Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
ROŠADE U SPLITU

TOTALNA REKONSTRUKCIJA NA POLJUDU! DVOJAC JE VEĆ NA IZLAZNIM VRATIMA Split bi mogao napustiti i kapetan, a u jednom dijelu Hajduk ima ogroman problem

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. prosinac 2019. 19:36

Na Poljudu se sprema nova rekonstrukcija, ali još uvijek se ne zna tko će s Mariom Stanićem i Ivanom Kepčijom obaviti redizajn momčadi. Dok se Stanić nije prihvatio posla na Poljudu, rekonstrukciju su počeli slagati predsjednik Brbić, trener Burić i šef Akademije Boro Primorac. Od ponedjeljka je Stanić prvi po ovlastima, ali i obvezama. Bez obzira tko naslijedi Burića, čekat će ga silne obveze i momčad koju treba ozbiljno rekonstruirati ako se želi napraviti iskorak u igri i zadržati rezultat na proljeće.

Jasno je što se sprema u startu, Hamza i Svatok su prvi na “izlaznoj rampi”, za obojicu već postoje novi klubovi i bilo bi veliko iznenađenje da proljeće odrade u Hajduku. Hamzi ugovor istječe u ljeto sljedeće godine, a Svatoku u lipnju 2022., međutim oba internacionalca već se pakiraju... Hamzu već dulje vrijeme traži Carrillo u MOL Vidiju, problem je za sada veliko potraživanje gambijskog reprezentativca koji u Mađarskoj želi ugovor dvostruko skuplji od onog kojeg ima u Hajduku (180.000 eura po sezoni). Svatoka pod svoje skute želi vratiti njegov matični klub Dnjipro-1.

Na izlaznim vratima

ODLAZE - Hamza, Svatok

MOGUĆI TRANSFERI - Juranović, Caktaš

ISPOD OČEKIVANJA - Eduok, Jakoliš, Delić

ISTEK UGOVORA U LJETO 2020. - Jradi, Bašić, Blažević, Vučur; Bradarić (posudba)

Najbolje je to rješenje za obje strane, tim više što bi Hajduk trebao vratiti barem dio uloženog u dovođenje Svatoka. Od siječnja je u Hajduku, nije se naigrao i nije Svatok u projekciji splitskog kluba. Nije se Ukrajinac snašao u Hajduku i ako Dnjipro-1 plati u rasponu od 200.000 do 300.000 eura, Svatok sigurno odlazi. Razgovarat će se još o odšteti u oba slučaja, ali Svatok i Hamza nisu sudjelovali ni u zadnjoj utakmici na Poljudu protiv Istre, premda nisu imali ni kartona ni ozljeda.

Financijski uteg

Hamza, Svatok i tko još? Pokušat će se prodavati, ovisno o ponudama. Dakle, prodavati, a ne nuditi. Kapetan Juranović igra šestu sezonu HNL-a. Počeo je u proljeće 2015., došao je do statusa reprezentativca i i ove zime će sigurno čekati priliku za inozemstvo s navršene 24 godine. Ali, prodaja Juranovića teško će doseći iznos sa šest nula, zato ne pričamo o milijunima. Shodno tome osluškivat će se eho tržišta. Hajduk nestrpljivo čeka hoće li se javiti zainteresirani klub kojem se dopada igra Mije Caktaša, prošlogodišnjeg golgetera lige. Nije sporno da je Caktaš potreban momčadi, ali koliko je igrački bitan, toliko je i financijski uteg za aktualni Hajduk.

Napadači razočarali

Prodaje Juranovića i Caktaša predstavljale bi financijski poticaj klubu, ali trebat će novca i za moguće otpuste. Jer napadači su se pokazali kao najveći problem. Redizajn je nužan primarno u napadu gdje je Eduok definitivno najveće razočaranje jeseni. Najavljen kao pojačanje, glavni čovjek u špici, a shodno tome je i plaćen u najvišem klupskom rangu (500.000 eura plus bonusi). Od početka kolovoza zabio je dva pogotka, ukupno pet u prvenstvenih 15 nastupa. Nisu mu čak brojke loše, koliko 25-godišnji Nigerijac ostavlja vrlo skroman dojam. Nikako da nas uvjeri kako je igrač za Hajduk, a kamoli da je blizu pojačanja. Njegova alternacija, mladi reprezentativac, Marin Jakoliš ostao je bez pogotka u osam nastupa i 308 odigranih minuta. Obojica su trebala biti dugoročna rješenja, ali nisu potvrdili očekivanja. Eduok, Jakoliš, zatim i Delić. Burićev nasljednik ne može prihvatiti takav luksuz čekanja da netko iz terceta proradi. Trebat će mu novi napadač na kojeg će se moći osloniti.

Dvojica odlaze, za dvojicu postoji vjerovanje u transfer, dok se napadački tercet mora mijenjati s puno kvalitetnijima zamjenama. Uz to, ugovori na ljeto istječu Vučuru, Bašiću, Jradiju i Blaževiću, a posudba Bradariću. Nikome od četvorice s istekom nije ugovor produžen i za sada nema naznaka da će se tako nešto dogoditi. Jradi je najzanimljiviji iz kvarteta koji poslije Nove godine ulazi u zadnjih šest mjeseci obveze.

Potrebna četvorka

Zima nije vrijeme za veliki redizajn, ali morat će Bijeli dobro “pročešljati” momčad. Tijekom sezone raskinuli su s Dukom i Bulosem, što jasno govori da uvijek ima vremena i prostora za rastanak. Nije problem rastanak s igračima, već je problem kako pronaći “svježu krv”. Kako pronaći igrače koji će podići momčad, dati ekipi karakterni pečat. To je Stanićev zadatak. Riješit će se Hajduk viška napadača, neće produljiti ugovore onima na koje ne računa u sljedećoj sezoni, ali kako promijeniti DNK aktualnom kadru. Trebat će i znanja i novca da bi Hajduk spremio momčad za Europu. Dovesti jaču konkurenciju na obje bekovske pozicije, jednog veznjaka i barem jednog kvalitetnijeg napadača. Četiri igrača koji se nameću kao logičan zahtjev za jačeg, boljeg proljetnog Hajduka. Za koliko novca? To je zasad apsurdno pričati, međutim, ako Hajduk misli europski ozbiljno, onda je i logično pitanje što znači drugo mjesto i kvalifikacije Lige prvaka s ovakvim kadrom? Nema napretka bez ulaganja.

Linker
27. travanj 2024 07:21