TVERDOVSKIY KONSTANTIN
PRVI DOJMOVI IZ MOSKVE

‘Sanjao sam ligu petice, ali i odavde se može do dresa Vatrenih! Nazvao sam i Nenada Bjelicu...‘

Nikola Moro otkriva kako je došlo do transfera iz zagrebačkog u moskovski DInamo.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. kolovoz 2020. 15:28

Prvo se sve oduljilo, zbog korone, administracije, raznih propisa. A onda druga krajnost. Stigao je u Moskvu Nikola Moro, potpisao ugovor za Dinamo, odradio trening i u srijedu već debitirao. Odigrao je dvadesetak minuta u pobjedi protiv Rostova (2:0).

- Dugo sam čekao tu vizu, u doba korone pravila su još stroža. Liječnički sam odradio u Rimu pa čekao te papire. Onda sam došao u Moskvu, potpisao ugovor, odradio trening i u srijedu sam već bio u momčadi. Nisam očekivao da ću tako brzo debitirati, ali ispalo je dobro. Pobijedili smo Rostov, koji po kvaliteti spada u gornji dom lige, za prvi put bilo je sasvim u redu - pun je dojmova Moro, koji se javio nakon što je odradio snimanja i fotografiranja za klupske potrebe, negdje u centru Moskve.

Vrhunski kamp

- Velik grad, trebalo nam je sat vremena vožnje od kampa do centra. A nema gužve. Inače, prvi dojmovi su odlični. Stadion je novi, moderan, bio je baš doživljaj istrčati na njega. Šteta što nema puno publike, što je broj gledatelja ograničen, ali takve su okolnosti, treba se naviknuti. Također, kamp je vrhunski, infrastruktura je općenito izvrsna, Rusija je po tome daleko ispred HNL-a. Što se nogometa tiče, nakon tih prvih 20 minuta čini mi se da je brže, čvršće nego u HNL-u, dobro, možda dojam pojačava i taj stadion, ugođaj. U svakom slučaju odlazak u moskovski Dinamo jest jedan iskorak, jedna stepenica više, novi izazov. Očekujem da ću se brzo naviknuti na očekivanja i ovdašnji nogomet i da ću još više igrački napredovati i onda otići još korak dalje.

Kako je krenula ta priča s moskovskim Dinamom? Neobičan transfer, na neki način, jer Dinamo se rijetko spominjao kao destinacija hrvatskih igrača. Ako već jest Rusija onda Zenit, CSKA, Lokomotiv...

- Prvo je krenulo s interesom kijevskog Dynama. Međutim, to me nije previše privuklo. Dynamo kao klub, velik klub, ali ukrajinska liga danas nije iznad razine HNL-a. I nije mi se činilo dobrom odlukom otići u Kijev. Onda je stigao poziv da me želi ovaj Dinamo, moskovski. Kad sam čuo da me jako žele i kad sam saslušao kakvi su klupski planovi, odlučio sam prihvatiti ponudu.

Naravno, savjetovao se i s obitelji i prijateljima i ljudima iz nogometa.

- Nazvao me sportski direktor Željko Buvač, prezentirao mi da me žele dovesti, da su klupski ciljevi vezani za povratak u Top 3 ruskog nogometa. Čuo sam se s ovim mlađim dečkima u Rusiji, s Vlašićem, Bistrovićem, Uremovićem, zvao sam i Nenada Bjelicu kojega iznimno cijenim da čujem i njegovo mišljenje. Svi su mi rekli da pristanem, da je Rusija odličan izbor i tada više nisam imao nikakvih dvojbi.

Na neki način, možemo reći da je ovo bio pravi tren za odlazak? U Dinamu je napravio praktički sve što je mogao napraviti, osvojio sve moguće?

- Slažem se. U Dinamu sam bio četiri godine u prvoj momčadi, prije toga još sedam, osam u mlađim kategorijama. Osvojio sam sve, bio dio tog velik europskog rezultata, igrao Ligu prvaka i mislim da je ovo bio pravi trenutak za odlazak, za neki novi izazov, vrijeme da napravim iskorak i dalje se nogometno razvijam.

Put prema ligama Petice

Sigurno se do prije nekoliko mjeseci nije zamišljao u Rusiji, kao i svi mladi igrači sanjao je lige Petice?

- Naravno da sam mislio kako ću iz Dinama otići u neku od liga Petice, svima nam je to želja, no, krenuo sam drugim putem, tako je ispalo. No, odlazak u Rusiju nije krivi put, odavde se isto često ide u lige Petice, mlad sam, sigurno još nije kasno da, budem li ovdje dobro igrao, jednom dođem i do jedne od tih liga.

image
Nikola Moro
INSTAGRAM

Jedino, zapravo, što nije uspio napraviti u Dinamu jest - postati reprezentativac. Malo je igrača u Dinamu, koji su standardni u prvih 11, toliko bitni u igri Modrih, a koji nisu dosad upisali nastup za A reprezentaciju, bilo koje zemlje. U ovom slučaju Hrvatske. Istina, vjerojatno bi dosegao i taj cilj da nije bilo one nesretne ozljede koljena.

- Opet, da nije bilo ozljede, možda ne bih već dvije godine bio u Dinamu! U svakom slučaju, ima vremena. Kao što vidimo, u Rusiji igra sve više naših reprezentativaca, tu su Lovren, Vlašić, Ćorluka, sad je Uremović dobio pretpoziv. Kad kažeš da ideš u Rusiju, mnogi na prvu reagiraju sa skepsom, no, eto, ovdje igra nekoliko naših reprezentativaca, to je isto dokaz da se radi o odličnoj ligi i da se iz Rusije može napraviti iskorak u svakom segmentu.

Sad je prvi cilj što bolji rezultat u Europi

Moskovski Dinamo, znači, želi u sam vrh ruskog nogometa. Je li ambicija to učiniti odmah, ove sezone? Ipak, Zenit, CSKA, Lokomotiv, Krasnodar, to su momčadi koje su u prednosti?

- Sad je prvi cilj Europa, napraviti što više i Europskoj ligi. Krećemo od pretkola, ne znamo još s kim igramo, ali to je glavna preokupacija. U prvenstvu smo dobro krenuli, imamo sedam bodova iz tri kola, kao i Lokomotiv, Zenit ima devet, CSKA i Krasnodar po šest. Igramo sad svaka tri, četiri dana, prvo u Tuli pa sa Zenitom kući, pa gostujemo kod Ufe. Tu ćemo već vidjeti kako stojimo u odnosu na druge.

Atalanta je najljepša uspomena

Na kojoj ga poziciji vidi trener Novikov?

- U prvoj utakmici igrali smo s dva zadnja vezna, pa sam imao malo više slobode u igri. Uglavnom me vidi na poziciji zadnjeg veznog.

Od bivših suigrača u Dinamu se oprostio, koju će utakmicu u modrom dresu najviše pamtiti?

- Nije to bio neki veliki oproštaj, nisam mogao nešto posebno organizirati zbog cijele ove situacije. Bit će prilike. A što se tiče najljepše uspomene to je svakako utakmica s Atalantom. Koga god iz ove momčadi pitate reći će vam isto, to je bila velika pobjeda, večer koja se pamti za čitav život. Dinamu želim da opet napravi veliki europski rezultat, bivšim suigračima želim sreću u novoj sezoni.

Linker
19. travanj 2024 15:16