Vojko Basic / CROPIX
I TUDORU ĆE TREBATI NOVA ŠPICA

OTVORIO DUŠU I ZAVAPIO: 'SAMO SAM HTIO NAPADAČA I DA ODRADIM PRIPREME...' Burić pripreme nije dočekao, a evo kakav je učinak svih ofenzivaca Bijelih

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 22. prosinac 2019. 22:44

Sad već bivši trener Hajduka Damir Burić, koji je Bijele ostavio na drugom mjestu na tablici u trenutku otkaza, na pretposljednjoj svojoj presici, u najavi susreta s Istrom 1961, kada je otvorio dušu, zavapio je i rekao: “Samo sam tražio napadača i da odradim pripreme...”

Burić nije dočekao pripreme, a uslijed kadrovskih promjena na Poljudu u trokutu predsjednik Marin Brbić - savjetnik Mario Stanić - sportski direktor Ivan Kepčija uručen mu je prekid suradnje te će momčad preuzeti Igor Tudor, čije se imenovanje očekuje početkom tjedna, jer nakon njegova formalnoga raskida s Udineseom, s kojim je bio do prekjučer vezan, prepreka više nema.

On je po svemu taj koji dolazi nakon dogovora sa Stanićem i Kepčijom, s kojima će slagati kadar za pripreme i odlazak u Tursku.

No što se tiče napadača, može se reći da ga Burić nije dobio, a sam je govorio da su oni koji su stigli više krila nego klasične špice koje će polušansu pretvoriti u pogodak. Unatoč tomu Burićev je Hajduk više od mjesec dana bio na prvom mjestu, a da je kojim slučajem imao više bodova s gostovanja, na kojima je upisao samo jednu pobjedu, vjerojatno bi ostao bliže Dinamu od sadašnjih 12 bodova razlike, no ostao je na poziciji koja vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, što je postavljeno kao klupski cilj, iz dva susreta s Dinamom uzeo četiri boda, imao niz od osam pobjeda na Poljudu, no i dvostruki poraz od Gorice u kratkom razmaku u Kupu i prvenstvu, što je stvorilo dodatni pritisak.

Zagreb, 221119. 
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 16.kolo, seniori, utakmica: GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji:   Damir Buric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

U par mu je navrata predsjednik Brbić davao podršku, jednom je to prije Osijeka bilo uvjetno, “pobijedi i ostaješ”, moglo se iščitati između redaka, no na kraju prvenstva, imenovanjem predsjednikova savjetnika, trener je smijenjen.

Liječenje Bulosa

Kada je Burić došao na klupu, samo dan prije otvaranja prvenstva s Istrom na Poljudu, taman je nekoliko dana prije stigao Samuel Eduok, koji je skautiran kao pojačanje još u vrijeme dok je kadrovsku križaljku s bivšim trenerom Sinišom Oreščaninom rješavao sportski direktor Saša Bjelanović, koji će isto pred kraj sezone zbog razmimoilaženja s Burićem otići iz kluba. U Burićevu mandatu stigao je Marin Jakoliš, kojega je Burić trenirao u Austriji, otišao je Adam Gyurcso na posudbu u Mađarsku jer ga novi strateg nije imao u svojoj viziji. Zadnjega dana prijelaznoga roka došao je Ivan Bulos, peruanski reprezentativac koji je u Hajduk došao “oživjeti” karijeru i koji jest klasični napadač, no on se na Poljudu više liječio nego što je mogao dati doprinosa pa je na kraju pod pritiskom i s njim pukla suradnja, dobio je raskid ugovora premda nije bio skup, međutim više ga se nije moglo čekati.

Robert Matić / hajduk.hr

Dakle, ni u ovom mandatu Burić nije imao klasičnog napadača po svom guštu. Kada je prvi put bio u Poljudu, Ohandza se mučio s ozljedama, a i ovaj se put donedavni trener Bijelih prilagođavao kadru koji je imao nastojeći izvući maksimum.

Solidni Dolček

Kakav je onda bio učinak onih koji su igrali na pozicijama napadača? Najbolji je klupski strijelac ove sezone Mijo Caktaš, vezni igrač koji je u Burićevoj formaciji igrao iza napadača, bilo da se koristio sustav 4-2-3-1 ili 4-3-1-2, što su bile najčešće impostacije. Caktaš je nastavio vrlo dobar golgeterski učinak s osam pogodaka na sličnoj poziciji na kojoj je u finišu prošle sezone kod Oreščanina trpao te postao prvi strijelac lige.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Ivan Dolcek i Matej Senic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Ivan Dolček zabio je prvi gol za Hajduk

Brazilac Jairo bio je najbliže vratima, bilo da je bio sam ili igrao u tandemu s Eduokom i Jradijem kada se igralo s dva napadača odnosno s podrškom s krila opet s Eduokom i Jradijem te povremeno Jakolišem i Dolčekom, koji je odigrao par dobrih utakmica na krilu, a ostatak mijenjao standardnoga Davida Čolinu na lijevom beku.

Hajdukovi ofenzivci u HNL-u ove sezone

Jairo

18 nastupa, 7 golova, 2 asistencije, 1579 minuta

Brazilac je iz napadačkog arsenala najviše zabio, premda je i on po vokaciji više krilo nego klasična špica, pozicija koju je najviše igrao.

Samuel Eduok

15 nastupa, 5 golova, 2 asistencije, 799 minuta

Statistički mu je učinak u odnosu na minutažu više nego dobar, no dojam je da je Nigerijac mogao kudikamo više dati.

Marin Jakoliš

10 nastupa, 0 golova, 1 asistencija, 308 minuta

Šibenčanin nije imao puno prilika, rijetko je bio starter, a iako je u U-21 reprezentaciji bio centralni, u Hajduku je više krilni napadač.

screenshot

Ivan Delić

7 nastupa, 0 golova, 0 asistencija, 61 minuta

U prvenstvu je jako malo igrao, tako da je teško bilo očekivati njegov statistički učinak - minute je dobivao na kapaljku.

Francesco Tahiraj

2 nastupa, 0 golova, 1 asistencija, 135 minuta

On je svojevremeno doveden iz slovenskog Aluminija kao golgeter koji može igrati na više pozicija, no ove polusezone odigrao je tek utakmicu i pol kao desni bek.

Adam Gyurcso

1 nastup, 1 asistencija, 65 minuta

Mađara Burić nije vidio u kombinacijama za ostanak na Poljudu, pa je otišao na posudbu u Puskas Akademiju, gdje je zabio deset golova.

Split, 070419.
Stadion u Poljudu.
Nogometna utakmice 1. HNL izmedju HNK Hajduk Split i NK Osijek.
Na fotografiji: Adam Gyurcso.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Ivan Bulos

bez nastupa

Dugo se čekalo na njegov oporavak, koji se nije dogodio, već je na kraju došlo do raskida ugovora; samo je jednom sjeo na klupu.

Bassel Jradi

18 nastupa, 1 gol, 4 asistencije, 1168 minuta

Većinu utakmica Libanonac je igrao na krilu ili naprijed, premda se vodi kao vezni, a postigao je važan gol u trijumfu nad Dinamom.

Ivan Dolček

9 nastupa, 1 gol, 0 asistencija, 735 minuta

U mladoj ga reprezentaciji vode kao krilnoga napadača, a na toj je poziciji i u Hajduku odigrao dva susreta te zabio gol u Varaždinu, a ostalo je igrao kao lijevi bek.

Linker
18. travanj 2024 14:13