Špiro Peričić (lijevo) dok je nosio dres Mure
 Miro Podrug
POTPISAO UGOVOR ŽIVOTA

ŽIVOTNA DRAMA HAJDUKOVCA KOJEG JE UDOMIO ČASNIK HRVATSKE VOJSKE Bijeli su mu bili jedina ljubav, ali baš na Poljudu doživio je najveću nepravdu!

ŠPIRO PERIČIĆ Hrvatski stoper nedavno je potpisao ugovor s prvakom Slovenije Mariborom, a njegov udomitelj Stipe Soldić zbog svega je ponosan
Piše: Miro PodrugObjavljeno: 24. lipanj 2019. 17:39

Nakon što je nekadašnji pionir, kadet i junior splitskog Hajduka Špiro Peričić (25), donedavni zapovjednik obrane slovenskog prvoligaša iz Murske Sobote potpisao profesionalni ugovor za slovenskog prvaka Maribora, zasigurno najsretniji je ovih dana Stipe Soldić, čovjek koji je o Špiru skrbio od njegove četvrte godine života.

Stipe Soldić, časnik HV, rođen je u Satriću kod Sinja, prve nogometne korake napravio u sinjskom Junaku, a kao stariji pionir prešao u Hajduk, te kao junior i senior igrao u kliškom Uskoku. Aktivno nastupa za veterane Hajduka, te zastupa veterane na području sjeverne Hrvatske, koji nastupaju na turnirima humanitarnog karaktera. Veliki je prijatelj Džonija, Šurjaka, Carevića, Braila, Bikića, Šušnjare i ostalih, te stoji na raspolaganju čelnicima Udruge veterana Đolongi i Miladinu.

- Organizirao sam preko 30 humanitarnih utakmica, a posljednja je bila u Zaboku u korist invalida Danijela Plašića, za kupnju robotskog odijela koje košta oko 80 tisuća eura. Sve to uz suradnju sa županom Krapinsko zagorskim Željkom Kolarom.

Soldić ga udomio s četiri godine

Soldić je sretan što je Špiro Peričić u Sloveniji preko Mure svojim igrama zaslužio poziv sportskog direktora Zlatka Zahoviča i potpis za Maribora.

- Kao udomitelj o Špiru sam se počeo brinuti od njegove četvrte godine. Ne želim govoriti zbog čega i zašto je do toga došlo. Bio je živahan dječak, vrlo pozitivan i prihvatio me kao svog oca, i tako se ponaša i danas, na to sam ponosan. Špiro je vršnjak mog sina koji živi u Njemačkoj, komuniciraju svakodnevno, te imaju odličan odnos u svim segmentima. Prema Špiri uvijek se odnosim prijateljskim načinom uz autoritet, jer nijedan potez u karijeri nije prošao bez mene ili mog znanja. Bilo je i pogrešaka, jer sam uvijek od njega tražio maksimum, kao njegov najveći kritičar. Na kraju rezultat toga je profesionalni ugovor s Mariborom gdje će Špiro napokon igrati ozbiljan europski nogomet.

O mukotrpnom nogometnom putu Špira od Sinja do Splita, preko Stobreča kao član Hajduka, Solina, Koprivnice, Dugopolja, Vinkovaca, Murske Sobote do Maribora. Između ostalog i danas se prepričava tzv. sukob Soldić - Vučević!

- Za karijeri u Hajduku je najviše zaslužan trener Goran Šušnjara i skaut Vilson Džoni, koji su vjerovali u njegov potencijal i da će biti novi Štimac. Hajduk je ipak njegova velika ljubav i nostalgija. Bez obzira koliko je puta doživio nepravdu u klubu - rekao je Soldić, te je ispričao možda najzanimljiviju trakavicu oko sukoba s Vučevićem.

- Za vrijeme predsjednika Joška Svaguše bio sam malo više aktivan u Hajduku. No, to nisam želio iskoristiti glede potpisivanja ugovora kao neki, kojih danas nema na sceni. Špiri je bio trener Ante Šečer a voditelj škole Goran Vučević. U Vinkovcima u hotelu je bio u sobi s Markom Livajom, koji je napravio glupost i nagovorio Špiru da preuzme odgovornost i on to prihvaća. Bio je izbačen iz juniorske momčadi, i nakon razgovora s Vučevićem, koji mi je rekao da on i tako nema menadžera i neka igra u manjem klubu. Tada sam bio ogorčen i srušio bih cijeli svijet za obraniti Špiru. Tada sam stisnuo zube i pokušao sam ga izolirati svih menadžerskih lobija. Incident između mene i Vučevića je bio više napuhan nego što je bio u stvarnosti, a nekima je to odgovaralo.

Nije dobio prigodu

Kaljenje u drugoligašu Solinu i Dugopolju mnogo mu je pomoglo, kao i iskustvo u Cibaliji.

- Špiro je pronašao svoj samostalni put, uz svoju suprugu, sina i kćer. Otvoren mu je put za još većim dokazivanjem. Uvijek sam govorio da mu ne treba menadžer, jer je on sam sebi najbolji menadžer. Neko vrijeme je bio u agenciji koju su vodili Mario Stanić, Boris Živković i Goran Vlaović, kada je potpisao dvije godine za Hajduk. Kao veliki hajdukovac i član Udruge veterana Hajduka, ne mogu prežaliti što Špiro nije napravio karijeru na Poljudu, gdje nije dobio pravu priliku, a naročito trenutačno u ovakvom Hajduku. Sve to je napravio menadžerski lobi - zaključio je Stipe Soldić.

Linker
26. ožujak 2024 22:19