Screenshot: Facebook
VELIKI INTERVJU ZA SN

BIVŠI HAJDUKOVAC DANAS JE APSOLUTNI JUNAK I 'HRVATSKI DŽENTLMEN OD GLAVE DO PETE' U SRCU EUROPE 'Siguran sam u to da ću biti trener velikog Hajduka!'

IVAN LEKO ZA SN Hrvatski trener je već u svojoj prvoj sezoni na klupi Cluba Bruggea ostvario velik uspjeh, osvojio je naslov prvaka Belgije
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. svibanj 2018. 19:53

Dugo se nije odazivao na pozive, nije se, općenito, oglašavao u hrvatskim medijima. No, jučer se javio, sad kad je sezona gotova, kad je njegov Club Brugge prvi prošao kroz cilj, sada je Ivan Leko bio spreman na razgovor.

- Čitavo sam vrijeme bio usredotočen samo na momčad, na Brugge, nisam htio da mi išta odvlači pažnju, a i nedavno sam vidio kako se neke stvari pogrešno prezentiraju u našim medijima - započeo je Leko.

Ipak je prvak Belgije, uspjeh je to koji je prije početka sezone malotko očekivao. Nije ni on sam.

- Nisam očekivao, istina, pa tko je mogao to pretpostaviti. Bio sam mlad trener, naslijedio sam na klupi velikana Preud’hommea, prije njega bili su tu Garrido, Leekens... I onda dođe jedan novi čovjek, bez previše iskustva, zato su mnogi bili sumnjičavi. Ja sam govorio da nam je prve sezone cilj biti u Top 3, a u svim medijskim najavama sezone Bruggeu je bilo namijenjeno četvrto mjesto. Vidite koliko je malo ljudi u to vjerovalo, zato je ovo veliki uspjeh. Po kvaliteti igrača i pojedinaca Brugge vjerojatno nije najbolji u Belgiji, ali smo postali prvaci. I to na način da smo od prvog do zadnjeg kola bili na vrhu.

Još u prosincu svi su mislili da je Brugge već prvak, prednost se činila nedostižnom, međutim, zadnjih tjedana i mjeseci u play-offu topio se taj plus i prvenstvo je došlo u zonu drame i neizvjesnosti. Je li i u jednom trenutko Leko pomislio da bi mogao ostati bez trofeja?

Nisam se uplašio

- Nisam se uplašio. Normalno je da u jednom trenutku u sezoni igraš dobro, pa malo manje dobro, pa lošije. Ali ni u jednom trenutku mi nismo bili loši, da smo potonuli. Jaka je ovo liga, ujednačena, dogodi se neki loš rezultat, malo nesreće i sve se okrene. Ali, pokazali smo da smo prava momčad, ostali smo na vrhu i uzeli zasluženo taj naslov. Mi smo najmlađa momčad lige, s najviše belgijskih igrača, ali bili smo najbolji čitave sezone.

Pretpostavljamo da je Leko u ovih godinu dana sazrio kao trener, da je skupio iskustva za nekoliko sezona, ne samo za jednu?

- Svaki trening i svaka utakmica su novo iskustvo. Naravno da sam puno naučio u ovoj sezoni, bilo je to veliko iskustvo. Živjeli smo u godini pozitivnog stresa, jasno da je drugačije kad nemaš imperativ za naslov i kad ti pritisak visi nad glavom. Sve me to čini boljim trenerom nego što sam bio prije godinu dana, a i lošiji sam nego što ću biti za godinu dana. Cijeli sam u nogometu, meni je to užitak, ne samo posao, samo razmišljam kako da momčad napreduje, kako da budemo svakim danom sve bolji.

Idući izazov je Liga prvaka, kakav će tamo biti Brugge?

- Vjerujem da ćemo se u ovom prijelaznom roku pojačati. Od Lige prvaka trebali bismo zaraditi minimalno 20 milijuna eura, imam načelni pristanak klupskog vodstva da će dio novca uložiti u pojačanja. Moramo dovesti nekoliko igrača da tamo budemo konkurentni.

Hoće li Ivan Leko dočekati Ligu prvaka u Bruggeu? Naime, kad tako mladi trener postane prvak Belgije, sigurno se pojavljuju ponude, zovu i drugi klubovi?

- Uopće nisam o tome razmišljao dosad. Kažem, čitavo sam vrijeme bio samo koncentriran na svoju momčad, na to da osvojimo naslov. I sad sam u toj priči, već počinjemo planirati novu sezonu, bit će odlazaka i dolazaka, treba to sve posložiti.

Ali, ambicije ipak nadmašuju Brugge? Pretpostavljamo?

