Xavi Simons
 Ricardo Nascimento/Getty Images / Getty Images
SVJETSKI TRANSFERI

TRGOVINA DJECOM NEZADRŽIVO BUJA Senzacionalni prijelaz 16-godišnjeg Xavija u PSG samo je potvrda novog nogometnog trenda

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. kolovoz 2019. 09:49

Xavija Simonsa (16) nogometni je svijet upoznao preko noći. Jedan od najvećih dragulja Barcelonine La Masije odlučio je prihvatiti ponudu PSG-a i preseliti u Pariz. Napisao je talentirani dječak upečatljive frizure dirljivo pismo opraštajući se sa suigračima, klubom i navijačima objasnivši da je došlo vrijeme za njegov nogometni iskorak...

A što se zapravo dogodilo? Zašto bi dječak koji je u La Masiji imao vrhunske uvjete, poznato okruženje i dres voljenog kluba izabrao neizvjesnost koju donosi preseljenje u stranu državu u kojoj ga čekaju nepoznati dječaci i treneri i jezik na kojem vjerojatno ne zna reći ni dobar dan? Ili jednostavnije rečeno, čeka ga velika neizvjestnost. Naravno da je u krupnom planu novac, a da su svi ostali argumenti koje će obitelj Simons - otac je bio nogometaš(!?) - staviti na stol obični ukrasi.

Barcelona je Simonsima ponudila daleko više od 100 tisuća eura godišnje plaće, što su objavili neki španjolski mediji. Tih 100 tisuća su tek startnina iza koje se skriva pregršt bonusa, ovisno o tome za koju bi Barceloninu momčad igrao. A može igrati za kadete, juniore, Barcelonu B i dakako Barcelonu. Na to dodajte i bogati iznos pripremljen za igračeva agenta - u ovom slučaju to je kontroverzni menadžer Mino Raiola - ali i za Xavijeve roditelje.

Drukčiji put

Međutim, sve to nije bilo dovoljno, jer se PSG upleo u igru, a znamo da njegovi budžeti neograničeni, da je samo UEFA ta koja ga pokušava obuzdati koliko je to već po financijskim pravilnicima moguće. Parižani su, tvrdi Mundo Deportivo, dječaka od 16 godina primamili ugovorom koji mu jamči milijun eura godišnje. Raiola je pritom spremio barem tri milijuna eura, jer PSG posebno nagrađuje one koji im pomažu u borbi s ‘neprijateljima’, a Barcelona je u ovom trenutku pariški neprijatelj broj 1.

Dakako da je najveći razlog tome saga o Neymaru koji je bojkotirao početak klupskih priprema za novu sezonu. Pariški mediji sada već pišu da ga je na taj korak nagovorila Barcelona.

Nije, međutim, Neymar jedini kamen spoticanja, iako je daleko najveći. Prije nekoliko tjedana još jedan 16-godišnji dragulj bio je na meti PSG-a. Riječ je o Louieju Barryju, dječaku koji je igrao u podmlatku WBA. Barry je s agentom i obitelji već došao u Pariz, odradio je liječničke preglede i kada je samo ostalo staviti potpis na bogati ugovor, dječak je imao nešto reći. “Tata i mama, sve je ovo krasno, ali moj je san igrati u Barceloni”. Pola sata kasnije obitelj je već jurila u zračnu luku hvatajući let za Barcelonu. Koliko god zov novca mnogima bio neodoljiv, roditelji mladog Barryja nisu imali srca reći ne svom djetetu i njegovoj nogometnoj ljubavi...

