Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
SECIRAO NJIHOVU IGRU U DETALJE

DALIĆEV 'ŠPIJUN' SNIMIO ARGENTINU I OSTAO VRLO ZATVOREN Istaknuo je najslabiju točku 'Gaučosa' i poručio: 'Ne trebaju naši suparnici baš sve doznati'

NIKOLA JERKAN Dalićev skaut za Gauče ostao ‘zakopčan’ jer njegove opservacije ne treba doznati i Jorge Sampaoli
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. lipanj 2018. 13:47

Prije Nigerije u kampu je bio Ognjen Vukojević kao Dalićev skaut za tu reprezentaciju, a ovih dana Nikola Jerkan koji je snimao Argentince. No, Jerkan je uistinu vrlo zatvoren, iako ih je uživo gledao čak triput, a na videu prevrtio mnoštvo mnogo utakmica...

- Ne mogu vam odgovoriti na pitanje kako Hrvatska treba igrati protiv Argentine, jer to sam kazao izborniku Daliću. Ne trebaju Argentinci baš sve doznati.

Sampaoli obično mijenja početnu postavu, očekuje se da i sad bude tako.

- S Islandom je iznenadio i Argentince, kako ne bi nas, postavljanjem Biglie na defenzivnog veznog, budući da se radi o igraču koji ima slične karakteristike kao Mascherano, i s obzirom na to da je bila riječ o protivniku koji je igrao dosta zatvoreno. Kod njega je sve moguće, niti u jednoj utakmici nije ponovio jedanaestoricu. Teško je odvagnuti što bi mogao napraviti. U psihološkoj smo prednosti što se tiče bodova…

Držite da će totalno napasti ili ipak krenuti opreznije?

- Sam nogomet nepredvidljiva je igra, ali Sampaoli još više daje doprinos tome. Možemo svašta očekivati. Mi smo spremni na sve opcije.

Je li luksuz ostaviti Dybalu, Higuaina i takve igrače od 100 milijuna eura na klupi?

- Dodao bih i Icardija koji je dao u Interu tridesetak golova. U napadu imaju veliki potencijal, oskudniji su u drugom dijelu momčadi.

Problem desni bek

Jesu li im slabije točke bekovi?

- To je sam rekao, da mu je pogotovo problem desni bek. Pozivanje Ansaldija koji je ušao na listu, a nije bio ni u kakvih kombinacijama, dovoljno govori da je tako.

Messi? Treba li biti gušći u sredini?

- Island se odlučio za defenzivu, bili su kompaktni, to je primjer kako s njim - podvukao je Jerkan.

Ipak bi Hrvatska mogla duže držati loptu.

- Po karakteristikama koje posjeduju naši igrači imamo kvalitete i individualne i kolektivne, mislim da možemo odgovoriti na sve.

Je li Argentina favorit u toj utakmici?

- Šanse su 50:50. Oni imaju probleme, ali i vrhunske igrače. I najlošija reprezentacija, kad biste joj dali Messija u ekipu, bila bi uvijek opasna.

Jeste li štogod promijenili mišljenje o Argentini u zadnjih nekoliko mjeseci kako ih skautirate?

- Nisam puno. Oni su stavljali razne formacije i igrače, ali imaju osnovni cilj i način igre. U tome definitivno nije bilo velikih oscilacija.

SVE GOLOVE S UTAKMICE ARGENTINA - ISLAND POGLEDAJTE OVDJE

Nema ništa specifično što se otkrili?

- Ima, ali to je za izbornika. Mislio sam ići i u Izrael, no taj susret je otkazan, možda je to njihov hendikep, nisu imali dovoljno jakih utakmica u pripremnom periodu. S Islandom se igralo rano, nisu bili svježi jer je bilo vruće, sada se igra navečer.

Messi je najbolji, ali nije li jednako velika opasnost da primimo gol od Agüera?

- Agüero je imao ozljedu, dužu stanku, ali dobio je prednost u odnosu na Higuaina koji je u klubu igrao kontinuirano, znamo o kakvom se igraču radi.

Hrvatska ima bolje veznjake, ali očekuje se da će Argentina imati dominaciju u posjedu lopte.

- Zato što oni teže stilu igre Barcelone, kombiniranju, promjenama mjesta. No, taj posjed lopte ne znači da ćete dobiti utakmicu. Kad je suparnik kompaktan i ima blizu linije, posjed ne mora imati značenje, demonstrirao je to i Island.

Kako biste vi čuvali Messija? Dalić je s Brazilom “trenirao” za to Vidu.

- Kako sam ja skaut Argentine, a ne trener Hrvatske, izostavit ću odgovor na to pitanje - zaključio je “zakopčani” Jerkan. Kakve li tajne krije?

Linker
26. travanj 2024 08:23