CROPIX
USKORO POVRATAK

TREBAO JE BITI JEDAN OD NOSITELJA DINAMA, A VEĆ DVA MJESECA S TRIBINA GLEDA MODRE 'Da sam znao da će se sve ovako završiti drugačije bih postupio'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. listopad 2018. 16:42

Dan po dan, tjedan po tjedan i proći će dva mjeseca otkad Nenad Bjelica nema na raspolaganju Marina Leovca, lijevog beka koji je u trenerovim zamislima trebao biti jedan od nositelja momčadi. Znamo koliki je hendikep kad se ozlijedi lijevi bek, malo ih je, teško ih je zamijeniti. Dinamo se nekako krpa, međutim nije tajna da Bjelica jedva čeka Leovčev povratak.

- Da, već su prošla skoro dva mjeseca, problemi su počeli već nakon utakmice s Rijekom. Da sam znao da će sve biti tako, riješio bih to operacijom i ranije. Uvijek želiš izbjeći operaciju, to je zadnja opcija, pokušavaš treninzima i terapijama. Ali sad sam to operirao, ova reprezentativna stanka bila je idealna prilika, prošlo je tjedan dana od operacije. Zasad je sve odlično, nadam se da će tako biti i nadalje - priča Leovac.

Puno bolji osjećaj

Imao je problem s trbušnim zidom.

- Operiran sam u Münchenu, kod doktorice Muschaweck, u klinici koja je specijalizirana baš za te probleme, ponajviše za probleme s trbušnim zidom, i u kojoj su operirani mnogi nogometaši i sportaši. Kažem, sad je sve odlično, osjećam se puno bolje, ako sve bude kako bi trebalo biti, za dva tjedna opet ću biti s momčadi na treningu.

Zagreb, 030818.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL, Dinamo - Istra 1961.
Na fotografiji: Marin Leovac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Što bi moglo značiti da će biti spreman za maksimirski uzvrat sa Spartakom iz Trnave?

- Ha, teoretski bi tako trebalo biti, ali vidjet ćemo kako će biti u praksi, hoću li konkurirati za momčad već protiv Spartaka. Ja se jedva čekam vratiti, opet biti dio ove sjajne momčadi, ali u sljedeća me dva tjedna čeka vrlo naporan rad.

Ta utakmica s Rijekom, koja mu je bila zadnja prije ozljede, igrala se samo nekoliko dana nakon onog dvoboja s Young Boysima. Kad je on skrivio kazneni udarac iz kojeg su Švicarci izjednačili. Opterećuje li ga još ta situacija, žali li za tim trenutkom?

- Ma ne, ne razmišljam o tome. Prva sam dva dana možda i razmišljao o tome, ali kad sam gledao snimku, vidio sam da nije bilo ni govora o penalu. Sudac je svirao kako je svirao i nema se smisla više vraćati na to. Nema gledanja prema nazad, samo prema unaprijed. U Europi smo, dobro nam ide, idemo utakmicu po utakmicu, ono što je bilo ne možemo vratiti.

Dok ga nije bilo, lijevi je bek u Europi bio Amir Rrahmani, nije uopće loše odigrao?

- Slažem se, Rale je odigrao odlično, protiv jako teških protivnika. Ma gledajte, ako se sjećate, kad smo ljetos razgovarali, rekao sam da Dinamo ima odličnu momčad, znao sam već tada da se ovdje gradi lijepa priča. Tko god upadne u momčad, odigra vrhunski, nije mi to iznenađenje, rekao sam da možemo otići daleko i u Europi i u HNL-u. Nadam se da ćemo tako i nastaviti.

Zagreb, 020918. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica Hrvatskog telekoma, 6. kolo 1. HNL izmedju Dinama i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Marin Leovac i Acosty.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Kako je, uopće, gledati momčad kako pobjeđuje, a zbog ozljede ne možete biti dio toga?

- Uvijek kažem da je teže gledati suigrače nego biti na terenu. Naravno da si nervozniji, drugačiji je osjećaj, ali zasad nema previše razloga za nervozu, dečki su sve odlično odradili. Dvije pobjede protiv jakih suparnika, Fenera i Anderlechta, što ćete više...

Sad slijedi Spartak, dva puta, prvo u Trnavi pa zatim u Maksimiru.

- Dvije teške utakmice, svjesni su svi toga. Pogotovo ova prva, bez publike, bit će čudno. Ali ništa, mi znamo što želimo, očekujemo europsko proljeće, imamo dobre šanse i vjerujem da ćemo se na kraju veseliti.

Sve je kako treba

S Bjelicom je Leovac već prije radio, u Beču, je li ga barem iznenadilo što je trener uspio složiti momčad u tako kratkom roku?

- I tada je bio kratko u Austriji prije nego što smo uspjeli ući u Ligu prvaka, napravio je posao u kratkom roku. Znalo se, kad je dolazio ovdje, da je vrhunski trener, rezultati govore za njega, odlično je posložio momčad, sve je kako treba. Mi kao momčad pratimo njegove zahtjeve i to se vidi na terenu, prava smo klapa, odlično se slažemo. Nema zvijezda, nitko nije iznad momčadi.

Leovac poznaje sebe i svoj organizam, kad ga možemo očekivati u pravoj formi, koliko će mu trebati da nakon povratka na teren dostigne formu otprije?

- Ne znam, nadam se što prije. Želim se što prije vratiti i pomoći momčadi da zajedno ostvarimo sve te ciljeve. Za dva ću tjedna, nadam se, biti na terenu, a onda - korak po korak.

Svi se brzo uklope

Sjajno se snašao i njegov suigrač iz Austrije Emir Dilaver, u kratkom je roku postao vrlo važan igrač i karakter u svlačionici.

- To je ono o čemu govorim, svi su se odlično prilagodili, a Dilaveru nije bilo teško, govori jezik, poznaje trenerov rad, a i ovo je momčad u koju se svi odmah mogu uklopiti. Pa i ja sam ovdje nov, tek sam došao, iako sam većinu igrača poznavao otprije. To i jest snaga ovog Dinama, svi se brzo uklope i svi odlično funkcioniramo.

Moramo se dotaknuti i Rijeke, Matjaž Kek je otišao, što sad čeka njegov bivši klub?

- Eto, došao je i tome kraj. Kek je za Rijeku napravio puno, kapa do poda, imao je puno uspjeha, ali vidjelo se u zadnje vrijeme da nešto ne štima, ne znam što. Tako je klub odlučio, sada je došao novi trener, novi impuls, vidjet ćemo što će to donijeti.

Čuje li se još s kime na Rujevici od bivših suigrača?

- S Gorgonom se znam niz godina, još iz Beča, čujemo se, ostao sam u dobrim odnosima s ljudima u Rijeci, nikad nisam imao nikakvih problema ni s kim.

Linker
26. travanj 2024 05:20