Boris Kovacev / CROPIX
ODLAZAK U ENGLESKU

POGLEDAJTE KOLIKO ĆE ZAPRAVO MILIJUNA UZETI DINAMO Otkrivamo zašto je mladi veznjak odbio Bilića i inzistirao na odlasku čim je vidio ovu ponudu!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. srpanj 2019. 20:06

Ivan Šunjić (22) odlazi u Birmingham City! Dok se pričalo i pisalo o Daniju Olmu i Dominiku Livakoviću, Dinamo je prihvatio ponudu Birmingham Cityja od osam milijuna eura za Ivana Šunjića i dojučerašnji mladi reprezentativac odlazi na Otok, u drugu ligu, u Championships. Imao je Šunjić i ponude Aston Ville i West Bromwich Albiona našeg Slavena Bilića, ali se na koncu priča ovako rasplela.

Dinamo je i u ovom slučaju napravio odličan posao jer ugovor s Englezima uključivat će eventualnih tri milijuna eura raznih bonusa (recimo 1,5 milijuna ako se Birmingham plasira u Premiership) te čak 30 posto od sljedećega Šunjićeva transfera. Također saznajemo da će Šunjić biti najplaćeniji igrač Birmingham Cityja!

E sad, koliko će Šunjićev odlazak oslabiti Bjeličinu momčad koja juriša na Ligu prvaka? Bjelica na poziciji defenzivnog veznog ima Arijana Ademija, Nikolu Moru i 20-godišnjega Marka Gjiru, donedavno člana druge momčadi Dinama koji je već ubilježio i dva službena nastupa za prvu. Kad smo već kod Gjire, upravo je on povezan sa Šunjićevim odlaskom. Naime, kad su na posudbu otišli Ćuže i Đurasek, pitali smo Bjelicu hoće li na posudbu i Gjira, a on je odgovorio da ta odluka još nije donesena. Očito se već tada znalo da bi Šunjić mogao biti transferiran.

Ivan Šunjić odlazi iz Dinama s 44 nastupa i dva postignuta pogotka. Danas poslijepodne otputovao je na Otok. Prvo, naravno, obvezatni liječnički pregled, a onda potpisivanje ugovora za Birmingham City, ugledan engleski klub koji je osnovan 1875. godine, a trener mu je Španjolac Pep Clotet.

Put Ivana Šunjića u Dinamu bio je vrlo zanimljiv. Momak je 1996. godište, dvije godine stariji od, primjerice, Sose, Brekala ili Mora, a godinu dana od Benkovića ili Ćorića. Od svih nabrojenih samo je Moro ostao u plavom domu. Šunjić je debitirao za Modre još 2014. u Puli, nakon toga je otišao u drugu momčad Dinama, a nakon pola godine u Lokomotivu. U Lokosima je počeo njegov uzlet, veliki napredak. Sazrio je i stasao igrajući prvoligaški nogomet, ali u Dinamu su iz nekog razloga ipak čekali s njegovim povratkom. Malo je nedostajalo da se uopće ne vrati.

Prije više od dvije godine, Šunjić je već bio na pragu odlaska u Club Brugge. Sve je, praktički, bilo dogovoreno. Ivan je već bio u Bruggeu i upoznavao grad, no onda je stigao nagli preokret. Dobio je poziv za reprezentaciju na turneji za utakmicu s Meksikom u svibnju 2017., odigrao je jako dobro. Čelni ljudi Modrih promijenili su mišljenje o transferu. Istina i tada su držali da još nije igrač za Dinamo, vraćao se Ademi, stigao je Doumbia, tu su bili Moro i Gojak. Međutim, zaključili su da bi im u budućnosti mogao zatrebati, zamolili ga da ne ide u Brugge i ostane još sezonu u Lokomotivi te da će najkasnije idućeg ljeta, 2018., doći u Dinamo. Tako se i zbilo…

Prošle, nevjerojatno uspješne sezone bio je sjajan, postigao je pogodak protiv Fenerbahčea, a u uzvratnoj utakmici protiv Viktorije Plzen bio je iznenađenje Nenada Bjelice u početnoj postavi s Arijanom Ademijem, odradio je to bez greške. Protiv Benfice je u Maksimiru slomio sve napadačke ideje Portugalaca, dominirao je na travnjaku. Žuti karton koji je dobio u 83. minuti eliminirao ga je za uzvrat, a to je, pokazalo se, bio ozbiljan hendikep za Dinamo. Šunjić je jedan od onih igrača koji je zapravo bio neka vrsta simbola Bjeličine momčadi, simbol borbenosti i jedinstva. Kad bi zapelo ili zaškripilo, kad god bi netko neoprezno izgubio loptu, Šunjić je bio tu. Njegovi pametni prekršaj na centru u bezopasnoj zoni postali su mu trade mark. Ima nevjerojatnu moć ponavljanja, poput stroja. Istrčava, zatvara, pokriva, uklizava, ponavlja…

Dakle, od igrača za kojeg u Maksimiru nisu znali što s njim, Šunjić je napravio sjajan transfer. Iz današnje perspektive Šunjiću je srećom propao transfer u Brugge, našao se u rotaciji s Lokomotivom, gdje je strelovito iskočio i postao ključni igrač. Kasnije je sve nadogradio u plavom domu.
Postao je jedan od ključnih igrača u maksimirskoj svlačionici na kojeg je Bjelica uvijek mogao računati, baš u svakom trenutku i za svaki zadatak.

Šunjić je igrao dobar i jednostavan nogomet pa je prostor za greške srezao na minimum. Ono što na koncu treba posebno naglasiti, Šunjić je onog trenutka kad je vidio ponudu želio otići iz Dinama! Sasvim jasno, htio je osigurati egzistenciju. Zato mu u Maksimiru nisu radili probleme. Imati nezadovoljnog igrača u svlačionici nema smisla. S druge strane zarada je odlična, a posebno bode u oko onaj postotak od 30 posto od budućeg transfera. Tu maksimirski klub može zaraditi zaista golemi iznos koji će se nalijepiti na ovih osam milijuna eura i moguće bonuse od tri milijuna eura.

Linker
27. travanj 2024 06:50