BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
Oživljavanje karijere

Bivši Vatreni sljedeće bi sezone mogao biti jedan od krucijalnih Dinamovih igrača! ‘Ovo je njegova želja‘

Povratnik je zadovoljan uzdizanjem pod trenerom Jakirovićem i odlučan je što dulje ostati u Maksimirskoj 128
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. travanj 2024. 21:14

Marko Rog (28) nakon povratka u Dinamo debitirao je u polufinalu Kupa na Poljudu protiv Hajduka. U igru je ušao u posljednjoj minuti utakmice umjesto Petra Sučića. U nedjelju je debitirao i u HNL-u, desetak minuta zaigrao je protiv Istre 1961 zamijenivši Brunu Petkovića.

Svojevrsno iznenađenje

U veljači ove godine Rog se nakon sedam i pol godina vratio u plavu svlačionicu. Stigao je na posudbu do kraja kalendarske godine. Onog trenutka, kad se ponovno pojavio u modrom klubu, mnogo se pisalo i pričalo o tome je li njegov dolazak samo marketinški potez Plavih jer bilo je znano da je imao ogromnih problema s ozljedama. Mnogi nisu vjerovali da će biti od velike pomoći Dinamu ove sezone u kojoj se plavi klub grčevito bori za obranu naslova prvaka, što je u konačnici i bilo logično razmišljanje i što bi u konačnici moglo biti točno jer sezona je pri kraju, a Rog još nije posve spreman participirati u punoj minutaži. Trener Sergej Jakirović mu je tek počeo davati minutažu na kapaljku, polako ga uvoditi u igru.

Ipak, po onome što saznajemo, do konca aktualnog prvenstva, a i u finalu Kupa protiv Rijeke, veznjak koji može igrati defenzivnog i ofenzivnog veznog dobivat će sve više prilika, pa bi na kraju moglo ispasti da će imati utjecaja na rasplet Dinamove sezone, da će nešto donijeti plavom klubu, makar se u to debelo sumnjalo. Zapravo, njegov povratak u modro jato najviše se povezivao kao odgovor Dinama na Hajdukovo angažiranje Josipa Brekala i Ivana Perišića te ono Rijekino Marka Pjace. Kao svojevrsno iskupljenje jer su u plavom domu propušteni navedeni Pjaca i Brekalo...

Definitivno, njegovo dovođenje ipak je bilo svojevrsno iznenađenje. Dovesti igrača nakon tri operacije koljena? Nogometaša koji nije bio spreman odmah se uključiti u treninge s momčadi i kojem se predviđalo da će moći zaigrati tek početkom travnja? Nije izgledalo kao potez koji zaslužuje pljesak. Kad je stigao u plavi klub, prvo je trenirao individualno, ali se s vremenom počeo priključivati treninzima momčadi. Uvijek u prvim dijelovima treninga, a kasnije se pridružio i kompletnom vježbanju.

Minutu po minutu

- Lijepo bi bilo prvu povratničku utakmicu za Dinamo odigrati na Poljudu. Daj Bože da se vratim na Poljudu, idemo po naslov.

Te je rečenice Rog kazao onoga dana kad je bio predstavljen u Dinamu. I želja mu se ispunila. Istina, nije zaigrao u prvenstvenoj utakmici kad su Modri dobili Majstora s mora 1:0, već u onoj drugoj za četiri dana, kad su istim rezultatom Plavi izbacili Splićane iz Kupa i plasirali se u finale. Bilo je sasvim jasno da Rog nije došao u Dinamo sjediti na klupi. Došao je igrati, imati ulogu u momčadi. Malo po malo, minutu po minutu...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Kad je ulazio u igru protiv Hajduka i Istre 1961, navirala su neka sjećanja iz dana kad je u prvom mandatu bio u plavom dresu. U Maksimir je došao u ljeto 2015. nakon što je u dresu Splita zaigrao protiv Dinama u finalu Kupa. Plavi su tada slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Za Split je tada branio sadašnji maksimirski vratar Danijel Zagorac, koji je ujedno bio i kapetan momčadi. Godinu kasnije upravo je Rog svojim dalekometnim udarcem povukao Dinamo ka pokalu pobjednika Kupa zabivši odlučujući gol u pobjedi protiv Slavena Belupa u Osijeku s 2:1. Rog je odigrao samo jednu punu sezonu za Dinamo, pritom postigao važan pogodak u 3. pretkolu Lige prvaka ujesen 2015. u gostima protiv norveškog Moldea za vodstvo s 3:0 u utakmici koja je na kraju završena s 3:3, što je Dinamu ipak bilo dovoljno za plasman dalje. U nastavku puta je i izborio ulazak u grupnu fazu, gdje je Dinamo upisao i nezaboravnu pobjedu protiv Arsenala s 2:1.

Oživljavanje karijere

Sjećamo se i kako je razmontirao Hajduk na Poljudu u onoj pobjedi od 4:0, pri čemu je svoj drugi gol na utakmici zabio tako što je iz slobodnog udarca s 25 metara, malo iskosa s lijeve strane, lansirao loptu u suprotne rašlje. Sudjelovao je u pobjedi protiv Salzburga u gostima s 2:1 u produžetku u uzvratu play-offa Lige prvaka. U prvoj je, zagrebačkoj utakmici, upravo on izborio i realizirao jedanaesterac za 1:1....

I da, to svakako ne treba smetnuti s uma, kad mu se pojavila opcija odlaska u Napoli, nije inzistirao na odlasku, nego je tražio da ostane do kraja kvalifikacija za Ligu prvaka. Sad je priča opet slična. Naime, naši izvori kažu da Rog želi ostati u Dinamo do ljeta 2025. godine, iako mu posudba ima rok trajanja do kraja ove godine! Naime, Modri su ga posudili na godinu dana, a pravila ne dozvoljavaju da posudba bude duža. No, Rog bi, kad istekne, htio još ostati u plavom domu do kraja iduće sezone, pa da se onda vidi hoće li ga možda Dinamo otkupiti ili što će se već događati...

Da, nastavak i oživljavanje karijere bivši hrvatski reprezentativac vidi u Dinamu, a njegov pravi doprinos moći će se vidjeti tek početkom iduće sezone kad prođe ljetne pripreme. Rog je odličan igrač, može igrati sve pozicije u veznoj liniji i sljedeće sezone mogao bi biti jedan od krucijalnih igrača ZG-kluba. A možda već i do kraja ove može itekako pomoći u Dinamovoj utrci za duplom krunom. Ili, kako nam kažu iz Maksimira:
- Bit će Rog k’o Bog!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 15:39