Foto: Marko Todorov / CROPIX
SKANDAL

VIDEO: AFERA NAMJEŠTANJA TRESE UEFU Pogledajte gol Soudanija zbog kojeg bi Skenderbeu mogao van Europe na čak 10 godina! 'Neki nam namjerno podmeću!'

Sporna je akcija nakon koje je Soudani zabio pogodak za 4:1, lijevi branič Arapi uopće nije pazio na alžirskog napadača, niti je trčao za njime kada je krenuo prema vrataru Shehiju
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. veljača 2018. 10:10

Skënderbeu 10 godina izbačen iz Europe zbog namještanja! Vijest koja se munjevito proširila eterom, šokirala mnoge. Najdrastičnija kazna u povijesti, nikad UEFA nije nikoga kaznila kao Albance, k tome još moraju platiti milijun eura. Očekivalo smo da će dan kasnije doći vijest kako se Skënderbeu raspada, igrači odlaze i traže negdje neki novi angažman. Međutim, sasvim suprotno.

Dobili smo tako Marka Radasa, hrvatskog stopera koji već godinama igra u klubu iz Elbasana, igrao je i u oba europska dvoboja protiv Dinama, 2015. kad je baš utakmica protiv Dinama u Maksimiru bila pod istragom, a i jesenas kad je Skënderbeu Modre izbacio iz Europe. Radas se jučer bez problema javio, progovorio o ovoj 'škakljivoj' temi i šokantnoj kazni.

- Znate što, ja sam vam sve pročitao iz medija. Pijemo jutros kavu i dolazi mi konobar i pita me je li to istina, samo sam ga pogledao. Ni o kakvom izbacivanju iz Europe nitko u klubu ne zna ništa, albanski mediji objavili su vijest koju su ubrzo prenijeli mnogi izvan Albanije i nastao je kaos. A zapravo je sve puno preuveličano i pogrešno - priča Radas, koji nam je objasnio o čemu se, navodno, radi.

Trn u oku

- Dakle, nitko nije izbacio Skënderbeu na 10 godina iz Europe, već je agencija koja vodi istragu oko namještanja utakmica poslala UEFA-i zahtjev ili uputu da nas izbaci iz Europe na 10 godina. Tako nekako, to je ono što sam ja čuo i što se priča kod nas u klubu. Samo, to ne znači da ćemo mi i biti izbačeni, ta kazna ipak djeluje predrastično.

Onda je Radas kazao još nešto.

- Znate, zbog tog slučaja je Skënderbeu već bio na godinu dana izbačen iz Europe, tu smo kaznu odradili. Ne znam mogu li nas zbog iste stvari dvaput kazniti, koliko znam, to je nemoguće. No, doista ne znam nešto više od toga, malo sam se raspitao kad su mediji to objavili, ali ono što znam jest da mi sigurno nismo izbačeni iz Europe.

I da neće ni biti?

- Pa, vjerujemo, naravno, da neće sve tako završiti, da nema razloga. Znate, Skënderbeu je u Albaniji mnogima trn u oku, imamo 11 bodova prednosti na vrhu ljestvice, opet smo igrali jesen u Europi i to nekima smeta pa nas mediji stalno nešto napadaju. Mislim da je to slučaj i ovaj put, jednostavno nas pokušavaju destabilizirati.

No, jednom je Skënderbeu kažnjen, sporna je ta utakmica u Maksimiru, Dinamov četvrti pogodak, klađenje uživo negdje u dalekoj Aziji?

- A vidio sam da je to bio predmet istrage, ja o tome nemam pojma. Kao, netko je zaradio na tome 15 milijuna eura? Ne znam, stvarno ne znam što bi rekao.

Ostajem u klubu

Znači, Skënderbeu će i dalje igrati Europu, ništa se neće dogoditi?

- Tako svi mislimo. Uostalom, pogledajte službene stranice UEFA-e, tamo nema ničega, ni riječi ni o kakvoj kazni. Vjerujem da ćemo dogodine opet biti u Europi.

A on, kakav je njegov status?

- Dobro je sve. Osjećam se super, spreman sam. Ugovor imam godinu po godinu, možda produljim na još godinu dana, vidjet ćemo. Kako sad stvari stoje, kad završim karijeru radit ću i nešto u klubu. Ne žurim nikamo, polako - zaključio je Radas ovu priču.

Dakle, iz kuta albanskog kluba stvar uopće ne izgleda tako dramatično, a službenih potvrda velike kazne, s bilo koje strane, nema. Možda prijetnja negdje i postoji, ali i tada je još uvijek samo prijetnja.

U Dinamu bez komentara

Logično, u Dinamu nemaju komentara na moguću kaznu Skenderbeuu, bez obzira što se u čitavoj priči spominje i maksimirski klub. Taj četvrti gol u onoj utakmici iz 2015. Jer, to s Dinamom i nema nikakve veze, Modre nitko ne spominje u ružnom kontekstu, ako je netko nešto i namještao bio je to netko od igrača albanskog prvaka. Što se Dinama tiče, sve je bilo čisto, ulazak u Ligu prvaka nije imao nijednu mrlju.

UEFA Potvrdila istragu - Istražiteljima iz Albanije pristigle prijetnje smrću

Iako je Radas rekao da u klub nije stigla nikakva potvrda o eventualnoj kazni, pa i istrazi, jučer je na stranicama UEFA-e osvanula potvrda o svemu. Krovna nogometna organizacija Europe službeno je potvrdila kako je protiv kluba koji je ove sezone izbacio Dinamo iz Europske lige proširena istraga zbog koje je Skenderbeu bio izbačen iz Europe prošle sezone. A kamo je to sve otišlo potvrđuje i vijest kako se istražiteljima čak prijeti i smrću.

Na cijelu situaciji osvrnuo se predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin:

- Nikada nećemo dozvoliti da se nekom od naših djelatnika koje provodi istragu bilo koje vrste prijeti ili da ga se pokušava uplašiti preko treće strane. Iza njih stoji cijela organizacija, a od mene će dobiti stopostotnu podršku!

Linker
26. travanj 2024 07:54