Sve što je trebao

Xavijevi roditelji nisu imali takav stav, ili možda njihov sin ne voli Barcelonu toliko koliko je voli Barry, iako je Xavi na Camp Nou proveo punih osam godina. Svjesni smo da nemamo dovoljno informacija o njihovim motivima, ali svima je jasno da je Xavi u Barceloni imao sve što je trebao za vrhunski nogometni razvoj. Kao i da su njegovi roditelji imali sve za jako lagodan život, lišeni svih financijskih briga. Da su odabrali ponude Borussije Dortmund, RB Leipziga ili Ajaxa teško bi im netko mogao reći da je prevagnuo zov novca, jer to su klubovi koji imaju sjajne škole i čiji mladi igrači jako brzo dobivaju šansu u prvoj momčadi. PSG niti ima školu na glasu - što sada brzim koracima želi promijeniti, ali u nogometu takve stvari ne idu preko noći - niti ima praksu davati prostor mladim klincima koje treba istrpjeti, jer PSG imperativno traži pobjede i trofeje.

Obitelj Danija Olma, još jednog Barcelonina prebjega, nije Dinamo izabrala zbog novca. Izabrala ga je zato što je tu vidjela najkraći i jako dobar put do seniorskog nogometa i velike pozornice. Naravno da to nije nikakvo jamstvo uspjeha, ali Miguel Olmo ima čistu savjest jer su ga vodili nogometni, a ne materijalni motivi.

Zanimljivo, Barcelona je i prošloga ljeta pretrpjela teške, čak i daleko veće udarce udarce u svojoj La Masiji nego što je to sada odlazak Xavija Simonsa. Klub su u srpnju prošle godine redom napuštali Sergio Gomez (17, Borussia), Roberto Navarro (16, Monaco), Adrian Bernabe (17, Man. City), Joel Lopez (16, Arsenal) i Pablo Moreno (16, Juventus). Svi su redom bili veliki projekti kluba, članovi španjolske U-16 reprezentacije, igrači kojima je trebala pripasti Barcina budućnost. Međutim, svi su oni izabrali inozemstvo, svih pet otišlo je u pet različitih europskih klubova. Svima je njima obećano da će dobiti ulogu ključnog klupskog projekta, maksimalne uvjete, a sve je to osnaženo bogatim ugovorim za njih kao talente, ali i njihove igrače i roditelje.

Bez odgovora

Nije to samo praksa PSG-a, tako danas europski klubovi mame djecu sa svih strana svijeta. Što se Barcinih pet prošloljetnjih prebjega tiče, za sada u novim sredinama ne igraju nikakve ozbiljnije uloge, odnosno slične bi danas imali i da su ostali u Barci. Dakako, rano je još za bilo kakva analize, jer dečki su jako mladi...

Njihove, sudbine, međutim neće promijeniti put kojim je nogometna Europa sada već čvrsto zakoračila. ‘Trgovina djecom’ toliko je otišla daleko da veliki klubovi imaju posebne timove koji su zaduženi samo za taj segment. S proračunima koji su značajno veći od proračuna većine hrvatskih prvoligaša. Po svim najavama Xavi Simons ili Louie Barry tek su prethodnica pravom valu transfera maloljetnika koji nas sutra čeka. FIFA i UEFA takve transfere ne odobravaju, ali za sada nemaju pravi odgovor na njih. Sve je u rukama roditelja i agenata talentirane djece, a oni očito gube razum suočeni s mlijunima ispred njih.

Rijetki su roditelji koji su spremni iseliti kompletnu obitelj kako bi bili podrška talentiranom djetetu, koje se upušta u često prezahtjevnu nogometnu avanturu. Milijune su spremni uzeti, te riskirati budućnost svog djeteta, ali nisu spremni žrtvovati životni komfor i navike. Što umnogome otežava ionako dovoljno teško odrastanje talentiranih dječaka. Doista bi se morao pronaći zakon koji će takvim stvarima i tako ranim transferima stati na kraj. Jednostavno, nije normalno da dijete sa 16 godina natrpaš s toliko novca i pustiš ga samog u strani svijet. To nije put da mladić izraste u kvalitetnog igrača i čovjeka...

Linker
27. travanj 2024 05:46