Hrvatska
 REUTERS/Carlos Barria / REUTERS
MUNDIJAL & MERCATO

'ONO ŠTO SE PRIJE ČETIRI GODINE DOGODILO NAVASU TO ĆE SE U RUSIJI DOGODITI NJEMU' Ovo je Vatreni koji će nakon SP-a imati brojne ponude velikana!

MUNDIJAL & MERCATO Poznati menadžeri komentiraju utjecaj rezultata reprezentacije na SP-u u Rusiji na cijenu igrača na tržištu, ponajprije Hrvata
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. lipanj 2018. 10:19

Dvije pobjede, s naglaskom na demoliranje Argentine, bitno će pomoći svim hrvatskim nogometašima na svjetskom tržištu, smatraju vodeći menadžeri naših prostora.

- Rezultat reprezentacije pomaže reprezentativcima, ali, moram reći, i svim ostalim igračima s hrvatskom putovnicom. Jer, kada vaša reprezentacija dobije Argentinu na onakav način kakav su Vatreni potpisali u Nižnom Novgorodu, onda je pozicija Hrvata na tržištu još bolja i snažnija - mišljenja je Marko Naletilić, iskusni menadžer s milanskom adresom.

Za početak smo se ipak ograničili na reprezentativce. Koliko će profitirati igrači koji se nalaze pod Dalićevom komandom u Rusiji?

- Ojačat će svoju poziciju na tržištu, ali s obzirom da su gotovo svi u velikim klubovima, njihov status će se poboljšati u sportskom aspektu, ali što se tiče financijskog, već su toliko napravili u karijeri da, nažalost, ili nasreću, imaju mali prostor za napredak. U vrhunskim su klubovima, s vrhunskim uvjetima - kaže Naletilić i odmah kao primjer uzima Luku Modrića.

Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Croatia's Luka Modric celebrates scoring their second goal                                           REUTERS/Carlos Barria
REUTERS/Carlos Barria

- Hrvatski kapetan igra u Realu i kako će poboljšati svoju poziciju na tržištu kada ionako ima fantastičnu vrijednost i status. Međutim, s reprezentacijom Hrvatske u Rusiji može napraviti sportski iskorak. Kreirati rezultat koji će se pamtiti i postati osoba za povijest hrvatskog nogometa. Jer, Hrvatska je pokazala iznimnu zrelost u dosadašnjem dijelu natjecanja i velike su šanse za rezultat koji ćemo dugo, dugo pamtiti. Neću reći koliko daleko možemo otići, ali jasno je da će Luka Modrić na svojoj poziciji pružiti maksimum. Kao protiv Argentine. Međutim, ne može bitno podići svoju poziciju na tržištu, jer već je toliko visoko na mercatu.

Idemo Vatreni!

Hrvatska se u osminu finala SP-a. Optimizam se probudio, a mnogi misle kako možemo do polufinala. Ako ste jedni od takvih, OVDJE možete uplatiti okladu na taj izbor. Germania Sport ima tečaj 6,00!

Golemi iskorak

Može, primjerice, podići cijenu za Kinu jednog dana....

- Ako poželi otići, naprimjer u Kinu, Modrić je u Realu napravio cijenu na koju Svjetsko prvenstvo neće bitno utjecati. Može se i malo povećati, ali tu sigurno ne leži njegov motiv niti će rezultat biti pokretač transfera. Modrića kao i većinu njegovih suigrača motivira rezultat kao takav, činjenica da mogu na Svjetskom prvenstvu napraviti nešto posebno veliko.

Kakva su iskustva s velikih natjecanja proteklih sezona? Kako se formirala cijena hrvatskih igrača koji su s reprezentacijom bili sudionici europskih i svjetskih prvenstava?

Roscino, Rusija, 190618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak u Niznji Novgorod gdje gdje u cetvrtak igraju protiv Argentine.
Na fotografiji: Mario Mandzukic i Marko Pjaca
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX

- Iz osobnog iskustva mogu izdvojiti Marka Pjacu koji je nakon EP-a u Francuskoj potpisao za Juventus, napravio golemi iskorak u karijeri. Za njega je ovaj SP bitan za podizanje samopouzdanja. Kao što je važno Duji Ćaleta-Caru da upiše minutažu koja će mu podići financijski i statusni rejting. Bradarić također, jer zaigra li primjerice protiv Islanda i njegova cijena raste. Igrači iz drugog plana u reprezentaciji i svi ostali hrvatski igrači financijski će profitirati od rezultata Vatrenih.

Čak više od igrača iz prve postave, jer oni su već toliko etablirani, da su prešli tu razinu kada im svjetska i europska prvenstva podižu cijenu. Uostalom, pogledajte samo klupska finala europskih kupova posljednjih godina. Nema utakmice bez Hrvata, zato našim najvećim igračima igre u reprezentaciji ne donose imperativ glede egzistencije. Slobodni su od tog opterećenja i koncentrirani više na sportski rezultat - poručio je Marko Naletilić u opširnoj analizi.

