Dinamo slavlje
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
ODBIO PRAVO BOGATSTVO

VELIKI TRANSFER JE PROPAO, I TO SU NAJBOLJE VIJESTI ZA DINAMO Kapetan definitivno odbio najbogatiju ponudu u karijeri, Slaven Bilić našao 'spasitelja'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. siječanj 2019. 09:17

Ako smo dobro izračunali, Arijan Ademi u subotu će krenuti na svoje 13. pripreme s Dinamom. Starosjedilac, kapetan, jedan od najiskusnijih, ali i jedan od onih koje se najčešće spominje u kontekstu mogućeg transfera ove zime. Konkretno, nema novosti, kao što je jučer rekao i Nenad Bjelica, no nije tajna da je kvartet Ademi - Olmo - Gojak - Livaković prvi na listi onih koji bi mogli otići iz Maksimira. Hoće li dakle Modri u siječnju ostati bez kapetana Ademija ili će on ipak momčad predvoditi i u Plzenu, u prvoj proljetnoj europskoj utakmici nakon 49 godina?

Autoritet na terenu

Ljetos je Ademi bio blizu odlaska u francuski Lille. Blizu utoliko što su Francuzi bili uporni, stalno dizali ponudu i testirali Dinamovu odlučnost, zadnji dan tog prijelaznog roka stigla je u Maksimir i ponuda od oko 6,5 milijuna eura, no i to su Modri odbili. Vodili su se logikom da im je Ademi nužan za europski iskorak, uostalom, Young Boysi su u Maksimiru prelomili utakmicu, ispalo je tako, kad je on zbog ozljede izišao iz igre.

Spuštena je tada Ademiju rampa uz zaključak - nazimu ćemo opet otvoriti tu temu. U međuvremenu je kapetan Ademi odvukao Dinamo do tog povijesnog europskog uspjeha, a istovremeno su uz njega stasali mladići poput Šunjića i Gojaka, vratio se Moro, i oni su pokazali da se na njih može ozbiljno računati u budućnosti. Naravno, Ademijevo iskustvo, srčanost i autoritet na terenu nije lako nadomjestiti, no isto je tako jasno da je nakon odlične 2018, u kojoj se potpuno vratio poslije dvogodišnjeg izbivanja, kapetanov transfer logičan ishod.

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - Fenerbahce v GNK Dinamo Zagreb - Sukru Saracoglu Stadium, Istanbul, Turkey - November 29, 2018  Dinamo Zagreb's Arijan Ademi in action with Fenerbahce's Michael Frey   REUTERS/Osman Orsal
REUTERS/Osman Orsal / REUTERS
Ademi

Ademi će naljeto napuniti 28 godina, dobre su to nogometne godine, ali i vrlo često zadnje u kojima se dobiva prilika za ozbiljan iskorak u neku od najjačih europskih liga. Opet, nisu to ni godine za odlazak u nogometnu “egzotiku”, u lige gdje se mogu uzeti milijuni, ali u kojima karijera igrački trpi. Iz tog je razloga Arijan Ademi odbio odlazak u Saudijsku Arabiju, u Al Ittihad, gdje ga je želio Slaven Bilić.

Nije još Ademi prekrižio “ozbiljan nogomet”, a s te, nogometne strane sad se vidi i ispravnost odluke. Naime, Al Ittihad, premda arapski velikan, trenutno je u teškoj borbi za ostanak, pitanje je hoće li dohvatiti slamku spasa, Slaven Bilić zasad nije uspio donijeti rezultatski pomak. U igračkom smislu pomak u svojoj karijeri tim transferom sigurno ne bi napravio ni Arijan Ademi.

Inače, nakon što su Ademi i Dinamo odbili Bilića, bivši hrvatski izbornik prvog je dana 2019. službeno doveo Sekoua Sanoga. Poznato? On je zadnji vezni Young Boysa, igrao je u obje utakmice protiv Dinama u pretkolu Lige prvaka, hrvao se na sredini baš s Ademijem. Sanogo je dvije godine stariji od Ademija, u svibnju će napuniti 30 godina i njemu je odlazak u Saudijsku Arabiju ipak manje problematična odluka. Al Ittihad je za njega Švicarcima platio čak sedam milijuna eura.

Za Ademija se spominjala manja odšteta, no kako god, ta je priča vjerojatno zaključena, Sanogov je dolazak očit dokaz da Ademi neće kod Slavena Bilića. Koji, zanimljivo, u sredini terena ima i Brazilca Jonasa, on je, sjećate se, stigao u Dinamo upravo kao zamjena za suspendiranog Ademija, ali u Maksimiru nije baš zadovoljio ukuse struke.

Sad je dakle izvjesno da kapetan neće u Saudijsku Arabiju, da se odlučio pričekati moguću ponudu iz neke od liga Petice. Lille, navodno, još nije odustao, nisu Francuzi doveli ljetos nikoga na Ademijevu poziciju, a još pred kraj polusezone šuškalo se da bi ta priča mogla opet biti aktualna. Ali i da Lille nije jedini koji bi mogao poželjeti Ademija, međutim prvi dani prijelaznog roka još nisu donijeli konkretne novosti. Pitanje je koliko bi Lille i ostali klubovi sad ponudili, može li taj iznos dostići onih ljetnih 6,5 milijuna, hoće li i Dinamovi apetiti ostati na toj razini ili će Modri ipak smanjiti želje i, dođe li niža ponuda iz kluba iz lige toga ranga, ipak pustiti Ademija, s obzirom na sve ono što je dao Dinamu u odvih devet godina koliko je u Maksimiru.

Slijede razgovori

Priča oko Ademija rasplitat će se tijekom siječnja, pretpostavljamo da će uskoro uslijediti i neki razgovori o tome između kluba i igrača, no ono što je sigurno jest da Ademi nije tip koji forsira odlazak i koji želi iz Dinama pod svaku cijenu. Uostalom, odbio je bogatstvo iz Arabije, takav će novac teško igdje dobiti. Stoga je u ovom trenutku moguć i kapetanov ostanak do ljeta u Maksimiru, ugodno je biti igrač Dinama ove sezone, u pozitivnoj nogometnoj atmosferi, u europskom proljeću, s ambicijama da i ta priča potraje još dulje. Takav scenarij uopće nije nemoguć, premda je već bio blizu odlaska. Možda Ademi ipak još nije odigrao svoju zadnju utakmicu za Modre.

Linker
27. travanj 2024 01:13