CROPIX
'IMA NEMOGUĆU KVALITETU'

NOVA HRVATSKA NOGOMETNA NADA! NAKON VELIKE VIJESTI IZ EUROPE, PROGOVORIO I NENAD BJELICA 'On će obilježiti hrvatski nogomet idućih 15 godina!'

GUARDIAN Ugledni britanski list na svoju tradicionalnu listu stavio i mladiće Dinama odnosno Hajduka rođene 2001. godine
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 14. listopad 2018. 10:21

Ugledni britanski list The Guardian odlučio je sastaviti listu sa 60 najvećih talenata svjetskog nogometa. Ova se lista objavljuje svake godine, a u nju ulaze samo igrači koji te kalendarske godine navršavaju 17 godina. Među mladom elitom su dvojica hrvatskih nogometaša.

Antonio Marin iz zagrebačkog Dinama i Mario Vušković iz splitskog Hajduka oduševili su Britance koji su ih uvrstili uz igrače kao što su sin Liliana Thurama, Khephren Thuram-Ulien, te Brazilac Rodrygo, za kojeg će Real Madrid sljedećeg ljeta Santosu platiti oko 50 milijuna eura.

Hanza Media

Tjelesno ravnopravan

Sjajni Dinamov ‘dečec’ Marin ove sezone dva puta je igrao u HNL-u, protiv Lokomotive u 5. kolu ušao je u 66. minuti, a u sudaru s Goricom u 7. kolu u 84. minuti. Evo što o popisu britanskog lista kaže trener Dinama Nenad Bjelica.

- Antonio Marin apsolutno je opravdano na tom popisu! On je na razini da bi već Dinamu u HNL-u mogao pomoći. Definitivno je na razini igrača za prvu momčad. Ipak, naše su procjene da mu više koristi igrati za drugu momčad 90 minuta, nego da kod nas dobiva 15 do 20 minuta - kaže nam Bjelica.

Prepun je hvale na račun brzonogog napadača.

- Po meni, on nije samo budućnost Dinama, nego kompletnog hrvatskog nogometa. Antonio je jedan od najvećih talenata koji je stvorila Dinamova škola u posljednjih deset godina. Rekao bih da ima ogromnu, da se tako izrazim, ‘nemoguću’ kvalitetu, a drugo, u ovoj mladoj dobi s nepunih 18 godina tjelesno je ravnopravan sa svim našim igračima koji su, recimo, u dobi od 25 godina pa nadalje.

Bjelica zaključuje...

- Antonio Marin je jedan od igrača koji će obilježiti hrvatski nogomet idućih 15 godina!

Mario Vušković, mladi stoper Hajduka, rođen 16. studenoga 2001. godine, iz totalno je nogometne hajdučke obitelji, premda je neko vrijeme bio i u Splitu. Vušković je proteklih dana dobio poziv za prijateljsku utakmicu do 19 godine protiv Turske, a od ove sezone nastupa za Hajduk II.

Vušković može pokriti poziciju stopera i zadnjeg veznoga, igra ista mjesta na kojima je nastupao i njegov otac Danijel koji je bio veliki talent, a poslije Hajduka je igrao u Rusiji, Rijeci, Zadru i Solinu. Danijel Vušković je također vezan s Hajdukom, jer radi kao trener 2008. godišta u Akademiji Bijelih. Bio je generacija juniora Darija Srne i Marija Carevića koju je vodio Zoran Vulić. Pričalo se o njemu kao o novom Igoru Tudoru, jer je podsjećao na njega. I Marijov mlađi brat Luka koji ima 11 godina također je stoper, član je Hajduka i jedan od nadolazećih talenata. Djed Mario po kojemu je dobio ime također je bio u Hajduku, igrao je na poziciji beka i libera, a nakon juniorskoga staža otišao je u Nizozemsku gdje je nastupao za Go Ahead Eagles. Kasnije se vratio u domovinu, no u prometnoj nesreći poginuo je 1985. godine.

Loza se nastavlja

No, tu priča o Vuškovićima ne završava, jer je i pokojni pradjed mladoga Marija, Marko, bio djelatnik Hajduka, u kojemu je na poziciji tajnika radio 60-ih i 70-ih godina. Loza Vuškovića se nastavlja, prožima se s Hajdukom i tako već generacijama...

Linker
27. travanj 2024 06:20