opciju povratka na Anfield o čemu se stidljivo šuškalo proteklih dana. Njegov agent Kia Joorabchian poručuje Kloppu da njegov klijent s puno strasti prati nastupe ‘redsa’ i usput ga požuruje uvođenjem novog momenta u priču.

“Manchester United? Veliki klub prema kojem imamo golem respekt, ali bilo bi to ekstremno teško jer Philippe je vezan za Liverpool”, kaže Joorabchian.

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 12: Paul Pogba of Manchester United looks dejected following his side's defeat during the Premier League match between Manchester United and Cardiff City at Old Trafford on May 12, 2019 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images
Pogled prema Madridu? Paul Pogba

3. Pogba

Jedina neispunjena želja Zinedinea Zidanea

Zinedine Zidane ne krije da do kraja prijelaznog roka želi samo jednog igrača. Paul Pogba je kalibar koji mu nedostaje da ponovno napadne trofeje. Znalce u veznom redu pronašao je u Modriću i Kroosu, stijenu ima u Casemiru, ali treba mu ofenzivac koji nastupa iz pozadine i donosi petnaestak golova po sezoni.

Pogba navija za transfer u Madrid. Njegov kontroverzni agent Mino Raiola objavio je da je igrač potrošio motive na Old Traffordu i da želi novi izazov, ali Manchester United zasad ne pokazuje razumijevanje za ovakve hirove. Dobra vijest za Real u ovoj priči jest da vrata ‘kazališta snova’ ostaju otvorena do 8. kolovoza kada počinje nova premierligaška sezona. Dakle, dovoljno je vremena za finiširanje posla. Loša vijest kaže da je Man United imun na pokušaje Perezova šarmiranja. Na Pogbi želi debelo zaraditi i procjenjuje ga na barem 200 milijuna eura.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Wales - Groupama Arena, Budapest, Hungary - June 11, 2019  Wales' Gareth Bale reacts during the match   REUTERS/Lisi Niesner
REUTERS/Lisi Niesner

4. Bale

Je li mu važnija visoka plaća ili igrati nogomet

Poput Coutinha, Gareth Bale navija za prethodni transfer jer bi tako lakše našao izlaz iz Zidaneova mračnog podruma. Velšanin se s ‘poker face’ grimasom priključio Realovim pripremama. On, kao, kulerski čeka da mu Real ponudi elegantnu odstupnicu (čitaj: unosnu otpremninu), ali s navršenih 30 godina jasno je da je životno zainteresiran igrati jer u suprotnom bi mogao nestati s radara.

S ‘kraljevskim klubom’ veže ga ugovor do 2022. godine težak 17 milijuna eura godišnje. U nekoj varijanti Bale bi mogao biti dio paketa ‘igrač plus novac u zamjenu za Pogbu’, iako izglednijom djeluje opcija povratka na White Hart Lane. Tottenham je spreman riskirati s ponudom od 60 milijuna eura, ali pod uvjetom da igrač pristane na osjetno sniženje plaće.

PARIS, FRANCE - MARCH 06:  Romelu Lukaku of Manchester United goes past Gianluigi Buffon of PSG to score his sides first goal during the UEFA Champions League Round of 16 Second Leg match between Paris Saint-Germain and Manchester United at Parc des Princes on March 06, 2019 in Paris, . (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images

5. Lukaku

Cjenkanju Intera i Uniteda nema kraja

Situacija je kristalno jasna: sve tri involvirane strane vrlo su zagrijane za posao. Romelu Lukaku traži izlaz s Old Trafforda jer osjeća da ne kotira najbolje u Solskjaerovim planovima, Manchester United spreman je prodati, a Antonio Conte odlučan je platiti robusnog napadača kojeg je svojedobno htio dovesti u Chelsea. Problem je, naravno, cijena. Dok ‘crveni vragovi’ igrača procjenjuju na 79 milijuna funta, ‘nerazzurri’ (ionako u škarama financijskog fair-playa) mogu dobaciti samo do 60 milijuna funta i to u tri godišnje rate.

PARMA, ITALY - FEBRUARY 09:  Mauro Icardi of FC Internazionale reacts during the Serie A match between Parma Calcio and FC Internazionale at Stadio Ennio Tardini on February 10, 2019 in Parma, Italy.  (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Alessandro Sabattini/Getty Images

6. Icardi

Conte ga potjerao kako bi dobio Lukakua

Lukakua bi iz pat pozicije prema sretnom raspletu mogao pogurati Mauro Icardi. Ekscentrični Argentinac nije u Conteovim planovima, s priprema u Luganu trener ga je vratio u Milano i poručio mu da ga neće voditi na azijsku turneju.

JL

“Baš me briga, sjedit ću na klupi i dvije godine ubirati plaću”, poručuje napadač čiju vrijednost Transfermarkt utvrđuje na 80 milijuna eura. Icardijev transfer oslobodio bi novac za kupovinu Lukakua, ali pitanje je ima li raspoloženih za kockanje s nepredvidljivim nogometašem s kojim u paketu dobivate i tempiranu bombu, ‘ribu zvanu Wanda’...

Linker
26. travanj 2024 11:54