Tom Dubravec / CROPIX
GLAS NARODA

VELIKA ANKETA SPORTSKIH NOVOSTI: POLJUDU NOVO IME U ČAST TOMISLAVA IVIĆA! Kako bi se Splićani i Hajduk trebali odužiti jednom od najvećih u povijesti?

HAJDUKOVA OBITELJ Kako će se klub s Poljuda odužiti svom najuspješnijem treneru Tomislavu Iviću, jednom od najboljih hrvatskih stručnjaka svih vremena
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2019. 22:37

Hajduk se u velikom stilu odužio Luki Kaliterni, njegovo ime u hajdučkoj obitelji postalo je vječno onog trenutka kada je klupska Akademija ponijela njegovo ime. Akademija Hajduka Luka Kaliterna.

Otac baluna, nazivali su barba Luku. Odgojio je generacije i generacije igrača Hajduka, 15 godina bio je trener splitskog kluba. Zaslužio je da “mit o barba Luki” ostane vječno i u klupskoj svakodnevici.

Luka Kaliterna ime je omladinske škole i njegova je bista u predvorju Poljuda. Spomenik Bernarda Vukasa krasi ulaz na splitski stadion, a vitrina Frane Matošića otvorena je prošle jeseni kao uspomena na legendarnog kapetana i velikog igrača. U kvartetu najvećih ostaje još da se Hajduk oduži Tomislavu Iviću. Jasno je i zašto, jer Ivić je najtrofejniji trener Hajduka.

VIDEO: Jurica Radić

Zlatna generacija

Tri naslova prvaka i četiri Kupa osvojio je Ivić s generacijom iz 1970-ih u kojoj su igrali Holcer, Džoni, Buljan, Rožić, Žungul, Jerković, Šurjak i ostali. Gotovo je nemoguće da će u bliskoj budućnosti netko ponoviti ono što je Ivić učinio s Hajdukom prije više od 40 godina.

Jer, danas se događaju dva oprečna procesa. Treneri se mijenjaju jako brzo, a naslovi se osvajaju rijetko. Zato je Ivić taj koji je postavio visoki standard, što nasljednici teško mogu ponoviti, da ne govorimo i premašiti. Druga su vremena bila, igrači su u odlazili u inozemstvo s 28 godina, ali bez obzira na uvjete, Ivić je trener koji je uzeo sedam trofeja i pritom odgojio generaciju koja je s pravom dobila epitet “zlatna”. Kako se odužiti Iviću?

Nema sponzora

Prije osam godina preminuo je Tomislav Ivić i već su se tada pojavila tri razmišljanja kako posvetiti njegovo ime na Poljudu. Jedna je opcija postala prošlost imenovanjem Akademije Luka Kaliterna, pa su ostali stadion i memorijalni turnir. Stadion Tomislav Ivić izgleda kao najrealnija opcija. U svijetu je mnoštvo stadiona koji nose imena po bivšim dužnosnicima ili igračima kluba. Od 1955. Realov stadion službenog je imena Santiago Bernabeu, prema jednom od najvećih klupskih predsjednika.

Giuseppe Meazza, milanski San Siro, nosi od 1980. ime talijanskog reprezentativca koji je dvaput osvajao naslov svjetskog prvaka, a igrao je za Inter i Milan. Godinu dana poslije Meazzine smrti, stadion u Milanu dobio je njegovo ime. Artemio Franchi bio je predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, a 10 godina vodio je UEFA-u. Od 1991. stadion u Firenci nosi njegovo ime.

Da ime stadiona ne mora biti isključivo vezano uz nekoga tko je zadužio klub, potvrdili su nam primjerom iz Graza. Nogometni stadion u tom austrijskom gradu dobio je ime po Arnoldu Schwarzeneggeru rođenom u mjestašcu Thal šest kilometara od Graza. U St. Etienneu Geoffrey Guichard poklonio je klubu teren za zemljište, pa se po donatoru nazvao stadion. Pierre Mauroy bio je gradonačenik Lillea i francuski premijer, a klub mu se odužio imenovanjem stadiona u Lilleu 2013. Jasno, najčešći oblik komercijalizacije stadiona jest prodaja imena stadiona sponzoru. Hajduk je to pokušao 2015., no sve je ostalo na pokušaju zbog oronulog stadiona.

Idemo dalje, ako nije ime stadiona, jedna od opcija kako se odužiti velikom Iviću jest barem imenovanje jedne tribine. Iste godine kada je preminuo najveći trener Hajduka, u Manchesteru je veliku počast doživio Alex Ferguson. Za 25 godina rada u Unitedu nagrađen je u studenome 2011. imenom sjeverne tribine Old Trafforda. “Alex Ferguson stand” na sjeveru, a na jugu je “Bobby Charlton stand”.

Ideja je puno, jer Ivić svakako zaslužuje veliku počast. Sedam titula trenerski je doseg koji vrijedi ostati vječno zapisan, a uz to je naslove prvaka osvajao i s Ajaxom, Anderlechtom, Portom i Marseilleom što ga je svrstalo među 50 najboljih trenera svih vremena u izboru “France Footballa”. Ako je svijet prepoznao veličinu Ivića, jasno je da će to učiniti i Hajduk. Samo je pitanje vremena...

Najbolji treneri u povijesti u izboru France Footballa:

Linker
20. travanj 2024 23:13