Poslovi u pozadini

Tomislav Erceg također drži stav da će od Svjetskog prvenstva u Rusiji profit izvući kompletan hrvatski nogomet.

- Stalno smo fokusirani na igrače iz reprezentacije, ali u pozadini se također odvijaju poslovi koji se temelje na rezultatu Vatrenih. Ako ipak suzimo krug i posvetimo se reprezentativcima, onda je Rebić taj koji ima najveći prostor za napredak. Jer, Rebić igra sjajno, zabio je pogodak Argentini na velemajstorski način, ima uskoro 25 godina i još nije dosegnuo maksimum.

Soccer Football - World Cup - Group D - Argentina vs Croatia - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - June 21, 2018   Croatia's Ante Rebic celebrates scoring their first goal    REUTERS/Lucy Nicholson     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS/Lucy Nicholson

Neki riskiraju

Kada se pogledaju imena klubova reprezentativaca iz startne postave, onda je zaista sve jasno. Od Monaca do Real Madrida, Barce, Juventusa, Atletico Madrida, Intera, Milana... tu Rebićev Eintracht zaista “strši”.

- Rebić će sigurno imati brojne ponude i izvući će najveći profit od SP-a među reprezentativcima. Takva su velika natjecanja, uvijek iz drugog plana izađe neki igrač na kojeg se ne tipuje u kategoriji velikog posla. Takav je prije četiri godine bio Keylor Navas, SP u Brazilu je njega promoviralo u klasu vrijednu prelaska na Bernabeu. I na ovom SP-u će se dogoditi neki “novi Navas”, jer tek je počelo, još nije ni 10 dana SP-a odigrano. Bit će tu još iznenađenja, ali za hrvatske igrače je važno da Vatreni sigurno idu u drugi krug, a to znači da se rejting naših igrača poboljšava.

Tonči Martić, splitski je menadžer čiji je igrač Nikola Vlašić prošle sezone otišao s Poljuda u Everton, a prije početka SP-a odveo je Ivana Strinića iz Sampdorije u AC Milan. Ali, sada će mnogi kazati “mogao je Strinić možda i pričekati”.

- To je uvijek rizik posla, ali ja kažem - što će ti kruha povrh pogače. Tko bi Milanu kazao “ne” i čekao Svjetsko prvenstvo? Jasno, ima igrača koji će riskirati, jer drže da su u velikoj formi, da će biti pravi na SP-u. Međutim, kada imate klasu od kluba, kada je veliki klub u pitanju, onda nema razloga čekati i riskirati. Zato držim da je Strinić napravio odličan potez, a svoju poziciju može samo učvrstiti rezultatom reprezentacije u Rusiji - objasnio je Martić.

Kakav je trenutačni odjek na tržištu nakon odličnih igara Vatrenih ispričao je Martić s anegdotom iz svog igračkog doba.

- Kada su Vatreni prije 20 godina osvojili broncu u Francuskoj, ja sam igrao za Mouscron u Belgiji. Gledali su se tog ljeta neki igrači za dovođenje, a znate što u rekli u klubu? “Možda dođe i jedan Hrvat.” To su rekli. Jer, hrvatski igrač je bio pojam, bio je nešto posebno nakon bronce u Francuskoj. Slična bi se situacija mogla ponoviti i nakon Rusije.

Martić kao i ostali menadžeri drži da se najveći profit nalazi pred igračima s klupe. Na EP-u u Francuskoj prije dva ljeta najveći pomak su napravili igrači iz sjene, spomenuti Pjaca i Rog.

Što bolji rezultati...

- Jasno je da je Rebić danas u sličnoj poziciji da bude najveći dobitnik glede napretka u karijeri nakon SP-a. Nikada Rog ne bi otišao u Napoli da nije odigrao sjajnu utakmicu protiv Španjolske. Dođete na veliko natjecanje i igrate protiv Inieste. Vaša reprezentacija pobijedi i jasno je da sumnji više nema. Onaj tko je mislio “jesi li ti igrač iz HNL-a spreman za njegov klub u ligi Petice”, više ne sumnja. Rog je tako otišao u Napoli, a ovog ljeta sličnu priliku ima Bradarić. Nastupi li protiv Islanda, bitno će podići svoj rejting na tržištu. No, i samim time što se nalazi u reprezentaciji, koja ima možda i najbolji vezni red na ovom Svjetskom prvenstvu, veznjak Rijeke je u dobitnoj poziciji - pojasnio je Martić uz naglasak:

- Što Vatreni budu dalje prolazili, situacija će za hrvatske igrače biti sve bolja. Tu nema nikakve filozofije. Otvarat će se poslovni horizonti. Jer, nema biznisa kao što je nogomet.

I to je velika istina. Kako Hrvatima ne bi rasla cijena kada Buenos Aires ima dvaput više stanovnika nego cijela Hrvatska.

- Argentina je nositelj svjetske kvalitete, nalazi se među tri najjače nogometne nacije. A Hrvatska dođe i onako ponizi Messija i njegove suigrače. Što dalje reći. Jasno je da svi pitaju za Hrvate - dodao je Naletilić za kraj.

Linker
26. travanj 2024 12:53