Haaland
 Reuters/John Sibley / JOHN SIBLEY Action Images via Reuters
PAKLENI NAPADAČ

VELIKI POSAO DEČKA KOJI JE PREOKRENUO NOGOMETNI SVIJET NAOPAČKE 'Želim osjetiti tu nevjerojatnu atmosferu i igrati pred 80.000 ljudi'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 30. prosinac 2019. 11:58

Jučer je Borussia Dortmund napravila možda najznačajniji transfer u posljednjih 10-ak godina. Naime, crno-žuti su u svoje redove doveli norvešku senzaciju Erlinga Brauta Haalanda (19), dečka koji je ove jeseni preokrenuo nogometni svijet naopačke te skrenuo pozornost svih nogometnih velikana na sebe.

Haaland je odigrao 22 službene utakmice za RB Salzburg postigavši 28 pogodaka u svima natjecanjima. Posebno je briljirao u Ligi prvaka, zabio je osam pogodaka u skupini.

- Unatoč ponudama velikih klubova iz cijele Europe, Haaland je odlučio je doći k nama nakon što smo mu prezentirali naše sportske ciljeve i perspektivu. Naša odlučnost je presudila - ponosno je objavio Hans Joachim Watzke, izvršni predsjednik Borussije, koja je s Haalandom potpisala ugovor do 2024.

Soccer Football - Champions League - Group E - FC Salzburg v Liverpool - Red Bull Arena Salzburg, Salzburg, Austria - December 10, 2019  FC Salzburg's Erling Braut Haaland reacts  Action Images via Reuters/John Sibley
JOHN SIBLEY Action Images via Reuters

Jaka konkurencija

Konkurencija crno-žutima bila je velika, posljednjih dana se kroz medije provlačila priča kako se igrač odlučio za odlazak u Juventus, neki su ga povezivali s Manchester Unitedom, a mnogi su mislili da bi RB Leipzig mogao biti u prednosti zbog jakih veza s klubom iz Salzburga. Očito je da su čelnici kluba s Westfalena odradili sjajan posao u tišini, te su doveli 19-godišnjeg napadača i tako poslali jasnu poruku svima u Bundesligi, ali i ostalima u Europi.

- Svi se veselimo što nam je došao ambiciozan, atletski moćan napadač sa sjajnim osjećajem za pogodak i impresivnom brzinom. U Dortmundu će napraviti iskorak, jer nemojmo zaboraviti, tek mu je 19 godina i ima puno prostora za napredak - rekao je Michael Zorc, sportski direktor Borussije.

Da je bundesligaš napravio odličan posao svjedoči činjenica kako su otkupili njegov ugovor od austrijskog prvaka za samo 20 milijuna eura, zahvaljujući izlaznoj klauzuli. Očito ni u RB Salzburgu nisu mogli predvidjeti njegovu jesensku eksploziju, početkom ove godine po Transfermarktu je vrijedio tek 5 milijuna eura, a nedavno mu je taj poznati portal cijenu podignuo na 45 milijuna, čime je treći najvredniji igrač rođen 2000. godine iza budućeg mu suigrača Jadona Sancha, te Realova Viniciusa.

NAPLES, ITALY - NOVEMBER 05: Erling Braut Haaland of RB Salzburg celebrates after scoring the 0-1 goal during the UEFA Champions League group E match between SSC Napoli and RB Salzburg at Stadio San Paolo on November 05, 2019 in Naples, Italy. (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images

Jasna namjera

Jasna je bila Borussijina namjera, najveći problem Lucien Favre ima baš u napadu. Paco Alcacer je izvan forme i često ozlijeđen, pa je švicarski stručnjak primoran igrati s Reusom ili Götzeom kao središnjim napadačem. Bilo je jasno da će Borussia pokušati dovesti jednog pravog napadača ove zime, jedno vrijeme spominjalo se ime Marija Mandžukića, ali u Dortmundu su procijenili da trebaju ipak dugoročnije rješenje, pa su krenuli u akciju dovođenja mladog norveškog napadača, prvog kojem je uspjelo zabiti pogodak u prvih pet utakmica Lige prvaka u kojima je nastupao. Upornost se isplatila, dogovor je očito postignut netom prije Božića, tada je naime, Haaland s obitelji posjetio Dortmund.

- Moj dolazak u Salzburg bila je najbolja odluka u životu do sada. U proteklih godinu dana puno se toga zbilo u mom životu, teško je povjerovati da je to moguće. Klub mi je omogućio razvoj u savršenom okruženju. Sada moj put ide dalje, u intezivnim razgovorima s Watzkeom, Zorcom i Favreom brzo sam shvatio da želim nastaviti karijeru u Borussiji. Želim osjetiti tu nevjerojatnu atmosferu i igrati pred 80.000 ljudi, već sam uzbuđen zbog toga - rekao je Haaland, koji će se 3. siječnja pridružiti Borussiji.

Linker
25. travanj 2024 19:30