Foto: Tom Dubravec / CROPIX
PRILIKA ZA IGRAČE IZ DRUGOG PLANA

ZLATKO DALIĆ ZA ISLANĐANE MIJENJA GOTOVO CIJELU MOMČAD? Otkrivamo kako bi mogli izgledati Vatreni za posljednju utakmicu u skupini

SLIJEDI ISLAND Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić vrlo vjerojatno će se odreći mnogih startera u Rostovu na Donu, ali neće se odreći pozitivnog rezultata
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2018. 10:00

Jedno je kalkulirati kad svojim rezultatom u zadnjem kolu biraš protivnika, pa je u legendi ostala Ćirina izjava s Eura 1996. godine “hoću Nijemce“, a nešto sasvim drugo odmoriti asove da sa što manje potrošnje energije dođu na glavnu priredbu koja starta od osmine finala.

Ovo što se sada igra je Svjetsko prvenstvo za sve koji su se plasirali, a od nokaut faze starta “Mundijal za velike“. Vatreni imaju sigurno prvo mjesto, s njega ih može izbaciti jedino veće čudo no što bi izazvao NLO na Ermitažu. Za sebe ništa ne kalkuliraju, igrat će protiv onog tko završi drugi u skupini C.

Sjajna prilika

Dalić je najavio da će poštedjeti sve koji imaju jedan žuti karton (Vrsaljko, Rakitić, Rebić, Mandžukić, Brozović), vjerojatno izuzev Ćorluke, a jasno da neće raubati Modrića, pa onda je logično ni obrambeni trojac Lovren, Vida, Strinić, a šansu bi mogao dobiti i Lovre Kalinić.

No, dok izbornik o konačnih “prvih 11“ ima vremena ramisliti, pojedine igre Hrvatske s pričuvama, kao protiv Meksika u Dallasu krajem ožujka (1:0) ili sa Sjevernom Irskom u Belfastu u studenome 2016. (3:0), govore da se Islanđani ne trebaju prerano radovati jer Hrvatska, ma tko istrčao, kadra ih je matirati. Igračima iz drugog plana, motiviranima, a bez imperativa, to je sjajna šansa da se iskažu, nametnu i izborniku i klubovima. Kao što su se Marko Pjaca i Marko Roga nakon pobjede nad Španjolskom 2016. u Bordeauxu prodali u Juventus odnosno Napoli.

Kockasti su u četiri navrata bili u situaciji sigurnog prolaza nakon dva kola, no sada su prvi put u specifičnoj poziciji da znaju kako će biti prvi, u ranijim primjerima porazom su završili na drugom mjestu. Netko praznovjeran reći će da samo jednom nisu mijenjali sastav, na SP-u 1998. godine i otišli do bronce, iako su poraženi u toj utakmici s Argentinom, a da su u sva tri navrata, kad su odmarali asove, pali već na prvoj sljedećoj prepreci, no to je samo slučajan splet okolnosti. Pa ne ovisi rezultat u osmini finala o dojmu i igri s Islandom nego kako će biti odigrana ta utakmica, s Danskom, Australijom ili Francuskom, tko god bude.

Ne samo u recentnim prijateljskom srazovima, osim s Estonijom u Tallinnu lani, Hrvatska je dobro igrala s igračima iz talona i na velikim natjecanjima. Poražena je samo na Euru 1996. od Portugala (3:0), međutim tada se radilo i vrlo jakom rivalu s Figom, Rui Costom i društvom, pitanje je kako bi Vatreni prošli i kompletni. Da su dobili išli bi na Čehe, tada također jake, na kraju finaliste s Elfom. Raspletom su Dance poslali kući...

Za Island super, ili ne...

Na Euru 2012. Slaven Bilić je stavio drugu postavu po pobjedama nad Austrijom i Njemačkom te svladao i Poljsku 1:0 golom Ivana Klasnića. Potom je bilo dovoljno snage za 120 minuta s Turcima, ne i koncentracije u finišu. Prije dvije godine Ante Čačić nije toliko rotirao, u odnosu na startni sastav iz prve dvije utakmice napravio je pet izmjena, od toga su Modrić i Mandžukić imali problema s ozljedom. Izostavio je i Brozovića, Vidu i Strinića, a u prvi plan gurnuo Jedvaja, Vrsaljka, Roga, Pjacu i Nikolu Kalinića. Hrvatska je slavila 2:1 nad braniteljem naslova golovima N. Kalinića i Perišića. Slatko i drago, ali i “zaboravljeno“ nakon ispadanja od Portugala. Na kraju bi bilo bolje da nismo dobili jer imali bismo lakši ždrijeb, no to bi već bilo neprimjereno kalkuliranje.

Jedan poljski novinar pitao je nakon Argentine: “Kako ćete s Islandom?”. U tom času na ekranu je bio Dalić koji govori: “Odmorit ću igrače”. Prenesemo mu…

- Pa to je super za Island - reagira on.

Jeste li se spremni kladiti?

- Ah da, pa vi imate Kovačića, Kramarića, Ćorluku… - dosjetio se, pa zaključio:

- Možda se više treba brinuti Island.

Moguća hrvatska postava za Island:

L. Kalinić; Pivarić, Čaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj; Badelj, Bradarić; Perišić, Kovačić, Pjaca; Kramarić

Idemo Vatreni!

Hrvatska se u osminu finala SP-a. Optimizam se probudio, a mnogi misle kako možemo do polufinala. Ako ste jedni od takvih, OVDJE možete uplatiti okladu na taj izbor. Germania Sport ima tečaj 6,50!

Linker
27. travanj 2024 06:16