- Gledajte, svaki od nas ima neki san, svoju ideju gdje bismo željeli jednog dana raditi i što bismo htjeli osvojiti. No, to nije razlog da razmišljam o odlasku, cijeli sam u Bruggeu i samo to me zanima u ovom trenutku.

Snaga u zajedništvu

Vidjeli smo da su ga igrači nakon remija u Liegeu bacali u zrak. Očito je postigao harmoniju s igračima, a to nije lako.

- Posebno sam ponosan na to što sam uspio u Bruggeu stvoriti momčad, što u svlačionici vlada zajedništvo, to je naša najveća snaga. Meni kao mladom treneru to je poseban plus, rekao sam kakvi su autoriteti bili na klupi prije mene, kad uspiješ napraviti takav momčadski duh, to je velika stvar.

Kako ostali Hrvati u Belgiji, kako bi ocijenio ovu sezonu naših nogometaša?

Hrvati na cijeni

- Svi su, uglavnom, bili dobri. Kalinić je izvrstan, jako dobru sezonu, kad se sve zbroji, imao je Duje Čop, moja dvojica, Mitrović i Tomečak, također. Mitrović je bio standardan kad je zdrav, igrao je dobro, Tomečak je došao na zimu, odigrao dobro nekoliko utakmica. U zadnje vrijeme je velika konkurencija na toj poziciji, trenutno igra drugi igrač, samo to... Franko Andrijašević imao je dobrih trenutaka, ali je stigao i uz stigmu najskupljeg pojačanja u povijesti kluba, siguran sam da će iduća sezona biti njegova.

Belgijska liga doima se idealnom za hrvatske igrače, premda nije da je našim igračima na visokom mjestu prioriteta?

- Belgijska liga je jedna odlična sredina za hrvatske igrače. Ona nije onaj sam vrh liga Petice, ali je vrlo blizu njih, sjajna međustepenica za neke igrače koji idu van, koji se ovdje mogu dokazati i onda otići u neku jaču ligu. Hrvatske igrače u Belgiji izuzetno cijene.

Cijeni li ih i Leko?

- Naravno. Ja znam koliko naši igrači mogu donijeti, a Brugge je oduvijek klub u kojemu su Hrvati imali važne uloge.

Znači, možemo napisati da bi Leko volio u LP s još ponekim hrvatskim igračem u rosteru?

- Zašto ne? Vjerujem da bi nam hrvatski igrači bili pojačanja, volio bih to, iako, ne kažem da ćemo nekoga i uspjeti dovesti.

Uh, kad menadžeri ovo pročitaju, počet će nuditi...

- Svi koji me dobro poznaju, znaju kakav sam, gledam samo kvalitetu, ne tko je čiji... Ali, kažem, kod nas uvijek ima igrača mogu igrati u Belgiji, koji mogu biti pojačanja Bruggeu.

'SIGURAN SAM DA ĆU BITI TRENER VELIKOG HAJDUKA'

Leko je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju odgovorio i na pitanje koje sigurno zanima Hajdukove navijače.

Jednom u budućnosti je sigurno želja i sjesti na klupu Hajduka?

- Meni je uvijek to velika želja. Kada će to biti, nije to za ovaj trenutak, ali siguran sam u to da ću biti trener velikog Hajduka. Trener Hajduka pobjednika, da ne bude treći. Hajduk ima ogroman potencijal. Moj put je sada ovdje sa Brugesom, ali znam da ću jednog dana biti trener Hajduka.

Leko o Hajduku: Teško mi je shvatiti da je uspjeh ako nisi uzeo trofej

- Cijenim trenera Kopića, otkad je on došao, Hajduk igra bolje, vidi se neki pomak, ali, opet, kao hajdukovcu teško mi je prihvatiti da je cilj biti drugi na ljestvici, kao, uspjeh je ako si drugi ili treći. Nisam unutra, u klupskim pitanjima, ali kao navijači i djetetu kluba teško mi je shvatiti da je uspjeh ako nisi uzeo trofej.

Dinamo je opet prvak Hrvatske, Modri se nadaju Ligi prvaka. Tamo možda protiv Cluba Bruggea?

- Dinamo ima puno dobrih mladih igrača, ali nogomet nije samo talent i skup individualaca, treba stvoriti tim, momčad. Hoće li Dinamo to uspjeti na ljeto, ne znam, vidjet ćemo, ali očito je da Modri nisu tako moćni i uvjerljivi kao prošlih godina - zaključio je hrvatski trener na klupi prvaka Belgije. (tn)

Linker
21. travanj 2024 03:41