Cropix
JURČEVIĆ I STRUPAR MISLE ISTO

ZBOG NJEGA JE DINAMO ODBIO MANCHESTER UNITED, A SADA NA MALA VRATA STIŽE NA VELIKU SCENU: 'On ima sve predispozicije da postane svjetski stoper!'

JURČEVIĆ & STRUPAR Odlični poznavatelji engleskog nogometa o perspektivi nadarenog Dinamovog srednjeg braniča na Otoku
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. kolovoz 2018. 21:14

Engleska mu je suđena. Od prvog dana kad je Filip Benković zaigrao za prvu momčad, a bilo je to u srpnju 2015. protiv Osijeka u Maksimiru, vidjelo se da se radi o igraču koji bi u dogledno vrijeme mogao biti velika zvijezda, moderni stoper velike vrijednosti.

Prošao je prije toga već dosta. Bio je jednom vrijeme u Maksimiru “na ledu”, nakon što nije želio potpisati ugovor, trenirao je odvojeno od svoje generacije, u sličnoj je situaciji bio i Branimir Kalaica koji, za razliku od Benkovića, nikad nije zaigrao za prvu momčad Dinama, izabrao je raniji odlazak u inozemstvo. Sad je u drugoj momčadi Benfice.

Englezi vole takve

Benković je u međuvremenu izgladio nesporazume u klubu, kod Zorana Mamića počeo dobivati sve više prilika, najveće iznenađenje bio je možda ulazak u startnu momčad na Allianz Areni protiv Bayerna. Još uvijek “zelen”, neiskusan, pogriješio je, ali bilo je to ciljano, u takvim se utakmicama skuplja iskustvo. Nije prošlo puno mjeseci kad je na vrata Maksimira pokucao Manchester United i najavio da je već spreman dati 12 milijuna eura za mladog stopera.

No, tada su u Dinamu to odbili, rekli da ne žele ni pričati ispod 20 milijuna eura. I tko zna kakva bi danas bila Benkovićeva karijera, bi li igrao i na SP-u, bi li već dostigao i tih 20 milijuna da nije bilo te ozljede tetive koja mu je donijela stagnaciju. Više od šest mjeseci bio je izvan travnjaka, “udarila” mu je ta ozljeda i na psihu, svaka sljedeća bol značila je novu stanku, nije prolazio pripreme, preskakao je utakmice.

Pa ni prošle sezone nije do kraja napredovao, nije došao do reprezentacije, nikako nije uspijevao razviti potencijal. Pitali su se svi što će biti ove sezone, hoće li napokon Benković eksplodirati, no i ova je sezona krenula s problemima, ozljedom, čuvanjem. I onda - Leicester. Engleska, a gdje bi drugdje? Iako je bilo ponuda i interesa iz Italije, Njemačke, Španjolske... nekako je uvijek Engleska bila u prvom planu. Stoke, Everton, WBA, čak i Chelsea, spominjali su se kao moguće destinacije, na kraju - Leicester.

- Apsolutno mislim da je Benković igrač koji u Engleskoj može uspjeti. On ima sve predispozicije za tu ligu, visok je, čak i dovoljno brz za svoju visinu, ima tehniku, nogometnu inteligenciju. Kao čovjek koji je radio s njim, koji ga je trenirao, mogu o Benkoviću reći sve najbolje - kaže za Benkovića Nikola Jurčević, koji je nekoliko mjeseci bio Dinamov trener, a odlično poznaje situaciju u Engleskoj.

- Znamo da Englezi vole takve igrače, on po svim svojim značajkama može tamo napraviti lijepu karijeru. Naravno, trebat će mu prvo neko vrijeme za prilagodbu, to je jasno, ali sve je to normalno, siguran sam da će se prilagoditi. Samo da riješi te probleme s ozljedama, da bude zdrav i uopće ne brinem da bi u Engleskoj mogao pokazati koliko vrijedi - tvrdi Jurčević.

REUTERS/Thierry Roge REUTERS
REUTERS

Tamo su zvijeri

Branko Strupar također spada u dobre poznavatelje Premiershipa, osjetio je sve čari engleskog nogometa na svojoj koži. I on, kao i Jurčević, vjeruje u mladog stopera.

- Koliko on ima godina, 21? Pa još je mlad, polako. Da bi u Engleskoj doista igrao i bio na vrhunskoj razini, trebat će mu vremena. Znate, ja sam došao u iskusnim godinama, bio njegove visine, imao 90 kila i rekli su mi da sam preslab, da moram ojačati. A bio sam napadač, možete misliti kako je onda s braničima, koliko tek oni moraju biti snažni i čvrsti. Benković jest visok, dobro građen, ali za ozbiljan nogomet u Premiershipu morat će još ojačati - misli Strupar, koji također “moli” za Benkovićevo zdravlje.

- Ma, samo da bude zdrav, da ga počnu zaobilaziti te ozljede. Jer, on ima sve mogućnosti da postane pravi, vrhunski stoper. No, ako dođe u Premiership, odmah će vidjet da je to drugi svijet. To su zvijeri, ne samo stoperi, već i napadači, sasvim drugačija razina od HNL-a - poručio je Strupar i ukazao na najveću razliku.

- Tamo opasno tuku, a suci to znaju i puštati, na to se treba naviknuti. Nekad dobiješ udarac, pa sudac ni ne vidi, ideš dalje, onda ti nekoga udariš. Ima tamo svega i to bi mu mogla biti najveća promjena. Stoga, trebat će i on i klub biti strpljivi, trebat će mu nekoliko mjeseci, neko vrijeme da se prilagodi novim zahtjevima.

Podcrtao je Strupar još nešto.

- Odlazak u Leicester, svakako bi bio bolji potez, nego da odmah ode u neki top klub. Leicester je bio prvak, stabilan je klub, ali ipak nije klub koji svake sezone ganja trofeje. Pa je lakše dobiti i priliku, nije takav pritisak. Da zaključim, Benković ima sve predispozicije da uspije, da bude svjetski stoper, samo će trebati vremena, rada i strpljenja - zaključio je Strupar.

Benković je pred vratima Premiershipa, kako će se prilagoditi i kad će dobiti kontinuitet, teško je prognozirati. Uzmite za primjer Dejana Lovrena.

Došao je u Liverpool iz Southamptona kao već iskusan igrač, reprezentativac, prolazio je svašta, velike uspone i padove, nije to bilo lako izdržati. Ali, bio je uporan, samopouzdan i na taj način stigao do statusa jednog od najboljih stopera Premiershipa. Dug put je do uspjeha u Engleskoj, a Benković je tek na početku.

Linker
26. travanj 2024 20:12