Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
OVO BI MOGLA BITI NJEGOVA SEZONA

VEĆ POMALO ZABORAVLJENA NADA I BIVŠI ČLAN VATRENIH DOBIVA NOVU ŠANSU, SLAVNI TRENER GA NE PUŠTA IZ KLUBA! 'Trebam te, ostani ovdje, igrat ćeš!'

NOVA ŠANSA Hrvatski veznjak definitivno ostaje u Napoliju i treću sezonu, u kojoj bi konačno trebao zaigrati kako spada
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2018. 23:25

Nakon što je ostao bez mjesta u avionu za Rusiju, za Marka Roga nije se čulo. U Napoliju je pod Mauriziom Sarrijem u dvije sezone igrao mizernih 1211 minuta, raspoređenih u čak 56 utakmica, u takvim ulascima po sitno definitivno se nije mogao razmahati. Mnogi su konstatirali da mu je imperativ naći drugu sredinu jer 19. srpnja napunio je tek 23 godine i još se stigne etablirati na europskoj sceni, kao i zgrabiti jednu od ključnih uloga među Vatrenima. No, Marko Rog nije listao knjige o znamenitostima Londona i Firence, niti fanzin čudesnih navijača iz Dortmunda, iako ga je West Ham još na zimu silno htio, a ovog ljeta konkretne udice bacili su Fiorentina i Borussia, dovoljan mu je bio jedan razgovor da odagna sve dvojbe.

Pozorno se raspitao

Carlo Ancelotti, za kojeg se zna da cijeni hrvatske igrače i ima prijatelje u našoj zemlji, novi je trener Napolija. Jedna od prvih stvari koji je napravio kazao je Rogu: “Trebam te, ostani ovdje, igrat ćeš!” Ancelotti je stručnjak koji je s najvećim klubovima Italije, Španjolske, Engleske, Njemačke i Francuske postigao vrhunske rezultate, a sa 59 godina još je dovoljno mlad da se primi klupe svojeg petog kluba u Italiji i pokuša Napoli podignuti stepenicu više. Za što mu mnogi ovog časa neće dati velike šanse u konkurenciji s Juventusom, ali njega nikad ne treba podcijeniti. Prodali su Brazilca Jorginha u Chelsea i Rog je prihvatio Ancelottijev izazov.

Odustao je od traženja sreće na drugoj adresi, definitivno ostaje u Napoliju i treću sezonu u kojoj bi konačno trebao zaigrati kako spada, dobiti kontinuitet i zapravo u punini okusiti nogomet Serie A. Koja zna tko je Rog, ali ne zna kakav je doista igrač Rog. Ancelotti se sigurno pozorno raspitao prije nego je odlučio otvoriti mu prostor. Kompletno ozračje oko Hrvata u Napoliju se promijenilo. U dvije godine nije bilo šanse da njegova fotografija izađe na službenoj stranici kluba na nekoj od društvenih mreža, ovog ljeta naći ćete je svako malo. Već na pripremama vidi se razlika u tretmanu. U dvije laganije utakmice - danas imaju treću s Chievom - igrali su pomiješani sastavi, no ubrzo će se vidjeti je li Rog odmah starter u Ancelottijevim nacrtima.

Carlo Ancelotti
Boris Streubel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Carlo Ancelotti

Sjećanje na Španjolsku

Rog je u ljeto 2016. bio jedan od boljih aktera pobjede Vatrenih na Euru nad Španjolskom, tada aktualnim prvakom Europe, da bi krajem kolovoza odigrao znamenitu partiju za Dinamo protiv Hajduka u Splitu, kad je dva gola zabio i namještao, i razigravao. No, od te večeri rejting mu samo kopni. Ante Čačić mu je namjenjivao razne uloge u pravilu kad bi vodio na prijateljskim utakmicama ekipu bez većine startera, nerijetko i na boku, a Zlatko Dalić morao je sastaviti popis za Rusije bez njega jer jednostavno nije ga mogao ubaciti među 23, čak i da je to htio učiniti po varaždinskoj liniji. A zna se da Dalić uvijek odabire igrače za koje drži da su najbolji, ali i najpotrebniji momčadi.

Francesco Pecoraro/Getty Images
Getty Images

Rog je s novim trenerom na novom početku, no s daleko većim optimizmom. Na njegovu licu opet je opušteni smiješak, a zaigra li kako zna, Napoli će tek shvatiti koliko je propustio što ga je dvije godine držao na “dubokom zamrzavanju“. Najbitnije je - nije kasno.

Linker
20. travanj 2024 01:05