Damir Krajac / CROPIX
NEKA NOVA ERA

ZAVRŠETAK OVE SEZONE SAMO JE STEPENICA ZA SPAS IDUĆE Krajem pandemije počet će se stvarati nove navike, a 2021. bit će presudna da se spriječi stečaj

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. travanj 2020. 14:11

Stavovi UEFA-e oko sudbine sezone proizvode uobičajene odjeke kad se prognoziraju sudbine. Neizvjesnost i polemike. Sve što se sada planira i tumači stvar je teorije, kojoj, barem za sada, nema pokrića.

Utoliko su deplasirane i polemike zbog najava nastavka ligaških natjecanja od lipnja do kolovoza. Možda do rujna. Pandemija je život svela na usporenu maratonsku promatračnicu što se događa, i promišljanja što će se događati. Čini nam se da je prošla čitava vječnost, a tek je zapravo tri tjedna nogomet zaustavljen.

Zato sve ove filozofije pro et contra planova A, B ili C djeluju samo kao trening polemika i kompenzaciju njenih ovisnosti. Nogomet ne odlučuje, nego to čine Civilne zaštite pojedinih država. Kad budu mogli drugi profunkcionirati, onda će i nogomet.

Podosta je onih koji misle da je to nebitno pitanje za ljude. I točno je, dok je ovakvo stanje, nogomet nije baš bitan. Zato je i stao na cijeloj kugli zemaljskoj. No, ne vidi se zašto je sporno da planiraju izvanredne mjere, i potezi za popravak šteta, jednom kad i nogomet bude mogao krenuti. Nogomet, naime, nije samo zabava, kako sada provlače demagozi. To je globalno snažna industrija koja proizvodi mnoštvo milijardi eura s kojima živi jako puno ljudi, jako puno pratećih industrija, a puni se mnoštva lokalnih i nacionalnih proračuna.

UEFA, naravno, mora voditi računa o svemu tome. Ona ima teret kakvoće završetka ove sezone, ali slojevitije analize jasno naznačuju da je najveći problem život nogometa u idućoj sezoni! Završetak aktualne je tek stepenica da bi se mogla spasiti iduća sezona.

Zato, ako pandemija bude uskoro ukroćena, ljetnim utakmicama, bez gledatelja, ali s reaktiviranim ugovorima televizijskih i marketinškim prava, nogomet može ograničiti štetu. Sezona 2020/2021. bit će presudna da se spriječi kolektivni stečaj nogometa za idućih desetak godina. U tom kontekstu, ako netko još nije shvatio pa nepotrebno polemizira, ovog trenutka nije prioritetno pitanje nečijeg plasmana. Sada je za klubove važnija, ali i presudna borba za opći opstanak europskog i nacionalnog nogometa. Zato će sve mjere biti izvanredne i drastično različite od navika koje su prestale postojati razvojem pandemije.

Krajem pandemije početi će se stvarati nove navike, za novu eru. Bez jalovog pozivanja na ono što je bilo prije...

Linker
26. travanj 2024 04:15